Nr. 349/809/III-5/2011

                2108/C/7561/III/5/2011 din  8 februarie 2012

 

Recurs în interesul legii expediat la Înalta Curte de Casație și Justiție  la 8 februarie 2012

 

 

 

                        C ă t r e,

 

       PREȘEDINTELE  ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 

 

   În  temeiul art. 329 din Codul procedură civilă, astfel cum a fost modificat prin art.I pct.32 din Legea nr. 202/2010, declar     

 

RECURS  ÎN  INTERESUL LEGII

 

                       În practica instanțelor de judecată s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la  problemele de drept vizând:

                „I. Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.4042 alin.(3) din Codul de procedură civilă, referitor la instanța competentă să soluționeze cererea de întoarcere a executării silite.

                II. Calea de atac care se poate exercita împotriva hotărârilor judecătorești pronunțate în soluționarea cererilor având ca obiect întoarcerea executării silite, formulate în temeiul dispozițiilor art.4042  alin.(3) din Codul de procedură civilă”.

 

                        Urmare sesizării nr. 4607/25A din 7 noiembrie 2011, formulată de Colegiul de Conducere al Curții de Apel Galați, transmisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de instanța supremă prin adresa                         nr. 13/S.U./2011 din 9 noiembrie 2011, precum și din oficiu, s-a procedat la verificarea jurisprudenței la nivelul întregii țări, constatându-se că aceasta este neunitară sub aspectul ambelor chestiuni de drept enunțate. 

*

                      I.1. Astfel, cu privire la primul aspect, într-o opinie s-a apreciat că este competentă să soluționeze cererea de întoarcere a executării silite formulată în temeiul art. 4042  alin.(3) din Codul de procedură civilă instanța care a soluționat în fond litigiul în care au fost pronunțate hotărârea sau hotărârile a căror desființare justifică întoarcerea executării, stabilită potrivit dispozițiilor art. 1-19 din același act normativ sau desemnată    printr-o lege specială, în  raport de natura juridică a litigiului și de elementele acțiunii civile (părți, obiect și cauză).

                        O asemenea interpretare se impune atât din considerente de ordin  rațional, cât și prin analogie cu prevederile art. 4042  alin.(2) din Codul de procedură civilă, nefiind de conceput instituirea unor mecanisme procedurale diferite pentru soluționarea unor cereri care au o natură identică. (Anexa I.1.)

 

I.2. Într-o altă orientare jurisprudențială s-a considerat că la stabilirea competenței materiale de soluționare a cererii de întoarcere a executării silite se are în vedere criteriul valoric al obiectului litigiului, fiind invocate următoarele argumente:

                        În ipoteza prevăzută de art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă, reclamantul, neavând altă posibilitate de a recurge la forța coercitivă a statului pentru realizarea dreptului afirmat (dreptul de a pretinde restituirea prestațiilor executate în baza hotărârii judecătorești desființate) poate exercita dreptul la acțiune pe calea unei cereri separate care se adresează instanței judecătorești „competente potrivit legii”.

                        Având în vedere caracterul echivoc al sintagmei mai sus precizate, folosite de legiuitor și posibilitatea interpretării diferite a noțiunii de instanță competentă potrivit legii, se impun referințe privitoare la conceptele de drept subiectiv civil, acțiune și drept la acțiune, pentru determinarea competenței materiale de soluționare a cererii de întoarcere a executării silite.

                        Identificarea și cunoașterea exactă a conceptelor evidențiate în precedență conduc, în mod evident, la concluzia că este exclusă posibilitatea ca legiuitorul să fi avut în vedere, în ipoteza prevăzută de art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă, instanța de executare, prevăzută de art. 373 alin. (2) din același cod.

                        Întrucât, dispozițiile legale mai sus enunțate nu indică în mod expres competența instanței de executare, ca în cazul contestației la executare, regula nu poate fi aplicată prin extrapolare și la alte situații, chiar dacă există o strânsă legătură între acestea și ca atare, devin incidente prevederile art.1 pct.1 și 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedură civilă care stabilesc competența judecătoriei și tribunalului, în funcție de criteriul valoric al obiectului cererii de chemare în judecată.

                        Normele care reglementează competența materială a instanței sunt norme de ordine publică și la rândul lor, acestea se clasifică în norme generale și norme speciale.

                        Pornind de la raportul  dintre legea generală (regula) și legea specială (excepția), raport exprimat în adagiile generalia specialibus non derogant și specialia generalibus derogant, pe baza acestui raționament logic se ajunge  la  interpretarea restrictivă, fundamentată pe argumentul că excepția este de strictă interpretare și aplicare – exceptio est strictissimae interpretationis-, ce permite a se trage concluzia că atunci când nu este reglementată o situație de excepție, intervine dreptul comun.

                        Normele care reglementează competența materială a instanței de executare sunt norme cu caracter special și, fiind derogatorii de la normele cu caracter general, sunt de strictă interpretare și nu pot fi aplicate prin analogie.

                        De asemenea, nu se poate considera că cererea de întoarcere a executării silite ar face parte din categoria „oricăror alte incidente” apărute în cursul executării silite, pentru a se stabili competența în favoarea instanței de executare, întrucât această fază procesuală s-a finalizat anterior introducerii cererii de chemare în judecată.

                        În această opinie s-a considerat că natura juridică originară a litigiului din care a rezultat titlul executoriu nu prezintă, de asemenea relevanță pentru determinarea instanței competente prevăzute de art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă, întrucât în fata execuțională se naște un raport juridic nou în care părțile au calitatea de creditor și debitor, iar fundamentul cererii de întoarcere a executării este dat de desființarea hotărârii care constituie titlu executoriu, neavând nicio relevanță materia juridică în care s-a pronunțat acea hotărâre. (Anexa I.2.)

 

                        I. 3. Într-o altă opinie, s-a considerat că instanța competentă să soluționeze cererea de întoarcere a executării silite este judecătoria, ca instanță de executare.

                        În motivare s-a învederat că potrivit dispozițiilor art. 4041 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în toate cazurile în care se desființează titlul executoriu sau executarea însăși, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare acesteia.

                        Regula este susținută de art. 4042 alin. (1) din Codul de procedură civilă și ea exprimă posibilitatea celui interesat de a solicita instanței de casare, ca prin aceeași hotărâre să dispună și asupra restabilirii situației anterioare executării.

                        Dacă partea interesată nu a avut diligența de a valorifica posibilitatea procedurală mai sus enunțată, iar instanța care a desființat hotărârea executată nu a dispus cu privire la întoarcerea executării silite, instanța care rejudecă fondul va putea dispune această măsură, în conformitate cu art. 4042 alin. (2) din Codul de procedură civilă.

                        În situația în care nici această cale nu a fost urmată, cel îndreptățit va putea cere restabilirea situației anterioare executării „instanței competente potrivit legii”, astfel cum dispune art. 4042 alin. (3) din același act normativ.

                        În determinarea instanței competente să soluționeze cererea de întoarcere a executării silite, trebuie observat că dispozițiile art. 4041 alin. (1), art. 4042 și art. 4043 din Codul de procedură civilă care reglementează instituția întoarcerii executării silite sunt plasate în Cartea a V a – „Despre executarea silită”, Capitolul I – „Dispoziții generale”, Secțiunea a VI1 a din Codul de procedură civilă.

                       Din interpretarea coroborată a prevederilor art. 4041alin. (1) și art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă, rezultă, fără echivoc, următoarele concluzii:

                        ●  cererea de întoarcere a executării silite este o cerere ce ține de faza procesuală a executării, subsecventă fazei procesuale de soluționare irevocabilă a fondului litigiului.

                        ● dispozițiile legale aplicabile cu privire la instanța competentă și căile de atac sunt cele prevăzute pentru executarea silită și contestația la executare;

                        ● stabilindu-se o procedură judiciară contradictorie pentru soluționarea întoarcerii executării silite reglementată subsecvent contestației la executare, acesteia îi este aplicabilă procedura de soluționare prevăzută pentru contestația la executare - instituția cadru, generală, în raport de procedură specială a întoarcerii executării care reprezintă o contestație specială la executare.

                         Drept urmare, făcând aplicarea  prevederilor art. 373 alin. (2) din Codul de procedură civilă, conform cărora instanța de executare este judecătoria în circumscripția căreia s-a efectuat executarea, competența de soluționare a litigiului privind întoarcerea executării silite aparține aceleiași  instanțe.

                        Așadar, potrivit dispozițiilor procedurale care reglementează executarea silită, cererile care vizează această instituție, inclusiv cele privitoare la întoarcerea executării silite, sunt de competența judecătoriilor ca instanțe de executare. (Anexa I.3.)

 

                        II.1 În referire la cel de-al doilea aspect, într-o opinie se consideră că hotărârile judecătorești  pronunțate în cauzele având ca obiect întoarcerea executării silite în condițiile prevăzute de art. 4022 alin. (3) din Codul de procedură civilă sunt supuse acelorași căi de atac, prevăzute pentru hotărârile ce soluționează fondul pricinii, întrucât întoarcerea executării silite este reglementată în Codul de procedură civilă într-o secțiune separată de contestația la executare și nu cuprinde dispoziții cu trimitere la această din urmă  instituție care are prevederi exprese privind competența și căile de atac.

                        Ca atare, nici în privința căilor de atac nu este aplicabilă procedura contestației la executare, în condițiile în care aceste dispoziții procedurale sunt de strictă interpretare, iar în materia întoarcerii executării silite nu sunt prevăzute dispoziții speciale, astfel încât sunt incidente prevederile de drept comun conținute de art. 282 și art. 2821 din Codul de procedură civilă.

                        Ori de câte ori se limitează numărul gradelor de jurisdicție, prevederea legală este expresă, cum s-a procedat în cazul celorlalte secțiuni ale capitolului ce conține dispoziții generale cu privire la executarea silită.

                        Că aceasta este voința legiuitorului, reiese din interpretarea  normelor evocate, cu atât mai mult cu cât se are în vedere imperativul de a nu lipsi părțile de gradele de  jurisdicție prevăzute de lege și a li se garanta acest drept în conformitate cu dispozițiile art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. ( Anexa II. 2)

 

                        II.2. Alte instanțe au considerat că stabilindu-se o procedură judiciară contradictorie pentru soluționarea întoarcerii executării, reglementată subsecvent contestației la  executare, acesteia îi sunt aplicabile procedura de soluționare și căile de atac prevăzute pentru contestația la executare – instituția cadru, generală, în raport cu procedura specială a întoarcerii executării care a fost definită în doctrină și în jurisprudență ca fiind o contestație specială la executare.

                        Prin urmare, împotriva hotărârilor judecătorești  pronunțate în materia întoarcerii executării se poate exercita numai calea extraordinară de atac a recursului, în conformitate cu dispozițiile art. 402 alin. (2) din Codul de procedură civilă, cu excepțiile prevăzute de această normă. (Anexa II.2)

 

                        Apreciez ca fiind în litera și spiritul legii opiniile în sensul că instanța competentă să soluționeze cererea de întoarcere a executării silite este instanța de executare, respectiv judecătoria, iar calea de atac care se poate exercita împotriva hotărârilor judecătorești pronunțate în soluționarea acestor cereri este recursul.

                         Pe calea acțiunii în întoarcerea executării, subiectul activ al raportului obligațional de restabilire a situației anterioare executării solicită concursul instanței judecătorești pentru realizarea dreptului său, nerespectat de subiectul pasiv al acestui raport care nu-și îndeplinește de bună voie obligațiile generate de împrejurarea desființării titlului executoriu sau a executării însăși.

                        Potrivit dispozițiilor art. 4041 alin. (1) din Codul de procedură civil㠄În toate cazurile în care se desființează titlul executoriu sau însăși executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare acesteia”.

                        Așadar, textul citat consacră dreptul părții, care a obținut desființarea executării, la restabilirea situației anterioare.[1]

                       

                        Întoarcerea executării silite se poate realiza prin una din cele trei modalități corespunzătoare normelor enunțate în cuprinsul                          art. 4042 alin. (1) – (3) din Codul de procedură civilă.

 Regula este conținută de alin. (1) care  reglementează ipoteza în care, la cererea persoanei interesate, instanța judecătorească ce desființează titlul executoriu sau actele de executare dispune prin aceeași hotărâre și asupra restabilirii situației anterioare.

                        În acest caz, cererea de întoarcere a executării silite este o cerere accesorie cererii principale, iar instanța competentă să soluționeze fondul litigiului, contestația la executare sau contestația la titlu, după caz, este obligată să o rezolve prin aceeași hotărâre, excluzându-se astfel, aplicarea dispozițiilor art. 165 din Codul de procedură civilă și întărindu-se în egală măsură prevederile art. 17 din același cod.

                        În ipoteza prevăzută de art. 4042 alin. (2) din Codul de procedură civilă, instanța care a desființat hotărârea executată și a dispus rejudecarea în fond nu a statuat asupra măsurii restabilirii situației anterioare executării, astfel încât soluționarea acestei cereri aparține instanței de rejudecare.                             

                        Nota comună a situațiilor prevăzute de art. 4042 alin. (1) și (2) din Codul de procedură civilă este aceea că titlul executoriu este reprezentat exclusiv  de o hotărâre judecătorească ce face obiectul controlului judiciar și din interpretarea logică și sistematică a normelor enunțate rezultă că în ipotezele circumscrise acestora, soluționarea cererii de întoarcere a executării silite se poate formula numai în cadrul procesului configurat de judecarea litigiului în fond, de care este dependentă, fie în fața instanței care desființează titlul executoriu sau executarea însăși, fie în fața instanței care rejudecă fondul, după ce hotărârea executată a fost desființată.

                        În fine, conform art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă, dacă nu s-a dispus restabilirea situației anterioare executării în condițiile alin. (1) și (2) ale acestui text de lege, cel îndreptățit o va putea cere instanței judecătorești competente potrivit legii.

                        În aplicarea art. 4042 alin. (3), cel interesat solicită restabilirea situației anterioare printr-o cerere formulată ulterior desființării titlului executoriu sau a executării înseși,  iar nu pe cale accesorie.

 Ca atare, în această ipoteză, determinarea competenței nu se realizează prin prisma art. 4042 alin. (1) sau alin. (2), după caz, din Codul de procedură civilă, coroborat cu art. 17 din același act normativ.

                        În această situație, anterior formulării cererii de întoarcere a executării silite, a fost înlăturat, prin anulare, temeiul acesteia, respectiv titlul executoriu sau s-a invalidat însăși executarea silită.

                        În doctrina de specialitate[2], s-a arătat că opinia potrivit căreia soluționarea cererii având ca obiect restabilirea situației anterioare executării, introdusă în condițiile art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă ar aparține instanței competente să judece litigiul în primă instanță, respectiv instanței competente să soluționeze cererea având ca obiect desființarea titlului executoriu sau a executării silite înseși, nu rezistă unei analize critice, întrucât, „caracterul accesoriu sau principal al unei cereri depinde de calea procesuală aleasă, și nicidecum de caracterul principal sau accesoriu al dreptului dedus judecății[3]”.

                        Pentru a lămuri care este înțelesul sintagmei „instanța judecătorească competentă potrivit legii”, inserată în cuprinsul art. 4042 alin. (3) din Codul de procedură civilă, se impune a fi avut în vedere, în primul rând,  faptul că, sub aspectul topografiei normelor juridice, instituția  întoarcerii  executării aparține materiei executării silite.

                        Dispozițiile art. 4041 - 4043 al căror conținut a fost redat în precedență și care au consacrat pentru prima dată in terminis  această instituție[4], sunt situate în Capitolul I, Secțiunea a VI1 din Cartea a V-a a Codului de procedură civilă intitulat㠖 „Despre executarea silită”.

                        În doctrina de specialitate[5],  s-a apreciat că o primă semnificație a locuțiunii „întoarcerea executării” și de regulă potrivită este aceea de reluare a „drumului executării”, dar în sens invers - restabilirea situației anterioare executării. Altfel spus, întoarcerea  executării este o situație simetric inversă executării săvârșite. Este ceea ce rezultă din  prevederile art. 4041 alin. (1) din Codul de procedură civilă care stipulează că în toate cazurile în care se desființează titlul executoriu sau însăși executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare.

                        Din coroborarea prevederilor art. 4041 alin. (1) din Codul de procedură civilă cu reglementarea inserată în cuprinsul art. 4042 alin. (3) din același cod, rezultă următoarele:

                   - cererea de întoarcere a executării silite, formulată pe cale separată este o cerere ce ține de faza procesuală a executării, subsecventă fazei procesuale de soluționare irevocabilă a fondului litigiului;

                  - dispozițiile legale aplicabile cu privire la instanța competentă sunt cele prevăzute pentru executare și respectiv contestația la executare;

                   - stabilindu-se o procedură judiciară contradictorie pentru soluționarea întoarcerii executării silite, reglementată subsecvent contestației la executare, acesteia îi este aplicabilă procedura de soluționare prevăzută pentru contestația la executare – instituția cadru generală, în raport cu procedura specială a întoarcerii executării care reprezintă o contestație specială la executare.

                        Întrucât, competența de încuviințare a executării silite, revine potrivit art. 373 alin. (2) din Codul de procedură civilă judecătoriei, ca instanță de executare, respectând principiul simetriei, tot judecătoriei îi revine și competența de soluționare în primă instanță a cererii de întoarcere a executării prin care se poate restabili situația anterioară executării, aceeași instanță fiind competentă să soluționeze și contestația la executare, în lumina dispozițiilor art. 400 alin. (1) din Codul de procedură civilă.

                         În baza principiului simetriei, dacă executarea nu s-a putut obține decât prin ordinul unei instanțe judecătorești, atunci și revocarea unei executări (înțeleasă ca o a doua executare, în sens invers), nu se poate obține decât tot prin ordinul aceleiași instanțe fiind singura care cunoaște în detaliu modul de săvârșire a procedurii de urmărire silită.

                        Deoarece întoarcerea executării reprezintă o modalitate de realizare a unor drepturi patrimoniale, derivând din desființarea titlului executoriu, iar legea în materia executării instituie competența judecătoriilor de a soluționa astfel de litigii, rezultă că nici criteriul valoric și nici cel dedus din natura litigiului din care a rezultat titlul executoriu  nu pot fi valorificate pentru determinarea competenței materiale.                                                        Excepțiile instituite de art. 373 alin. (2)  teza ultimă din Codul de procedură civilă  care fac trimitere la o altă instanță de executare, în afara judecătoriei sunt însă, prevăzute, în mod expres, în alte acte normative[6].

                        În concluzie, întreaga reglementare a executării silite, precum și a cererilor ce vizează această instituție juridică stabilește atribuții și competențe doar pe seama judecătoriilor ca instanțe de executare, iar excepțiile  de la această regulă sunt prevăzute în mod expres.

                        Din considerentele expuse și  în acord cu dispozițiile art. 402 alin. (2) din Codul de procedură civilă care stipulează c㠄Hotărârea pronunțată cu privire la contestație se dă fără drept de apel, cu excepția hotărârii pronunțate în temeiul art. 4001 și art. 401 alin. (2)”, calea de atac împotriva hotărârilor judecătorești pronunțate în soluționarea cererilor având ca obiect întoarcerea executării silite, formulate în temeiul prevederilor art. 4042 alin. (3) din același cod, este numai recursul.

                        De altfel și Curtea Constituțională a statuat în mod constant că prin dispozițiile și principiile Legii fundamentale nu s-a prevăzut obligativitatea existenței triplului grad de jurisdicție și că reglementările internaționale nu impun  accesul la  totalitatea gradelor de jurisdicție sau la toate căile de atac prevăzute de legislațiile naționale, art. 13 din Convenția pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale consacrând numai dreptul persoanei la un recurs efectiv în fața unei instanțe naționale, deci posibilitatea de a accede la un grad de jurisdicție[7].

                        S-a mai arătat că și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în jurisprudența sa, a statuat că dreptul de acces la tribunale nu este absolut; fiind vorba despre un drept pe care convenția l-a recunoscut fără să îl definească în sensul restrâns al cuvântului, există posibilitatea limitărilor implicit admise chiar în afara limitelor care  circumscriu conținutul oricărui drept[8].

                        Această soluție, în sensul stabilirii competenței în favoarea instanței de executare și a unei singure căi de atac, având efect total devolutiv, similar recursului prevăzut de art.3041 din actualul Cod de procedură civilă, este consacrată și în cuprinsul  art. 713 alin. (3) din Noul Cod de procedură civilă aprobat prin Legea nr. 134/2010 potrivit căruia: „Dacă nu s-a dispus restabilirea situației anterioare executării în condițiile alin. (1) și (2), cel îndreptățit o va putea cere, pe cale separată, instanței de executare. Judecata se va face de urgență și cu precădere, hotărârea fiind supusă numai apelului”.

 

                        Pentru motivele expuse, în temeiul art. 3307 din Codul de procedură civilă, solicit admiterea recursului în interesul legii și pronunțarea unei decizii  în problema de drept enunțată.

 

PROCUROR GENERAL

Laura Codruța Kövesi

 



[1] În concretizarea acestui principiu, art. 4041 alin. (2) din Codul de procedură civilă dispune c㠄Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptățit”, normă care vizează ipoteza în care executarea s-a realizat prin predarea bunurilor mobile sau imobile ale debitorului (executare silită directă).

A doua situație prevăzută de art. 4041 alin. (3) este aceea în care executarea s-a făcut prin vânzarea unor bunuri mobile. Într-o asemenea  împrejurare „întoarcerea executării se va face prin restituirea de către creditor a sumei rezultate din vânzare, actualizată în funcție de rata inflației, cu excepția situației când își găsește aplicare art. 449.” Excepția la care se referă art. 449 din Codul de procedură civilă are o justificare deplină, căci vizează situația în care adjudecatarul  bunului a plătit prețul, într-un asemenea caz, nefiind admisibilă nicio cerere de desființare a vânzării împotriva adjudecatarului, în afara situației în care a existat fraudă din partea acestuia.

[2] T. Dârjan - „Practică judiciară de casare în materie civilă  2010-2011, rezumată și comentată”, Ed. C.H. Beck, 2011, pag. 351;

[3] V.M. Ciobanu, G. Boroi, M. Nicolae – „Bunuri comune ale soților. Partaj. Instanța competentă rationae materiae”, Dreptul nr.5/2001, pag. 224;

[4] Modificările aduse Codului de procedură civilă  prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 138/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 479 din 2 octombrie 2000;

[5] I. Deleanu – „Tratat de procedură civilă”, Vol. II, Ed. All Beck, București, 2005, pag. 233.

[6] Pentru un caz particular, în care instanța de executare este o altă instanță decât judecătoria, a se vedea art.2 alin.(1) lit.ț) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 1154 din 7 decembrie 2004. Conform acestei norme, instanța de executare este instanța care a soluționat fondul litigiului de contencios administrativ, respectiv tribunalul sau curtea de apel, după distincțiile prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004. Se poate admite că  și Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal poate fi instanța de executare în materia contenciosului administrativ, dacă în soluționarea recursului dispune rejudecarea litigiului de fond, conform prevederilor art. 20 alin. (3) din aceeași lege.

Tot astfel, art. 45 din Ordonanța de Guvern nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, republicată, dispune că cererile de orice natură privind drepturile și obligațiile în legătură cu activele bancare preluate de A.V.A.S, inclusiv cele formulate pentru angajarea răspunderii civile a persoanelor fizice și juridice, altele decât debitorii definiți la art. 38 sunt de competența curții de apel în a cărei rază teritorială se află sediul, sau, după caz, domiciliul pârâtului și se judecă de urgență și cu precădere;

[7] Decizia nr. 122 din 18 februarie 2008, publicată în Monitorul Oficial nr. 298 din 16 aprilie 2008;

[8] Cauza Golder împotriva Regatului Unit, 1975;