Nr. 1772/C/6543/III-5/2011

 

 

 

 

Recurs în interesul legii expediat la Înalta Curte de Casație și Justiție la 24 aprilie 2013

 

 

    C ă t r e,

 

 

PREȘEDINTELE  ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 

În  conformitate cu prevederile art. 514 din Codul de procedură civilă, formulez prezentul   

 

RECURS  ÎN  INTERESUL LEGII

 

În practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la „Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.27 alin. (1) teza I raportat la art. 14 alin. (1), art. 25 alin. (2) și art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr.2/2001, modificată și completată, în referire la caracterul alternativ sau subsidiar al celor două modalități de comunicare a procesului verbal de constatare și sancționare contravențională și a înștiințării de plată”.

 

Urmare sesizării formulate de Ministrul Justiției, s-a verificat jurisprudența la nivelul întregii țări, constatându-se că, în soluționarea plângerilor contravenționale și a contestațiilor la executare, instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 27 alin. (1) teza I din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor sub aspectul caracterului alternativ sau subsidiar al celor două modalități de comunicare prevăzute de text.

Problema de drept s-a ridicat în acele contestații la executare și plângeri contravenționale în care demersul de interpretare a dispozițiilor legale enunțate anterior a fost necesar, în vederea aplicării dispozițiilor art. 14 alin. (1) și art. 25 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 referitoare la prescripția executării sancțiunilor contravenționale, respectiv pentru determinarea momentului de la care începe să curgă termenul de decădere, de 15 zile, prevăzut de art. 31 alin. (1) din același act normativ.

Examenul de jurisprudență a relevat următoarele orientări:

 

I. Într-o primă orientare, s-a considerat că cele două modalități de comunicare prevăzute de art. 27 alin. (1) teza I din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, modificată și completată sunt subsidiare una față de cealaltă.

Astfel, comunicarea prin afișare este subsidiară comunicării prin poștă, cu aviz de primire. Comunicarea prin afișare trebuie precedată de o comunicare prin poștă cu aviz de primire, iar atunci când persoana sancționată contravențional, deși avizată, nu s-a prezentat la oficiul poștal, pentru ridicarea corespondenței ori a refuzat primirea corespondenței, autoritatea din cadrul căreia face parte agentul constatator trebuie să procedeze la comunicarea actului prin afișare la domiciliul sau sediul contravenientului.

În aceste ipoteze, intervenirea prescripției executării sancțiunii contravenționale prevăzute de art. 14 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 și momentul de la care curge termenul de decădere, pentru introducerea plângerii contravenționale, prevăzut de art. 31 alin. (1) din același act normativ se verifică în raport de data primirii efective a procesului verbal de constatare a contravenției și a înștiințării de plată.

Însă, atunci când o atare comunicare nu s-a putut realiza, aplicarea celor două instituții – a prescripției executării sancțiunii și a decăderii din dreptul de a mai formula plângere – se raportează la momentul comunicării prin afișare.

S-a considerat că această concluzie decurge din interpretarea logică a dispozițiilor art. 27 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, iar dacă s-ar raționa în sens contrar, ar însemna ca, alegerea modalităților de comunicare să fie lăsată la opțiunea arbitrară a autorității administrative.  

În această modalitate de interpretare și aplicare a legii se asigură efectivitatea drepturilor consfințite de art. 6 par. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la dreptul la apărare, precum și a garanțiilor pe care principiul le conține și care presupun ca persoana sancționată contravențional să fie informată, în termenul cel mai scurt și în mod amănunțit asupra naturii și cauzei acuzațiilor aduse împotriva sa. În consecință, comunicarea realizată doar prin afișare, neprecedată de încercarea de comunicare prin poștă, cu aviz de primire, nu răspunde necesității asigurării unor garanții suficiente pentru exercitarea dreptului la apărare. (Anexa I)

 

II. Într-o a doua orientare jurisprudențială s-a considerat, pornind de la interpretarea gramaticală a normei, că cele două modalități de comunicare prevăzute de art. 27 alin. (1) teza I din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 sunt alternative, fără a exista vreo ordine de preferință între ele,  iar recurgerea la una dintre acestea este necesară și suficientă, pentru ca procedura de comunicare să fie considerată îndeplinită.

De vreme ce conjuncția „sau” exprimă un raport de echivalență și alternanță, înseamnă că nu există o ordine de preferință între cele două modalități de comunicare, astfel încât nu este necesar ca îndeplinirea procedurii de comunicare prin afișare să fie precedată de o comunicare prin poștă, cu aviz de primire, autoritatea din cadrul căreia face parte agentul constatator având posibilitatea să opteze pentru oricare dintre cele două modalități.

De asemenea, atunci când procedura de comunicare s-a realizat prin poștă, cu aviz de primire, iar destinatarul corespondenței, deși a fost avizat, nu  s-a prezentat la oficiul poștal, pentru ridicarea corespondenței ori a refuzat expres primirea acesteia, comunicarea a fost considerată legal îndeplinită, fără a mai fi necesară îndeplinirea acesteia prin afișare.

În aceste din urmă situații, s-a făcut aplicarea principiului nemo auditur propriam turpitudinem allegans, considerându-se că destinatarului corespondenței îi revine culpa exclusivă pentru necunoașterea conținutului actului de sancționare și, dacă s-ar raționa în sens contrar, ar însemna să fie validate comportamente abuzive, creându-se posibilitatea ca persoanele sancționate să poată amâna, la nesfârșit, primirea efectivă a actului de constatare și sancționare contravențională, într-o manieră care să determine intervenirea prescripției executării sancțiunii.

      Așadar, s-a considerat valabilă îndeplinirea procedurii de comunicare efectuată prin trimitere poștală cu aviz de primire, fără a mai fi necesară reluarea acesteia prin afișarea actului.

      Ca atare, termenul de 15 zile prevăzut de art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, modificată și completată curge, în aceste situații, fie de la data la care a destinatarul corespondenței a fost avizat, fie de la data la care a expirat termenul de păstrare a corespondenței la oficiul poștal și aceasta a fost returnată ori de la exprimării refuzului expres de primire, consemnată ca atare de lucrătorul oficiului poștal. (Anexa II)

 

                   În contextul problemelor de drept prezentate, apreciez că următoarele soluții sunt în litera și spiritul legii:

                        1. În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 27 alin. (1) teza I din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, modificată și completată raportat la art. 14 alin. (1) și art. 25 alin. (2) din același act normativ, atunci când persoana sancționată nu a fost prezentă la întocmirea procesului verbal sau a refuzat să primească un exemplar al acestuia, precum și atunci când sancțiunea s-a aplicat de o altă persoană sau un alt organ decât agentul constatator, cerința comunicării procesului verbal și a înștiințării de plată, în scopul întreruperii prescripției executării sancțiunii contravenționale este îndeplinită la data la care procesul verbal a fost depus la oficiul poștal, pentru expediere, indiferent de data la care corespondența a ajuns la destinatar.

                       

                        2. În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 27 alin. (1) teza I din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, modificată și completată raportat la art. 31 alin. (1) din același act normativ, comunicarea prin afișare este subsidiară comunicării prin poștă cu aviz de primire.

                        Atunci când persoana sancționată nu a fost prezentă la întocmirea procesului verbal ori a refuzat primirea acestuia, precum și atunci când sancțiunea a fost aplicată de o altă persoană sau un alt organ decât agentul constatator, termenul de decădere în care se poate formula plângerea curge de la data la care persoana sancționată sau cei însărcinați cu primirea corespondenței (în cazul contravenientului persoană juridică) au primit procesul - verbal, prin luare de semnătură ori atunci când s-a refuzat expres primirea corespondenței, iar refuzul a fost consemnat în procesul verbal încheiat de funcționarul poștal.

                        În cazul refuzului tacit, dedus din neprezentarea la oficiul poștal, în vederea ridicării corespondenței, termenul pentru formularea plângerii curge de la data afișării actului la domiciliul sau sediul contravenientului.

                       

                        Potrivit dispozițiilor art. 15 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, modificată și completată, contravenția se constată printr-un proces verbal încheiat de agenții constatatori prevăzuți în actul normativ care stabilește și sancționează fapta.

                        În ceea ce privește aplicarea sancțiunilor contravenționale, prin art. 21 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, modificată și completată se instituire regula potrivit căreia aceasta se realizează de  agentul constatator prin însuși procesul – verbal de constatare, iar în alin. (2) al aceluiași articol este reglementată ipoteza de excepție, în care, potrivit actului normativ de stabilire și sancționare a contravenției, agentul constatator nu are dreptul să aplice și sancțiunea, caz în care procesul verbal se trimite, de îndată, organului sau persoanei competente, sancțiunea urmând să fie aplicată prin rezoluție scrisă pe procesul verbal.

                        Prin art. 25 alin. (1) și (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 se arată că procesul verbal de constatare și sancționare contravențională se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului și, dacă este cazul, părții vătămate și proprietarului bunurilor confiscate, iar comunicarea se face de către organul care a aplicat sancțiunea, în cel mult o lună de la data aplicării acesteia.

                        În situația în care agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului – verbal, potrivit art. 26 alin. (1) și (3) din ordonanță, copie de pe acesta și înștiințarea de plată se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul verbal, iar contravenientul va semna de primire.

                        În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul verbal, comunicarea acestuia, precum și a înștiințării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.           

                        Potrivit art. 27 din ordonanță, comunicarea procesului verbal și a înștiințării de plată se face prin poștă, cu aviz de primire sau prin afișare la domiciliul sau sediul contravenientului, în această din urmă situație fiind necesar ca, operațiunea de afișare să fie consemnată într-un proces verbal semnat de cel puțin un martor. 

                        În ceea ce privește prescripția executării sancțiunii contravenționale, prin art. 14 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 se arată că aceasta intervine atunci când procesul verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancțiunii,  prescripția putând fi constatată, potrivit alin. (2) al aceluiași articol, și în procedura plângerii contravenționale.

                        Referitor la momentul de la care începe să curgă termenul de 15 zile, pentru formularea plângerii contravenționale, în art. 31 alin. (1) se arată că acesta este reprezentat, fie de data înmânării, fie de data comunicării procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

                        Din interpretarea logică și sistematică a dispozițiilor legale enunțate anterior, rezultă că, în situația în care contravenientul a fost prezent la constatarea contravenției, iar agentul constatator aplică sancțiunea prin același act, o copie a procesului verbal și a înștiințării de plată i se înmânează acestuia, caz în care va semna de primire, iar de la acest moment începe să curgă termenul de 15 zile, pentru formularea plângerii contravenționale.

                        În această situație nu se pune problema întreruperii prescripției executării sancțiunii contravenționale, deoarece prescripția nici nu a început să curgă, sancțiunea aplicată fiindu-i comunicată contravenientului de agentul constatator prin înmânarea directă a actului. 

                        În schimb, în ipotezele în care contravenientul nu este prezent la constatarea faptei ori atunci când, deși prezent, refuză să primească procesul verbal de constatare și sancționare contravențională și înștiințarea de plată, precum și atunci când sancțiunea se aplică de o altă persoană sau organ decât agentul constatator, actul astfel încheiat, nemaiputând fi înmânat persoanei sancționate, va fi comunicat acesteia în cel mult o lună de la data aplicării sancțiunii.

                        Ca atare, pentru a putea produce efecte juridice, procesul verbal de constatare și sancționare contravențională trebuie comunicat[1].

                        I. Din perspectiva prescripției executării sancțiunii contravenționale, se observă că termenul de o lună, prevăzut de art. 14 alin. (1) și art.  25 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 este un termen special de prescripție a cărui împlinire atrage stingerea dreptului autorității de a obține executarea sancțiunii contravenționale aplicate.

                        Instituirea acestui termen special de prescripție are, pe de o parte, un rol preventiv, de a avertiza autoritatea asupra consecințelor necomunicării actului în intervalul de timp prevăzut de lege, iar pe altă parte, de a sancționa comportamentul acesteia, atunci când termenul a fost depășit în mod culpabil, fără a se proceda la comunicarea actului de constatare și sancționare a faptei contravenționale[2].

                        Întreruperea cursului prescripției se va realiza prin comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, iar pentru producerea efectului întreruptiv de prescripție este obligatoriu ca actul comunicării să se situeze în interiorul termenului de o lună care începe să curgă de la data aplicării sancțiunii. 

                        Din perspectivele analizate, se ridică problema dacă, pentru a produce efectul întreruptiv de prescripție, este necesar ca o astfel de comunicare să fie primită efectiv de către persoana sancționată ori dacă este necesară și suficientă expedierea corespondenței de către organul constatator sau, după caz, de organul care a aplicat sancțiunea.

                        În opinia noastră, pentru a se produce efectul întreruptiv de prescripție este necesară și suficientă expedierea actului, către contravenient, prin poștă cu aviz de primire, aceasta reprezentând o comunicare aptă a fi primită, fără a mai fi necesar să se aștepte ori să se realizeze o primire efectivă a actului din partea destinatarului, pentru ca, mai apoi, în funcție de atitudinea acestuia, să se procedeze la afișarea actului[3].  

                        În această interpretare și aplicare a legii  se poate considera că au existat diligențele necesare din partea organului constatator și/sau sancționator, pentru conservarea dreptului său, de a obține executarea sancțiunii și pentru îndeplinirea obligației legale de comunicare.

                        Pe de altă parte, nu sunt validate comportamentele abuzive și dilatorii din partea persoanelor sancționate contravențional care, amânând ori refuzând primirea corespondenței, pot determina depășirea termenului de prescripție prevăzut de lege și, ca atare, ineficacitatea actului sancționator[4].   

                       

                        II. Din perspectiva aplicării dispozițiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, se observă că termenul de decădere, de 15 zile, în care poate fi formulată plângerea contravențională începe să curgă de la două momente alternative prevăzute de text și  anume, momentul înmânării, respectiv, momentul comunicării procesului verbal de constatare a contravenției și aplicare a sancțiunii.

                        Astfel, din interpretarea sistematică a dispozițiilor legale prezentate în partea introductivă, se observă că, în procedura contravențională, legiuitorul a înțeles să pună în relație producerea unor efecte juridice, printre care și determinarea dies a quo, pentru formularea plângerii contravenționale, de cunoașterea, de către persoana sancționată, a măsurilor aplicate.

                        Această cunoaștere, astfel cum vom arăta în cele ce urmează, poate fi efectivă ori prezumată.

                        Cunoașterea actului va fi efectivă atunci când se comunicarea se realizează prin înmânare persoanei fizice sancționate, reprezentantului său legal sau celui împuternicit cu primirea corespondenței, în cazul contravenientului, persoană juridică.

                        Înmânarea actului, sub luare de semnătură constituie, în filozofia Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, modalitatea tehnică principală, de aducere la cunoștința contravenientului a faptei și sancțiunii aplicate care asigură la cel mai ridicat standard exigențele de cunoaștere a conținutului actului.                                               Însă, atunci când cunoașterea actului și informarea persoanei sancționate contravențional asupra faptei și sancțiunii aplicate nu pot fi realizate prin înmânare, întrucât aceasta, deși prezentă la constatarea faptei și aplicarea sancțiunii, refuză să primească o copie a procesului – verbal sau a înștiințării de plată ori pentru că nu este prezentă la constatare sau atunci când  sancțiunea a fost aplicată în condițiile art. 21 alin. (2) din ordonanță, modalitatea prin care i se aduce la cunoștință conținutul procesului verbal de constatare și sancționare contravențională este reprezentată de comunicarea actului.

                        Procedura de comunicare se realizează, potrivit dispozițiilor art. 27 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 prin poștă, cu aviz de primire sau prin afișare, la domiciliul sau sediul contravenientului.

                        Deși redactarea textului care utilizează conjuncția disjunctiv㠄sau” lasă să se înțeleagă faptul că cele două modalități de comunicare ar fi  alternative, fără a exista o ordine de preferință între ele, totuși, din interpretarea sistematică a legii, raportat și la natura, importanța drepturilor ocrotite, pentru a căror garantare este instituită măsura comunicării, apreciem că procedura de comunicare a procesului verbal și a înștiințării de plată, prin poștă, cu aviz de primire primează și este necesar a fi îndeplinită, prealabil comunicării prin afișare.

                        Această din urmă modalitate de comunicare funcționează doar subsidiar, atunci când procedura de comunicare prin poștă nu a fost eficientă.

                        Bunăoară, prin aplicarea dispozițiilor art. 165 pct. 2 din Noul Cod de procedură civilă, cu care Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 se completează, potrivit art. 47, în cazul comunicării actului prin poștă, procedura se socotește îndeplinită la data semnării de către parte a confirmării de primire ori a consemnării, potrivit art. 163, de către funcționarul poștal, a refuzului acesteia de a primi corespondența.

                        În cazul refuzului expres de primire a corespondenței, se observă că legea procesual civilă, aplicabilă și în materie contravențională, instituie o prezumție absolută, de cunoaștere a actului, fundamentată pe atitudinea  subiectivă a părții, astfel exteriorizată și pe necesitatea prevenirii și sancționării abuzului de drept.

                        În schimb, în cazul refuzului implicit de primire a corespondenței constând într-o atitudine omisivă, de neprezentare a persoanei avizate la oficiul poștal, pentru ridicarea corespondenței, dat fiind echivocul manifestării de voință, devine obligatorie îndeplinirea procedurii de comunicare prin afișarea actului.

                        Se observă că prima modalitate de comunicare a actului, prin poștă, cu aviz de primire conferă certitudine asupra cunoașterii actului și este de natură să asigure efectivitatea dreptului la apărare al persoanei sancționate contravențional, sub aspectul garanțiilor dreptului, de a fi informată asupra faptelor imputate și sancțiunilor aplicate.

                        În această interpretare și aplicare a legii se conferă previzibilitate și din perspectiva determinării momentului de la care începe să curgă termenul în care persoana sancționată contravențional poate formula plângere.

                        Astfel, este surmontat riscul instituirii pe cale pretoriană a unor momente echivalente comunicării,  neprevăzute de lege, pentru acele situații în care, în mod justificat sau nu, persoana sancționată contravențional, deși avizată asupra corespondenței, omite (din motive ce țin sau nu de voința sa) ori refuză tacit ridicarea acesteia de la oficiul poștal.

                        De altfel,  simpla avizare nu echivalează cu aducerea la cunoștință, iar prezumția legală, de luare la cunoștință despre conținutul actului comunicat nu operează de la data înștiințării, a avizării, ci de la data ridicării personal, de către destinatarul comunicării, a actului, de la oficiul poștal[5], iar în lumina Noului Cod de procedură civilă, și de la data refuzului expres de primire a corespondenței.  

                        Or, îndeplinirea procedurii de comunicare nu poate fi lăsată la discreția destinatarului comunicării care, astfel cum am arătat în precedent, ar avea interes în tergiversare, plasând un dubiu aspra atitudinii sale subiective și asupra cauzelor care l-au împiedicat să ridice corespondența în termenul de păstrare la oficiul poștal.

                         În situația unor comportamente dilatorii, indiferent dacă ele sunt ori nu culpabile, autoritatea administrativă, prin agenți desemnați, trebuie să procedeze în modalitatea de comunicare subsidiară, prin afișarea actului la domiciliul ori sediul persoanei sancționate, încheind în acest sens un proces verbal, în prezența unui martor asistent.

                        În aceste condiții, se asigură publicitatea și opozabilitatea actului sancționator față de persoana la care acesta se referă și se creează premisele de acțiune ale unei prezumții relative, de cunoaștere a conținutului actului, prezumție al cărei fundament este reprezentat de faptul material, al afișării,  într-un loc accesibil persoanei la care actul se referă.

                        În același sens, în jurisprudența Curții Constituționale s-a arătat că rațiunea comunicării prin poștă cu aviz de primire constă în aducerea documentelor menționate în cuprinsul art. 27 din Ordonanța Guvernului nr.2/2011 la cunoștința persoanei care a săvârșit o contravenție, astfel încât aceasta să poată formula plângere în termenul legal de decădere[6], fiind obligatoriu ca, în cadrul procedurii contravenționale, să fie respectate garanțiile prevăzute de art. 6 par. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale.[7]

                        Doar din aceste perspective, îndeplinirea procedurii de comunicare prin afișarea actului, aflată într-un raport de subsidiaritate față de comunicarea prin poștă, cu aviz de primire, poate constitui o modalitate de comunicare a procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, aptă a satisface  pe deplin cerințele procedurale care să asigure exercitarea dreptului de acces la justiție și a dreptului la apărare, întrucât astfel cum s-a arătat în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, Convenția nu apără drepturi teoretice, ci efective și concrete.

                        Totodată, în această modalitate de interpretare și aplicare a legii se asigură un just echilibru între interesele contrare din cadrul procedurii contravenționale, într-o manieră care să nu transforme, pe de o parte, dreptul persoanei sancționate contravențional, de a i se comunica actul prin care s-a dispus această măsură într-un nudum jus, iar pe de altă parte, să nu greveze obligația autorității cu o sarcină imposibil de realizat, ce ar depinde în exclusivitate de voința persoanei sancționate.

             

*

*                 *

 

Pentru aceste motive, în temeiul dispozițiilor art. 517 din Codul de procedură civilă solicit admiterea recursului în interesului legii și pronunțarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii.

 

 

ADJUNCTUL  PROCURORULUI GENERAL*

Gabriela Scutea

 

 

 

 

 

___________________

* În condițiile vacantării funcției de Procuror General și de Prim – Adjunct al Procurorului General, potrivit dispozițiilor art. 7 alin. (3) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul nr. 529/C/2007 al Ministrului Justiției, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 154 din 5 martie 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] L. Ungur, „Considerații cu privire la sancțiunea pentru necomunicarea procesului verbal de constatare a contravenției în termenul prevăzut de lege”, Dreptul nr. 10/2003, p. 224;

[2] În doctrină s-a arătat că, în realitate, este o cauză de caducitate a actului de constatare (și sancționare, n.n.s) a contravenției care poate fi invocată de contravenient fie pe calea contestației la executare, fie pe calea plângerii contravenționale (în acest sens, M. A. Hotca.  „Regimul juridic al contravențiilor. Comentarii și explicații”, Ediția a V-a, Editura CH Beck, București, 2012, p. 283);

[3]       În doctrină s-a arătat: „Comunicarea actului de constatare presupune expedierea acestuia către contravenient, astfel încât acesta să poată intra în posesia lui” (M. A. Hotca. op. cit., p. 283). 

                Totodată, analizându-se această chestiune s-a precizat că: <<Se înțelege că data poștei se consideră data la care se împlinește termenul de comunicare, fiind vorba de data poștei de expediție, respectiv data procesului – verbal de afișare. Legea folosește expresia „comunicarea ” care sugerează obligația de expediere a procesului verbal și a înștiințării de plată, către contravenient, respectiv de „afișare”, neinteresând dacă în mod real, contravenientul a intrat în posesia procesului verbal care a fost expediat prin poștă sau, după caz,a afișat  în termenul de o lună de la data încheierii acestuia. Termenul de o lună de zile urmărește să dea sens regimului contravențional., să oblige autoritățile administrației publice și, implicit, funcționarii acestora, în calitate de agenți constatatori, să depună diligențe, pentru a fi trași la răspundere cei care săvârșesc contravenții, fiind totodată, o gardă a cetățenilor față de eventualele abuzuri ale administrației>> (A. Iorgovan – „Tratat de drept administrativ”, Vol. II, Ediția a IV-a Editura All Beck, București, 2005, nota 1, p. 431);

[4] În acest sens, invocăm și Hotărârea din 2 aprilie 2009 a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C- 394/07 Marco Gambazzi în care s-a arătat că: „În ceea ce privește exercitarea dreptului la apărare (…),acesta ocupă un loc esențial în organizarea și derularea unui proces  echitabil și face parte din drepturile fundamentale care rezultă din tradițiile constituționale comune ale statelor membre și din actele internaționale privind protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Desigur, drepturile fundamentale, precum respectarea dreptului la apărare nu constituie prerogative absolute, ci pot permite restricții. totuși, acestea trebuie să răspundă efectiv unor obiective de interes general urmărite de măsura în cauză și să nu constituie, în raport cu scopul urmărit, o încălcare vădit disproporționată a drepturilor astfel garantate. (…) Astfel, ordinile juridice ale majorității statelor membre prevăd sancțiuni pentru persoanele care, în cadrul unui proces civil, adoptă un comportament dilatoriu care ar conduce în cele din urmă la o denegare de dreptate. Asemenea sancțiuni nu trebuie să fie vădit disproporționate în raport cu scopul urmărit, care constă în asigurarea unei derulări eficiente a procedurii, în vederea unei bune administrări a justiției”;

[5] I. Poenaru, I. Santai – „Noul regim al contravențiilor. Ordonanța Guvernului nr. 2/2001”, Dreptul nr. 12/2001, p. 3-17;

[6] Decizia nr. 1254 din 22 septembrie 2011, publicată în Monitorul oficial, partea I, nr. 12 din 6 ianuarie 2012;

[7] Astfel, Curtea Constituțională, făcând referire la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului  (ex: cauzele Gradinger vs. Austria, Lauko vs Slovacia)  a reținut că, dacă încredințarea către autoritățile administrative a sarcinii de a constata și sancționa contravenții nu este incompatibilă cu Convenția, este obligatoriu,ca persoana sancționată să poată sesiza un tribunal, pentru a se pronunța asupra deciziei care a fost luată împotriva sa, tribunal care să ofere garanțiile prevăzute de art. 6 din Convenție (decizia nr. 252 din 15 martie 2012, publicată în Monitorul oficial, partea I, nr. 333 din 17 mai 2012);