Nr. 6965/3677/III-5/2008

10609/5378/III-5/2008

 

 

Recurs în interesul legii expediat la Înalta Curte de Casație și Justiție la 9 mai 2013

 

C ă t r e,

 

PREȘEDINTELE  ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 

În  conformitate cu prevederile art. 514 din Codul de procedură civilă, formulez prezentul   

 

RECURS  ÎN  INTERESUL LEGII

 

                       În practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la „Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 312 alin. (4) raportat la art. 305 din fostul Cod de procedură civilă, în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, în referire la admisibilitatea probelor noi, cu excepția înscrisurilor, atunci când  tribunalele și curțile de apel, după casarea hotărârii atacate, au reținut cauzele spre rejudecare în fond”.

 

                     Urmare sesizării nr. 1610 din 9 iunie 2008 a Colegiului de Conducere al Curții de Apel Tg. Mureș, transmisă prin adresa nr. 2/S.U/2008 din 13 iunie 2008 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secțiile Unite, s-a verificat jurisprudența în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, constatându-se caracterul neunitar al acesteia, după cum urmează: 

            I. Într-o primă opinie s-a considerat că, în caz de admitere a recursului și casarea hotărârii atacate, curțile de apel și tribunalele, reținând cauza spre rejudecare, pot administra orice probe prevăzute de lege, fără a fi limitate numai la administrarea înscrisurilor noi, întrucât dispozițiile art. 312 alin. (4) din Codul de procedură civilă (în vigoare la data soluționării acestor cauze) instituiau regula de principiu, potrivit căreia, în caz de casare, tribunalele și curțile de apel vor rejudeca pricina în fond, fie la termenul când a avut loc admiterea recursului, situație în care se pronunță o singură decizie, fie la un alt termen stabilit în acest scop. De asemenea, dispozițiile art. 305 din Codul de procedură civilă sunt aplicabile doar în faza judecării cererii de recurs, iar nu în faza rejudecării cauzei după casarea cu reținere. (Anexa I)

              I. Alte instanțe au trimis cauza spre rejudecare instanței a cărei hotărâre a fost casată ori de câte ori au apreciat că se impune administrarea unor probe noi, altele decât înscrisurile, având în vedere dispozițiile imperative ale art. 305 din Codul de procedură civilă care interzic administrarea de probe noi în instanța de recurs, cu excepția înscrisurilor. (Anexa I)

            Apreciez primul punct de vedere ca fiind în litera și spiritul legii.

            Potrivit dispozițiilor art. 312 alin. (4) din fostul Cod de procedură civilă, în redactarea anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, „în caz de casare, curțile de apel și tribunalele vor rejudeca pricina în fond, fie la termenul când a avut loc admiterea recursului, situație în care se pronunță o singură decizie, fie la un alt termen stabilit în acest scop”.

            Art. 312 alin. (5) din același cod stabilea, cu titlu de excepție că, în cazul in care instanța a cărei hotărâre a fost recurată a soluționat procesul fără a intra în cercetarea fondului ori judecata s-a făcut în lipsa părții care nu a fost regulat citată atât la administrarea probelor, cât și la dezbaterea fondului, instanța de recurs, după casare, trimite cauza spre rejudecare instanței care a pronunțat hotărârea casată sau altei instanțe de același grad.

            Pe temeiul acestor dispoziții legale, se observă că, în cazul tribunalelor și al curților de apel, casarea cu reținere este regula, iar casarea cu trimitere reprezintă excepția, aplicabilă numai în cazurile strict determinate de art. 312 alin. (5) din fostul Cod de procedură civilă[1].

             În aplicarea acestor dispoziții legale, instanța superioară (tribunal sau curte de apel) exercită succesiv două funcțiuni esențial distincte: pe aceea de instanță de recurs, deci de control judiciar și pe aceea subsecventă, de instanță de rejudecare, ceea ce implică, pe de o parte, judecarea recursului, iar pe de altă parte, rejudecarea fondului, deci o funcție adiacentă și suplimentară, de instanță de fond[2].

              În acest context, dispozițiile art. 305 din fostul Cod de procedură civilă, potrivit cărora în instanța de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepția înscrisurilor care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor, se cuvin a fi interpretate în sensul că prin sintagma „în instanța de recurs” urmează a se înțelege activitatea procesuală pe care instanța o desfășoară strict în legătură cu soluționarea recursului, până la darea hotărârii prin care se va exercita și epuiza controlul judiciar[3].

             Rejudecarea după casarea cu reținere constituie o nouă judecată a pricinii, iar nu o judecată în recurs, astfel încât instanța de recurs va proceda potrivit regulilor de la judecata în fond și sub aspectul administrării probelor, deoarece dispozițiile art. 305 din fostul Cod de procedură civilă, aplicabile până la momentul casării, devin inaplicabile după acest moment[4].

             Ca atare, restricția instituită de art. 305 nu se va aplica în faza ulterioară, aceea a reținerii cauzei, spre rejudecare, după casare, ci în această etapă vor putea fi administrate orice probe noi, nu doar înscrisuri[5].

             Soluția jurisprudențială la care achisăm și orientările doctrinare indicate au fost transpuse în conținutul art. 315 alin. (31) din fostul Cod de procedură civilă, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 31 din Legea nr. 202/2010, soluție legislativă preluată și de art. 501 alin. (4) din Noul Cod de procedură civilă care prevăd admisibilitatea oricăror probe prevăzute de lege, după casare, indiferent dacă este o casare cu reținere sau o casare cu trimitere[6]

             Dispozițiile art. 315 alin. (31) din fostul Cod de procedură civilă au fost incluse în enumerarea conținută de art. XXII alin. (2) din Legea nr. 202/2010, fiind aplicabile, potrivit normelor tranzitorii din acest act normativ, proceselor începute după intrarea sa în vigoare[7].

             Întrucât modificările legislative evocate confirmă o orientare a practicii judiciare la care achiesăm, ele pot fi aplicate și proceselor începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, fără ca acestei soluții să îi poată fi imputat un viciu de retroactivitate.

            Ca atare, apreciem că, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 312 alin. (4) raportat la art. 305 din fostul Cod de procedură civilă, în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, atunci când  tribunalele și curțile de apel, după casarea hotărârilor atacate, au reținut cauzele spre rejudecare în fond, sunt admisibile orice probe noi, nu doar înscrisurile.

 

            Pentru aceste motive, în temeiul art. 517 din  Codul de procedură civilă, solicit admiterea recursului în interesul legii și pronunțarea unei decizii prin care să asigurați interpretarea și aplicarea unitară a legii în această chestiune de drept.

 

 

ADJUNCTUL  PROCURORULUI GENERAL*

Gabriela Scutea

 

 

___________________

* În condițiile vacantării funcției de Procuror General și de Prim – Adjunct al Procurorului General, potrivit dispozițiilor art. 7 alin. (3) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul nr. 529/C/2007 al Ministrului Justiției, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 154 din 5 martie 2007.

 

 

 

 

 

 



[1] I. Leș – „Tratat de drept procesual civil. Cu referiri la proiectul Codului de procedură civilă”, Ediția a V-a, Editura C.H. Beck, București, 2010, p. 779; I. Deleanu – „Tratat de procedură civilă”, Vol. II, Editura All Beck, București, 2005, p. 92; M. Tăbârc㠖 „Drept procesual civil”, Vol. II, Editura Universul Juridic, p. 128;

[2] În acest sens, S. Spinei – „Recursul în procesul civil”, Editura Hamangiu, București, 2008, p. 250, 251;

[3] Idem, p. 252;

[4] M. Fodor – „Drept procesual civil”, Vol II, Universul Juridic, București, p. 515;

[5] I. Leș, op. cit., p. 776 S. Spinei – „Natura activității instanței și posibilitatea administrării probelor în situația reținerii cauzei spre rejudecare după casare, în procesul civil” în Dreptul nr. 5/2007, p. 116; M. Tăbârcă, op. cit., p. 124;

[6] În acest sens, D. Atasei, H. Țîț – „Mica reformă în jusdtiție. Legea nr. 202/2010 comentată”, Editura Hamangiu, București, 2010, p. 92-93; M Tăbârcă  - „Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor (Art. I- Comentarii)”; Editura Universul Juridic, București, 2011, p. 130;

[7] În acest sens, invocăm mutatis mutandis decizia nr. 2 din 18 februarie 2013 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii. În doctrină, s-a exprimat și opinia în sensul că textul se aplică dacă cererea de recurs este formulată după data intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010 (M. Tăbârcă, „Legea nr. 202/2010...”, precit, p.130), existând și opinia potrivit căreia, de vreme ce textul consacră legislativ o soluție jurisprudențială aplicată de majoritatea instanțelor de recurs și înainte de apariția Legii nr. 202/2010, distincția făcută cu privire la aplicarea textului de lege apare ca fiind irelevantă din punct de vedere practic (H. Țîț, precit.);