R O M Â N I A

                        MINISTERUL  PUBLIC

                    PARCHETUL  DE PE LÂNGĂ

         ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

                    CABINET

         PROCUROR GENERAL

         Nr. 20768/7387/III-5/2012                                                   

         din   17 ianuarie 2013

 

Recurs în interesul legii expediat la Înalta Curte de Casație și Justiție la 17 ianuarie 2013

 

 

 

    C ă t r e,

 

PREȘEDINTELE  ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 

      În  conformitate cu prevederile art. 329 din Codul procedură civilă, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 32 din Legea nr.202/2010, formulez prezentul        

 

RECURS  ÎN  INTERESUL LEGII

 

      În practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la „aplicarea dispozițiilor Noului Cod civil asupra cererilor referitoare la exercitarea autorității părintești urmare divorțului, cereri formulate anterior datei de 1 octombrie 2011, data intrării în vigoare a noului Cod civil și aflate în prezent, pe rolul instanțelor de judecată în căile de atac.” 

 

                       I. Astfel, unele instanțe de judecată au reținut că, față de prevederile art. 223 din Legea nr. 71/2011, procesele și cererile aflate pe rol la data intrării în vigoare a Noului Cod civil se soluționează conform dispozițiilor legale, materiale și procedurale în vigoare la data la care au fost pornite procesele sau formulate cererile, cu excepția cazului în care Legea nr. 71/2011 cuprinde dispoziții tranzitorii care prevăd altfel.

                        Or, Legea nr. 71/2011 nu cuprinde dispoziții derogatorii, speciale de la acest principiu, iar prevederile art. 6 alin. (6) din Noul Cod Civil trebuie coroborate cu dispozițiile tranzitorii din Legea nr. 71/2011, care prevăd expres situația în care legea nouă este de imediată aplicare, respectiv consacră aplicabilitatea legii în vigoare la data sesizării instanței pentru acele situații care nu se încadrează în normele de excepție.

                        De asemenea, art. 6 alin. (6) din Noul Cod civil nu trebuie interpretat automat în sensul că ar reglementa aplicarea imediată a legii noi, ci doar că instituie principiul aplicării legii noi efectelor viitoare (consecințelor) ale unor situații născute anterior intrării în vigoare a acesteia, expres și limitativ enunțate (derivate din starea și capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiație, adopție și obligația legală de întreținere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, și din raporturile de vecinătate), dacă situațiile există și după intrarea în vigoare a legii noi.

                        Pe cale de consecință, s-a apreciat că, în sensul art. 6 alin.(6) din Noul Cod civil, legea nouă se aplică, în lipsa unor dispoziții legale care să prevadă expres aplicarea legii noi, așa cum sunt normele din art. 40 și 42 din Legea nr. 71/2011, numai cererilor formulate după intrarea ei în vigoare, chiar dacă privesc efecte viitoare ale unor situații născute anterior datei de 1 octombrie 2011. (Anexa I)

                        II. Alte instanțe de judecată, dimpotrivă, au considerat că în această materie, în cauzele aflate în curs de soluționare se aplică dispozițiile noului Cod civil, iar efectele divorțului se produc de la data pronunțării hotărârii de divorț.

                        Astfel, se arată că în ceea ce privește divorțul, aplicarea legii noi în cauzele în curs de soluționare la data intrării în vigoare a Codului civil este reglementată în art. 40  și art. 42 din Legea nr. 71/2011, iar efectele divorțului se vor  produce de la data pronunțării hotărârii de divorț, deci ulterior intrării în vigoare a Codului civil.

                        În argumentarea acestei opinii au fost invocate și prevederile art. 46 din Legea nr. 71/2011.

                        Prin urmare, se apreciază că în situația cauzelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești la data intrării în vigoare a Codului civil, efectele divorțului cu privire la raporturile dintre părinți și copiii lor minori vor fi supuse dispozițiilor Noului Cod civil, cu atât mai mult cu cât instanța de tutelă are obligația de a se pronunța cu privire la exercițiul autorității părintești, stabilirea locuinței copiilor și contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor chiar din oficiu, dacă nu au fost formulate cereri în acest sens.

                        De asemenea, se arată că, interesul superior al copilului va fi cel care va călăuzi instanța în pronunțarea unei soluții în toate cauzele care privesc situația acestuia.

                        Or, este evident faptul că interesul copilului este acela de a fi crescut de ambii părinți și după divorțul acestora, noua reglementare prevăzând regula exercitării în comun a autorității părintești.

                        Aceasta este, de altfel, rațiunea modificării legii în sensul înlocuirii încredințării copilului minor spre creștere și educare unuia dintre părinți, cu exercitarea în comun a autorității părintești.  (Anexa II)

 

*

 

                        Apreciem  ultimul punct de vedere exprimat ca fiind în acord cu litera și spiritul  legii, pentru următoarele considerente:

 

      Efectele divorțului în raporturile părinților cu copiii lor minori sunt reglementate de dispozițiile art. 396 – 404 din Noul Cod civil, norme legale care consacră regula generală conform căreia, în caz de divorț, autoritatea părintească se exercită de ambii părinți în comun.[1]

      Autoritatea părintească este definită în art. 483 alin. (1) din Noul Cod civil, ca fiind ansamblul de drepturi și îndatoriri care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului și care aparțin în mod egal ambilor părinți.

      Prin urmare, în prezent, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți este un drept al copilului, de care acesta nu poate fi lipsit decât pentru motive justificate de interesul său superior.[2]

      Totodată, în lipsa înțelegerii dintre părinți sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanța de tutelă stabilește, odată cu pronunțarea divorțului, locuința copilului minor la părintele cu care locuiește în mod statornic.[3]

      Prin excepție de la această regulă, tot în funcție de interesul superior al copilului, instanța poate stabili ca locuința minorului să fie la bunici, la alte rude, la terțe persoane, la o instituție de ocrotire.

      Stabilirea locuinței copilului la aceste categorii de persoane este însă, condiționată de acordul acestora. Ea constituie o măsură de excepție, care se dispune doar atunci când, din diferite motive, locuința nu poate fi stabilită la părinte (spre exemplu, părinții minorului lucrează în străinătate, prestează munci ocazionale ce presupun deplasarea dintr-o localitate în alta, nu au o locuință statornică, etc.)[4]

      Aceste persoane au obligația de supraveghere a copilului și îndeplinesc toate actele obișnuite ce privesc sănătatea, educația, învățătura copilului.

      Cu toate acestea, chiar dacă minorul are locuința la aceste persoane, drepturile cu privire la bunurile minorului, cele privitoare la persoana acestuia, altele decât cele expres prevăzute  în sarcina celor la care locuiește minorul, se exercită de către părinți.

      În situația în care instanța de tutelă a stabilit locuința copilului la unul dintre părinți, dispozițiile art. 401 din Noul Cod civil recunosc în beneficiul părintelui separat de copilul său, un drept de vizită a minorului, drept care trebuie exercitat astfel încât, să nu aibă o influență negativă asupra creșterii copilului.

      De asemenea, odată cu pronunțarea divorțului și stabilirea exercitării autorității părintești, instanța de tutelă va stabili și contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.[5]

      Dispozițiile legale privitoare la exercițiul autorității părintești, dreptul de vizită al părintelui separat de copilul său, locuința copilului, obligația de întreținere a părinților sunt incidente și în ipoteza în care copilul provine dintr-o căsătorie considerată desfăcută la momentul încheierii unei noi căsătorii, de către părintele copilului, ca urmare a declarării morții soțului său.[6]

      Referitor la incidența dispozițiilor Noului Cod civil asupra cererilor privind exercitarea autorității părintești urmare divorțului, cereri formulate anterior datei de 1 octombrie 2011, data intrării în vigoare a noului Cod civil și aflate în prezent, pe rolul instanțelor de judecată în căile de atac, apreciem că, deși la data formulării acestor cereri și chiar la data pronunțării sentinței de către instanța de fond  erau în vigoare dispozițiile Codului familiei și ale Codului civil din 1864, în măsura în care,  soluționarea cauzei în căile de atac are loc după intrarea în vigoare a Noului Cod civil, atât instituția divorțului cât și cea a exercitării autorității părintești asupra minorului sunt guvernate de dispozițiile acestui cod, dispoziții de imediată aplicabilitate.

      Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 39 alin (2) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, divorțul pronunțat anterior intrării în vigoare a Codului civil produce efectele stabilite de legea în vigoare la data când s-a pronunțat hotărârea rămasă irevocabilă.

      Aceste dispoziții impun instanței de control judiciar să soluționeze cererile accesorii divorțului referitoare la copiii minori, din perspectiva Codului civil actual.

      De altfel, aceste prevederi legale se coroborează și cu cele ale art. 6 alin. (6) din Noul Cod civil, care prevăd că  dispozițiile legii noi se aplică și efectelor viitoare ale situațiilor juridice  ivite sub imperiul legii vechi derivate din starea de căsătorie, obligația legală de întreținere.

      Prin urmare, prevederile legii noi se vor aplica relațiilor dintre părinți și copii, în situația în care divorțul se află încă pe rol, în calea de atac, apel sau recurs, divorțul nefiind încă pronunțat, soluționat irevocabil.

      În consecință, judecarea în căile de atac a cererii de divorț și a capetelor de cerere accesorii acestuia, referitoare la raporturile dintre părinți și copii lor minori, reclamă o analiză din perspectiva dispozițiilor Noului Cod civil,  în vigoare la data soluționării căilor de atac.

      De altfel, în privința efectelor divorțului asupra raporturilor dintre părinți și copii lor minori, ceea ce primează în mod absolut este interesul superior al minorului, astfel încât, orice decizie dispusă de către instanța de judecată trebuie să aibă în vedere cu prioritate acest interes superior al copilului.

      Or, este evident faptul că interesul copilului este acela de a fi crescut de ambii părinți și după divorțul acestora, noua reglementare prevăzând regula exercitării în comun a autorității părintești, doar prin excepție, pentru motive temeinice care țin de interesul superior al copilului, instanța de tutelă putând să dispună exercitarea autorității părintești de către un singur părinte.

Aceasta este, de altfel, rațiunea modificării legii în sensul înlocuirii încredințării copilului minor spre creștere și educare unuia dintre părinți, cu exercitarea în comun a autorității părintești.[7]

      A dispune cu privire la relațiile personale și patrimoniale dintre părinți și copiii lor minori prin aplicarea legii în vigoare la data introducerii cererii de divorț, anterioară intrării în vigoare a Codului civil, ar conduce la crearea unor situații absurde, în care, pentru soluția pronunțată prin hotărârea de divorț ar trebui solicitată imediat modificarea impusă de noile norme legale, pentru a  se respecta interesul superior al copilului.

      Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socio-afectiv, la viața de familie, drept afirmat și prin art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

      Or, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, prevăzută de art. 397 din Noul Cod civil, este un drept al copilului, de care acesta nu poate fi lipsit decât pentru motive justificate de interesul său superior.

      Prin urmare, atâta timp cât, pe parcursul soluționării cauzei a intervenit această dispoziție legală edictată tocmai în interesul superior al copilului, aceasta trebuie să fie de imediată aplicabilitate, inclusiv în căile de atac, apel sau recurs.

      De altfel, în conformitate atât cu prevederile art. 42 din Codul familiei,[8] cât și potrivit dispozițiilor art. 396 din Noul Cod civil, asupra cererilor accesorii divorțului, referitoare la raporturile dintre părinți și copii lor minori, instanța de divorț este obligată să se pronunțe, indiferent dacă a fost sau nu învestită cu o atare solicitare de către una din părți, pe cale principală ori pe cale reconvențională.

      Pe cale de consecință, este evident că și în situația în care  părțile nu solicită aplicarea dispozițiilor Noului Cod civil în soluționarea cererilor referitoare la exercitarea autorității părintești, în căile de atac, instanța poate face aplicarea lor imediată, fără a se încălca principiul disponibilității, având în vedere că, așa cum am precizat, în această materie primează interesul superior al copilului.

      Totodată, considerăm că în condițiile în care, la momentul soluționării căilor de atac,  nu mai este reglementată instituția încredințării minorului unuia dintre părinți întrucât dispozițiile din Codul familiei pe care s-a întemeiat cererea de chemare în judecată au fost între timp abrogate, aplicarea imediată a legii civile noi în căile de atac în această materie, nu echivalează cu o încălcare a dispozițiilor art. 294 din Codul de procedură civilă.

      De altfel, practica constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în soluționarea căilor de atac, este în sensul aplicării imediate a dispozițiilor legii civile noi, la situații juridice născute anterior intrării în vigoare a acestei legi.[9]

      Concluzionând, apreciem că dispozițiile Noului Cod civil sunt de imediată aplicare chiar și în cererile formulate anterior intrării sale în vigoare, aflate în căile de atac, iar soluția se justifică în considerarea interesului superior al copilului și pe faptul că, în această materie specială asistăm la o atenuare a principiului disponibilității.

*

*             *

Pentru aceste motive, în temeiul dispozițiilor art. 3307 din Codul de procedură civilă solicit admiterea recursului în interesului legii și pronunțarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii.

 

 

PRIM ADJUNCT AL PROCURORULUI GENERAL*

Daniel Marius Morar

 

 

___________________

* În condițiile vacantării funcției de Procuror General, potrivit dispozițiilor art. 7 alin. (3) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul nr. 529/C/2007 al Ministrului Justiției, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 154 din 5 martie 2007.

 

 

 



[1] Art. 397 din Noul Cod civil prevede că :

  „După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel

[2] În reglementarea anterioară, art. 42 din Codul familiei prevedea că:

„Instanța judecătorească va hotărî, odată cu pronunțarea divorțului, căruia dintre părinți vor fi încredințați copiii minori. În acest scop, instanța va asculta părinții și autoritatea tutelară și, ținând seama de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacă au împlinit vârsta de zece ani, va hotărî pentru fiecare dintre copii, dacă va fi încredințat tatălui sau mamei.

Pentru motive temeinice, copiii pot fi încredințați unor rude ori unor alte persoane, cu consimțământul acestora, sau unor instituții de ocrotire.

 Totodată, instanța judecătorească va stabili contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

Învoiala părinților privitoare la încredințarea copiilor și la contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a acestora va produce efecte numai dacă a fost încuviințată de instanța judecătorească.”

Totodată, potrivit dispozițiilor art. 43 din același cod:

„Părintele divorțat, căruia i s-a încredințat copilul, exercită cu privire la acesta drepturile părintești.

 când copilul a fost încredințat unei alte persoane sau unei instituții de ocrotire, instanța judecătorească va stabili care dintre părinți va exercita dreptul de a-i administra bunurile și de a-l reprezenta sau de a-i încuviința actele. Persoana sau instituția de ocrotire socială căreia i s-a încredințat copilul va avea față de acesta numai drepturile și îndatoririle ce revin părinților privitor la persoana copilului. Dispozițiile art. 108 se aplică prin asemănare.

Părintele divorțat, căruia nu i s-a încredințat copilul, păstrează dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum și de a veghea la creșterea, educarea, învățătura și pregătirea lui profesională.”

[3] Art. 400 din Noul Cod civil.

[4] Noul Cod civil – Comentarii, doctrină și jurisprudenț㠖 Vol.I.Art.1-952- Gabriela Cristina Frențiu - Ed. Hamangiu, 2012; pg.584 și urm.;

[5] Art. 402 din Noul Cod civil;

[6] Art. 404 din Noul Cod civil, conform căruia:

„În cazul prevăzut la art. 293 alin. (2), instanța hotărăște asupra raporturilor dintre părinți și copiii lor minori, dispozițiile art. 396 - 403 fiind aplicabile în mod corespunzător.”

[7] Această evoluție legislativă este inspirată din dreptul francez, unde noțiunea de „garde de l’enfant” a fost înlocuită cu „autorité parentale” prin Loi n° 2002-305 du 4 mars 2002 relative à l'autorité parentale (A se vedea: art. 371-1 și urm. din Codul Civil francez,  disponibil la:

http://www.legifrance.gouv.fr/affichCode.do;jsessionid=F03911670650BF7EE5A28AD1154B87A1.tpdjo01v_1?idSectionTA=LEGISCTA000006136194&cidTexte=LEGITEXT000006070721&dateTexte=201112 05 ). Această noțiune este întâlnită și în Codul civil al provinciei Quebec (articolele 597 – 612), ce a constituit o altă sursă de inspirație a legiuitorului român în elaborarea noului Cod civil.

[8] Legea nr. 4/1953 privind Codul familiei, republicată în Buletinul Oficial nr. 13 din 18 aprilie 1956, cu modificările și completările ulterioare, a fost abrogată prin dispozițiile art. 230 lit. m) din Legea   nr. 287 din 17 iulie 2009, republicată, privind Codul civil

 

[9] Exemplific  în acest sens, decizia nr. 613 din 3.02.2010, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Civilă și de Proprietate Intelectuală în dosarul nr. 6558/1/2009, prin care instanța supremă, într-o cauză având ca obiect o cerere formulată în temeiul dispozițiilor art. 504 din Codul de procedură penală, a schimbat în recurs temeiul de drept, apreciind că situația reclamantului se încadrează în dispozițiile art. 5 din Legea nr. 221/2009, lege nouă, intrată în vigoare ulterior soluționării apelului.