Nr.10704/586/2007

 

 

 

 

C ă t r e

PREȘEDINTELE ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 

 

                        În temeiul art.4142 alin.1 din Codul de procedură penală și art.25 lit.a din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, vă sesizez cu

 

RECURS ÎN INTERESUL LEGII

 

în vederea stabilirii pedepsei ce se execută în cazul infracțiunii de evadare conform art. 269 alin. 3 din Codul penal.

                       

                        Examenul jurisprudenței actuale în materie  penală evidențiază două orientări cu privire la acest aspect și, prin urmare, caracterul neunitar al practicii judiciare, astfel :

                        I. Potrivit  unei orientări jurisprudențiale, pedeapsa ce se execută  a fost stabilită prin adăugarea pedepsei aplicate pentru infracțiunea de evadare la restul rămas neexecutat din pedeapsa în curs de executare în momentul evadării.

                        II. Într-o altă orientare, pedeapsa ce se execută  a fost determinată cumulând aritmetic pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare și întreaga pedeapsă în a cărei executare se află inculpatul ( Anexele 6 – 16 ).

                        Instanța supremă, Completul de 9 judecători a adoptat prima soluție jurisprudențială ( Anexa 17 ).

                       

                        Consider că prima soluție este cea legală.

*

*                       *

                        Săvârșirea unei infracțiuni de evadare din stare legală de deținere dă naștere unei recidive postcondamnatorii. Această concluzie, deși inițial controversată, a fost în cele din urmă împărtășită unanim[1].

                        Ca regulă o astfel de recidivă se sancționează contopind pedeapsa aplicată pentru infracțiunea anterioară ( art. 39 alin. 1 din Codul penal) sau restul rămas neexecutat din această pedeapsă ( art. 39 alin. 2 din Codul penal) cu pedeapsa stabilită pentru infracțiunea săvârșită ulterior.

                        Prin urmare, regimul sancționator tipic al recidivei postcondamnatorii se bazează pe regula cumulului juridic.

                        În ceea ce privește însă situația particulară a unei recidive postcondamnatorii generate  de săvârșirea unei infracțiuni de evadare din starea legală de deținere, legiuitorul, în considerarea gradului de pericol social ridicat al unui asemenea comportament agresiv și de mare risc, a instituit un regim sancționator mai sever, derogator care constă în cumularea pedepselor și nu în contopirea lor.

                        Astfel, conform art. 269 alin. 3 din Codul penal, cumulul aritmetic are loc între pedeapsa ce se execută și pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare.

                        Dacă noțiunea de pedeapsă aplicată pentru infracțiunea de evadare nu generează nici un dubiu în ceea ce privește determinarea conținutului său, reprezentând pur și simplu pedeapsa pe care instanța, în urma procesului de individualizare întemeiat pe art. 72 din Codul penal, o aplică pentru infracțiunea de evadare,  noțiunea de pedeapsă ce se execută  comportă o anumită analiză fundamentată, în principal, pe condițiile particulare de existență ale infracțiunii de evadare din starea legală de deținere ( art. 269 alin. 1 teza a II-a din Codul penal).

                        Din această perspectivă, este evident că o astfel de infracțiune de evadare nu poate exista obiectiv decât dacă există  și o pedeapsă anterioară pusă în executare, respectiv din care s-a executat un minim necesar care concretizează această executare.

                        În concluzie, pedeapsa aflată în curs de executare și din care s-a evadat, ca pedeapsă ce se execută nu mai poate reprezenta decât un rest neexecutat, nu însăși pedeapsa în integralitatea sa. Aceasta deoarece   este evident că o pedeapsă integrală înseamnă o pedeapsă care nu a fost pusă în executare, or este de esența  infracțiunii de evadare prevăzută de art. 269 alin. 1 teza a II-a din Codul penal ca această executare să existe.

                        Prin urmare, pedeapsa ce se execută este identică cu restul rămas neexecutat al pedepsei din a cărei executare s-a evadat, ținând seama de specificul acestei infracțiuni de evadare care exclude în mod obiectiv posibilitatea ca pedeapsa anterioară să fie integrală, așa cum a fost stabilită prin hotărâre definitivă de condamnare.

                        S-ar putea susține[2] că alegerea uneia sau alteia dintre cele două modalități ( pedeapsa ce se execută ca pedeapsă anterioară în integralitate sau pedeapsa ce se execută ca rest neexecutat al pedepsei din a cărei executare s-a evadat) este lipsită de interes, soluțiile fiind echivalente.

                        Practic însă, rezultatul adiționării celor două componente nu este niciodată același: un cuantum va rezulta  atunci când  se cumulează pedeapsa integrală anterioară cu pedeapsa pentru evadare și un altul atunci când cumulul are loc între restul neexecutat din pedeapsa anterioară și pedeapsa pentru evadare. De asemenea, este posibil ca maximul general al pedepsei să fie depășit atunci când pedeapsa pentru evadare s-ar adăuga la pedeapsa din a cărei executare s-a evadat, în întregime, dar acest maxim să nu fie depășit atunci când se însumează numai restul neexecutat din pedeapsa aflată în curs de executare în momentul evadării cu pedeapsa aplicată pentru evadare. 

                        În primă ipoteză ar fi incidentă  automat interdicția instituită în art. 269 alin. 3 teza ultimă din Codul penal, astfel încât pedeapsa ce s-ar putea aplica pentru infracțiunea de evadare ar fi întotdeauna calculată, în ceea ce privește maximul la care s-ar putea situa, prin diferența dintre maximul general al pedepsei și pedeapsa anterioară integrală.

                        O astfel de ipoteză ar restrânge serios posibilitățile de individualizare judiciară a pedepsei pentru evadare, posibilități care rămân mai largi în cealaltă variantă, a cumulării cu restul neexecutat.

                        Este greu de acceptat că legiuitorul a dorit să restrângă atât de mult principiul individualizării pedepselor, fiind preferabilă varianta mai permisivă care este mult mai aptă să ducă la realizarea scopului și funcțiilor pedepsei, conform art. 52 din Codul penal.

                        Faptul că legiuitorul a folosit sintagma pedeapsă ce se execută, fără a aduce precizările pe care le-a făcut în art. 39 alin. 2 din Codul penal referitoare la pedeapsa ce a mai rămas de executat ( rest) nu trebuie să genereze un reflex de interpretare în sensul echivalării acestei noțiuni cu pedeapsa anterioară, considerată integral. Interpretarea trebuie să aibă în vedere, așa cum s-a arătat, condițiile particulare de existență ale unei asemenea infracțiuni de evadare, precum și faptul că ea generează o recidivă postcondamnatorie al cărei regim sancționator, acolo unde nu există reguli derogatorii, urmează regimul comun. Cum acest regim comun ( principiul cumulului juridic) este exclus numai de cel al cumulului aritmetic, celelalte aspecte, printre care și noțiunea de pedeapsă ce se execută trebuie interpretate conform acestuia, respectiv prin raportare la     art. 39 alin. 2 din Codul penal.  

                        Este de presupus faptul că legiuitorul a preferat sintagma pedeapsă ce se execută  pentru a acoperi și situația particulară și destul de rară în practică când evadarea are loc chiar în ziua/momentul încarcerării în vederea executării, ipoteză în care deși teoretic executarea a fost începută, practic ea lipsește.

                        În consecință, la determinarea concretă a pedepsei ce se execută trebuie să fie avută în vedere sancțiunea totală aplicată definitiv pentru infracțiunea în a cărei executare se află când evadarea a survenit chiar în  ziua încarcerării sau restul rămas de executat din acea pedeapsă, în momentul evadării, atunci când infracțiunea care împiedică înfăptuirea justiției a avut loc în cursul executării primei pedepse.

 

                        Acest punct de vedere este împărtășit și de literatura de    specialitate [3] .

*

*                                     *

 

                        Având în vedere cele expuse vă solicit să constatați că această problemă de drept a primit o soluționarea diferită din partea instanțelor judecătorești și, printr-o decizie obligatorie, să stabiliți modul unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale. 

 

 

PROCUROR GENERAL,

Laura Codruța Kövesi

 

 

                       

 

 



[1] Tribunalul Suprem, Secția penală, decizia nr. 262/1997 în RRD 8/1997, pag.67

[2] G.Antoniu ș.a, Practica judiciară penală, vol.I, Ed. Academiei, București, 1988, pag.186

[3] Vintilă Dongoroz, Drept penal. Reeditarea ediției din 1939,  fila 285

„Individualizarea juridică a pedepselor” de  Ștefan Daneș și Vasile Papadopol, Editura științifică și Enciclopedică, 1985, filele 145 - 151