Nr.18606/1868/2005 

 

 

 

            C ă t r e

 

 

 

      PREŞEDINTELE  ÎNALTEI  CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

 

                        În  temeiul art. 4142 alin. 1 din Codul de procedură penală şi art. 25 lit. a din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, vă sesizez cu

 

Recurs   în   INTERESUL  LEGII

 

în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art. 33 lit. a şi art. 41 alin. 2 din Codul penal cu privire la fapta de trafic de persoane, prevăzută de Legea nr.678/2001, ce vizează mai mulţi subiecţi pasivi în aceleaşi condiţii de loc şi de timp.

 

                        Examenul jurisprudenţei actuale în materie penală evidenţiază mai multe orientări:

 

                        I. Unele instanţe au apreciat că în situaţia traficării mai multor persoane în aceleaşi împrejurări de loc şi timp urmează a se reţine o unică infracţiune săvârşită în formă continuată.

                        Astfel, în cazul în care acţiunea este caracterizată prin unitate de timp şi de loc, pe baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, numărul subiecţilor pasivi caracterizează, între altele, numai pericolul social al faptelor săvârşite şi constituie element de circumstanţiere  în individualizarea judiciară a pedepsei, fără a da loc unui concurs de infracţiuni (Anexele nr.1 – 25).

                        II. A doua orientare a practicii judiciare consideră, dimpotrivă, că în  situaţia menţionată  ne aflăm în prezenţa unei pluralităţi infracţionale sub forma concursului de infracţiuni, pluralitatea de persoane traficate printr-o singură activitate infracţională determinând o pluralitate de infracţiuni,  tot atâtea  câte persoane au fost vătămate în drepturile lor (Anexele nr.26-34).

                        III. Sunt instanţe care nu s-au pronunţat asupra problemei în discuţie nereţinând  dispoziţiile art. 33 sau art. 41 alin. 2 din Codul penal (Anexele nr.35-39).

                        Pe de altă parte, nici instanţa supremă nu a avut o practică unitară, împărţind ambele orientări jurisprudenţiale (Anexele nr.40-47).

 

*

*                                               *

 

                        Apreciez că prima soluţie este cea legală.

 

*

*                                               *

 

                        Concursul  de infracţiuni reprezintă situaţia în care o persoană săvârşeşte două sau mai multe infracţiuni prin acţiuni (inacţiuni) separate sau prin aceeaşi acţiune (inacţiune) înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele.

                        La rândul său, existenţa infracţiunii continuate presupune întrunirea cumulativă a elementelor componente caracterizate, sub aspectul structurii  juridico – penale, printr-o triplă unitate: unitate de subiect activ, unitate de rezoluţie şi unitate de conţinut.

                        Se observă  că principalul criteriu de delimitare a infracţiunii continuate de concursul  de infracţiuni este unitatea de rezoluţie. 

                        În doctrina penală română s-a apreciat că unitatea de rezoluţie infracţională nu se prezumă, ea trebuind dovedită. Rezultă că regula o constituie pluralitatea de infracţiuni, unitatea legală fiind excepţia.

                   Ca atare, există unitate de rezoluţie infracţională atunci când în momentul luării hotărârii făptuitorul şi-a reprezentat activitatea infracţională unică pe care urmează să o comită în mod fracţionat. Această rezoluţie presupune un factor intelectiv – constând în prevederea întregii activităţi desfăşurate eşalonat şi a urmării  acesteia  - şi unul volitiv, concretizat în dorinţa  de a comite în mod succesiv acţiunile care alcătuiesc  activitatea infracţională .

                        Rezultă, astfel că, pentru a determina includerea unor acţiuni în structura unei infracţiuni continuate, rezoluţia infracţională trebuie să fie determinată, unitară, anterioară tuturor acestor acţiuni şi să se menţină pe toată durata comiterii lor. Neîntrunirea acestor cerinţe atrage, în mod necesar, reţinerea pluralităţii infracţionale sub forma concursului de infracţiuni.

                        Concluzia este logică câtă vreme aceste condiţii rezultă din chiar formularea textului art. 41 alin. 2 din Codul penal potrivit căreia acţiunile sau inacţiunile trebuie sa fie comise în baza actualei rezoluţii infracţionale.

                        Fiind însă un proces esenţialmente psihic, rezoluţia infracţională  nu poate fi percepută şi evaluată sub aspectul unităţii şi gradului său de determinare în mod nemijlocit, ci numai pe baza circumstanţelor  ce caracterizează acţiunile în care ea s-a concretizat.   

                        În acelaşi scop al diferenţierii, fostul Tribunal Suprem a hotărât,  prin Decizia  de îndrumare nr. 1/1963,  că, pentru a stabili dacă toate acţiunile – inacţiunile au fost comise în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale sau dacă îşi au sursa în rezoluţii distincte este indispensabilă examinarea tuturor împrejurărilor de fapt şi a condiţiilor în care au fost săvârşite,  putând fi  avute în vedere unitatea obiectului material, identitatea locului sau a persoanei vătămate (Anexa nr.48).

                        La aceste criterii  doctrina şi jurisprudenţa au adăugat şi altele cum ar fi: 1) existenţa unor intervale de timp relativ scurte între acţiunile componente;  2)  comiterea   acţiunilor   asupra  unor  bunuri  de  acelaşi  fel;  3) folosirea aceloraşi metode, procedee, mijloace; 4) comiterea acţiunilor în aceleaşi împrejurări sau condiţii, precum şi 5) unitatea  de  scop.

                        Referitor la ultimul criteriu exemplificat, în doctrină s-a decis că unitatea de rezoluţie impune şi o unitate a scopului urmărit,  atunci când acesta este un element al conţinutului legal al infracţiunii.

                        Astfel, se poate vorbi de acea identitate în elementul subiectiv pe care o implică cu necesitate unitatea de rezoluţie numai în măsura în care finalitatea urmărită de făptuitor prin diversele acţiuni este aceeaşi.

                        Pe de altă parte, soluţionarea problemei în discuţie necesită analiza compatibilităţii unităţii de rezoluţie cu pluralitatea de subiecţi pasivi pe de o parte, iar pe de altă parte, compatibilitatea cu existenţa mai multor conţinuturi alternative ale aceleiaşi infracţiuni.

                        În argumentarea tezei că pluralitatea subiecţilor pasivi este compatibilă şi în cazul infracţiunii contra persoanelor cu formă continuată de săvârşire, se poate susţine că rezoluţia infracţională, chiar dacă nu poate fi identificată cu un plan concret de înfăptuire, nu exclude totuşi existenţa unui asemenea plan ; mai mult, se poate spune că planul criminal, astfel înţeles, este forma cea mai completă a rezoluţiei infracţionale. Or, chiar şi în cazul infracţiunilor   prin care se aduce atingere unor valori imateriale pur personale,  este întrutotul posibil ca făptuitorul să conceapă un plan concret de realizare, prin acţiuni îndreptate împotriva unor subiecţi pasivi diferiţi (Vasile Papadopol, Doru Pavel – „Formele unităţii infracţionale în Dreptul penal român”, pag.151).  

 

*

*                       *

                       

                        Legea nr. 678/2001 stabileşte condiţiile generale (modalităţi alternative, urmări,  scop  etc.) în care fapta de traficare de persoane constituie infracţiune. 

                        Infracţiunea de trafic de persoane, fiind o infracţiune de pericol, se consumă în momentul realizării uneia dintre modalităţile elementului material, dacă fiecare dintre aceste activităţi au fost realizate în scopul exploatării unei persoane.

                        Astfel rezultă că obiectul juridic principal al infracţiunii constă în apărarea relaţiilor privind convieţuirea socială, cele referitoare la atributele fundamentale ale persoanei, viaţa, integritatea corporală, libertatea, demnitatea, libertăţile vieţii sexuale constituind doar obiectul juridic secundar al acesteia.

Aceste manifestări a stării de libertate a omului constituie o importantă valoare socială, iar faptele care îi aduc atingere lezează şi interesele societăţii în general, implicată în realizarea şi garantarea drepturilor fundamentale ale omului. 

                        Raportând considerentele de ordin general  expuse la dispoziţiile   incriminatorii cuprinse în Legea nr. 678/2001, şi având în vedere criteriile enunţate anterior, se poate aprecia asupra existenţei unităţii de rezoluţie în cazul infracţiunilor de traficare de persoane în aceleaşi împrejurări de loc şi timp.

                        Deşi infracţiunile prevăzute în art. 12 şi art. 13 din actul normativ menţionat au modalităţi alternative ale acţiunii ce alcătuiesc latura obiectivă conţinând acţiuni care fiecare în parte ar putea constitui infracţiuni distincte, ele sunt unificate prin existenţa unei unităţi de rezoluţie care implică aşa cum am arătat, şi o unitate de scop, astfel cum este definit în art. 2 din Legea nr. 678/2001, comun atât formei  de bază, cât şi celei calificate şi care constă în „exploatarea persoanei”.

                        Mai mult, având în vedere că elementul laturii subiective se deduce pe baza laturii obiective, identitatea de execuţie – dată de unitatea de timp şi loc – este în măsură să creeze o prezumţie în sensul existenţei unei rezoluţii unice. În acest context,  existenţa aceloraşi circumstanţe de loc şi timp este aptă să conducă la concluzia că subiectul activ al infracţiunii, traficând mai multe persoane, are reprezentarea întregii activităţi  infracţionale   ce urmează a fi desfăşurate.

                        Pe această bază se poate afirma că toate actele comise se înscriu în ansamblul unei activităţi infracţionale unice.

                        Această soluţie urmează a fi adoptată şi în ipoteza în care infracţiunea este caracterizată fie  prin modalităţi alternative (recrutare, transportare, găzduire etc.), fie prin urmări diferite (s-a cauzat victimei  o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, moartea sau sinuciderea victimei),  cu consecinţa atragerii unei calificări agravate. Aceeaşi situaţie este  şi în cazul în care starea de minoritate a subiectului pasiv atrage aplicabilitatea dispoziţiilor  art. 13 din Legea nr. 678/2000. Aceasta, întrucât sunt consecinţele unor acţiuni caracterizate prin unitate de rezoluţie. 

                        Faţă de aceste considerente,  apare  ca logică concluzia că existenţa infracţiunii continuate nu presupune în mod necesar unitatea de subiect pasiv, argumentul că ocrotirea legii penale se datorează fiecărei persoane în individualitatea sa nejustificând reţinerea concursului de infracţiuni.

                        Astfel, nu se poate reţine existenţa unei pluralităţi infracţionale întrucât, datorită acţiunii care nu este unică (aceasta fiind distinctă în raport cu fiecare subiect pasiv în parte) ipoteza concursului ideal este exclusă . De asemenea, nici concursul real nu poate fi reţinut întrucât rezoluţia infracţională este unică, iar nu distinctă,  precum cea care caracterizează această formă de pluralitate.

 

*

*                                               *

 

                        Având în vedere cele expuse, vă solicit să constataţi că această problemă de drept a primit o soluţionare diferită  din partea  instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale.

 

 

 

PROCUROR GENERAL,

Laura Codruţa Kővesi