Nr.  677/C/161/2007

                      1474/C/306/2007

    

 

 

 

Expediat la Înalta Curte de Casație și Justiție  la data de 9 august 2007

 

 

 

           C ă t r e,

 

PREȘEDINTELE  ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 

 

                        În conformitate cu prevederile art. 329 din Codul de procedură civilă, astfel cum a fost modificat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 138/2000, aprobată prin Legea nr. 219/2005, art.25 lit.a și art.63 lit.f din Legea nr.304/2004, republicată, privind organizarea judiciară, formulez prezentul       

 

 RECURS  ÎN  INTERESUL LEGII

 

                        În practica instanțelor judecătorești s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar în legătură cu interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.6 din Legea nr.514/2003, modificată prin Legea nr.246/2006, privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic raportate la dispozițiile art.60 alin.1 și 2 din Statutul profesiei de consilier juridic, art.31 (fost art.29) și art.117 (fost art.93) din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, privind admisibilitatea acordării consilierilor juridici, cu statut de funcționari publici, a prestațiilor suplimentare în bani, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate.

 

                        I. Astfel, unele instanțe au apreciat că reclamanții, în calitate de consilieri juridici, cu statut de funcționari publici, au dreptul la prestații suplimentare, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, raportate la indemnizația de încadrare.

                        Pentru a pronunța această soluție, instanțele au reținut că reclamanții au calitatea de consilieri juridici cu statut de funcționari publici și se supun prevederilor Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, beneficiind, astfel, de toate drepturile și obligațiile prevăzute de acest act normativ, ce constituie norma generală, aplicabilă tuturor categoriilor de funcționari publici.

                        Totodată, reclamanților, în calitate de consilieri juridici, le sunt aplicabile și dispozițiile Legii nr.514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, modificată, iar potrivit dispozițiilor art.24 alin.2 din acest act normativ: „În termen de 6o zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice, instituțiile și toate celelalte persoane juridice de drept public sau privat vor opera modificările prevăzute de prezenta lege în încadrarea și stabilirea statutului, a drepturilor și obligațiilor consilierilor juridici pe care îi au numiți sau angajați în slujba lor”.

                        În baza acestei legi a fost adoptat de Congresul Extraordinar al Colegiilor Consilierilor Juridici din România Statutul profesiei de consilier juridic, publicat în Monitorul Oficial nr.684 din 29 iulie 2004, care în art.60 alin.2 arată că, deosebit de remunerația de bază, în considerarea specificului muncii și a importanței sociale a serviciilor profesionale, în temeiul art.25 și 26 din Legea nr.53/2003, cu modificările ulterioare, consilierul juridic poate negocia prestații suplimentare, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate.

                        Clauzele de mobilitate și de confidențialitate sunt reglementate și definite de dispozițiile art.20 alin.1 și 2 lit.c și d, art.25 și 26 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.

                Astfel, potrivit dispozițiilor art.25 din Codul Muncii „prin clauza de mobilitate părțile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestații suplimentare în bani sau în natură”, iar în conformitate cu dispozițiile art.26 din același act normativ „Prin clauza de confidențialitate părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contracte colective de muncă sau în contracte individuale de muncă”.

                        De altfel, acestor drepturi salariale le corespund și îndatoriri ale consilierilor juridici, aceștia având obligația, potrivit art.16 din Legea nr.514/2003, de a respecta secretul și confidențialitatea activității lor, în condițiile legii. Pe de altă parte, condițiile de acordare a sporului de mobilitate se regăsesc în activitatea consilierilor juridici care, potrivit art.41 din Statutul profesiei de consilier juridic, au obligația de a se prezenta la termene, la instanțele de judecată sau la organele de urmărire penală ori la alte instituții, ori de câte ori este necesar, pentru apărarea intereselor persoanei juridice pe care o reprezintă.

                     Aceeași obligație, de confidențialitate, există și în privința tuturor funcționarilor publici, potrivit art.45 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată și art.7 alin.2 lit.c) și d) din Legea nr.7/2004 privind Codul de conduită a funcționarilor publici.

                        Aceste două drepturi, constând în prestațiile suplimentare în bani, corespunzătoare celor două clauze, de mobilitate și de confidențialitate nu sunt contrare dispozițiilor Legii nr.188/1999, deoarece și acest din urmă act normativ prevede în art.29 alin.2 că: „Funcționarii publici beneficiază de prime și alte drepturi salariale, în condițiile legii”.

                        De altfel, prin art.93 din Statutul funcționarilor publici se stipulează expres că: „Dispozițiile prezentei legi se completează cu prevederile legislației muncii, precum și cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislației funcției publice”, astfel încât dispozițiile Legii nr.514/2003, modificată, pot completa Legea nr.188/1999, republicată.

                        Întrucât, Statutul funcționarilor publici nu reglementează expres care sunt celelalte drepturi salariale și prime ce pot fi acordate funcționarilor publici, rezultă că legiuitorul, prevăzând posibilitatea acordării acestor adaosuri la salariul de bază, a avut în vedere dispozițiile din actele normative speciale, prin care au fost prevăzute aceste drepturi.

                        În această situație, consilierii juridici, cu statut de funcționari publici, pot negocia plata acestor sporuri, având dreptul la prestații suplimentare în bani, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, ceea ce se circumscrie principiului la egalitate de șanse și  de tratament, consacrat prin dispozițiile art.39 alin.1 lit.d din Codul muncii și principiului egalității în drepturi consfințit de art.16 din Constituția României, neexistând nicio rațiune pentru care și această categorie de consilieri juridici cu statut de funcționari publici, să nu beneficieze de aceste sporuri. (Anexa I)

                       

                       

                        II. Alte instanțe au considerat că această categorie de consilieri juridici nu are dreptul la prestațiile suplimentare, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, pentru următoarele considerente:

                        Consilierii juridici numiți în funcție, au statut de funcționari publici, iar activitatea lor se derulează sub imperiul unei legi speciale, respectiv Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată.

                        Odată cu apariția Legii nr.514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier, modificată ulterior, s-a dispus prin dispozițiile art.25 alin.1, înființarea unor asociații profesionale, cât și adoptarea statutelor acestora, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ.

                        În cuprinsul dispozițiilor art.60 alin.1 din Statutul profesiei de consilier juridic, se face distincție între cele două categorii de consilieri juridici, și anume, între cei care au statut de salariat și cei care sunt numiți în funcție, cu mențiunea că primii au dreptul la o remunerație de bază, stabilită prin negociere, iar cealaltă categorie are dreptul la o remunerație, conformă cu dispozițiile legilor speciale.

                        Din analiza dispozițiilor, invocate, rezultă fără echivoc, faptul că negocierile privind clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, prevăzute de art.25 și art.26 din Legea nr.53/2003, modificată, privind Codul muncii, vizează doar categoria consilierilor juridici care au statut de salariat, în baza unor raporturi de muncă, decurgând din contractul de muncă. Cea de-a doua categorie de consilieri juridici se află în cu totul altă situație juridică, deoarece au statut de funcționar public, ce derivă dintr-un raport de serviciu și beneficiază, pentru activitatea prestată, de un  salariu stabilit potrivit dispozițiilor art.29 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată.

                   Ca atare, veniturile acestora constau în salariul de bază, plus un spor de vechime, suplimentul postului și un supliment al gradului, elemente specifice care apar, în plus, în structura veniturilor ce li se cuvin, față de veniturile salariaților care se stabilesc prin negociere.

                        Pe de altă parte, norma juridică ce permite negocierea celor două clauze, nu instituie obligativitatea acestui demers din partea angajatorului, împrejurare față de care, chiar și în situația unui refuz nejustificat, de a se negocia,  intervenția instanței de judecată, apare ca fiind inadmisibilă.

                        Sub un alt aspect, s-a reținut faptul că, potrivit dispozițiilor art.1 alin.2 din Legea nr.53/2003, modificată, prevederile Codului muncii se aplică și altor raporturi de muncă reglementate prin legi speciale, însă numai în măsura în care acestea nu conțin dispoziții specifice derogatorii.

                        Or, Legea nr.188/1999, republicată, conține astfel de dispoziții derogatorii, întrucât art.45 reglementează clauza de confidențialitate, instituind pentru funcționarii publici, obligativitatea păstrării confidențialității în legătură cu faptele și informațiile sau documentele de care iau cunoștință în exercitarea funcției publice, în condițiile legii, mai puțin informațiile de interes public, caz în care negocierea unei astfel de cauze trebuie să fie exclusă.

                        Mai mult, funcționarii publici au un statut legal, și nu contractual, iar drepturile lor salariale, potrivit dispozițiilor art.29 alin.3 din Legea nr.188/1999 republicată se realizează în conformitate cu dispozițiile legii privind stabilirea unui sistem unitar de salarizare.

                     Ca atare, rezultă că  sporurile cuvenite funcționarilor publici nu pot fi decât cele prevăzute în sistemul de salarizare, aprobat prin lege, specific acestei categorii profesionale.

                        Astfel, sistemul de salarizare a funcționarilor publici reglementat de dispozițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.92/2004 (pentru anul 2005) și de dispozițiile Ordonanței Guvernului nr.2/2006 (pentru anul 2006) nu au prevăzut, pentru funcționarii publici care îndeplinesc funcții publice de consilieri juridici, acordarea sporului de mobilitate și confidențialitate și nici cuantumul unor asemenea sporuri.

                        Așadar, stabilirea prin negociere a unor sporuri salariale, neprevăzute de lege, nu este compatibilă cu statutul și sistemul unitar de salarizare al funcționarilor publici.

                        De altfel, nici Legea nr.514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, modificată, nu reglementează acordarea sporurilor privind clauza de mobilitate și de confidențialitate și nici nu derogă de la statutul legal al funcționarilor publici, sub aspectul salarizării și acordării sporurilor salariale.

                   Statutul profesiei de consilier juridic, care prevede, într-adevăr, în art.60 alin.2, dreptul consilierului juridic de a negocia prestații suplimentare în bani, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, deși a fost publicat în Monitorul Oficial, nu poate fi încadrat în categoria actelor normative adoptate de instituțiile și autoritățile publice abilitate prin Constituție să asigure executarea unei legi, deoarece Legea nr.514/2003, modificată, prevede doar adoptarea statutelor asociațiilor profesionale și nu conferă acestor asociații profesionale abilitatea de a emite acte normative, prin care să instituie obligații pentru instituțiile publice sau pentru persoanele juridice, la care sunt încadrați consilierii juridici.

                    Așadar, statutul profesiei de consilier juridic nu constituie temei legal, pentru ca instituția publică să fie obligată să acorde consilierilor juridici, cu statut de funcționari publici, sporurile salariale decurgând din clauza de mobilitate și de confidențialitate.

                        În această situație nu poate fi reținută existența unei discriminări între cele două categorii de consilieri juridici, cei angajați, și cei numiți, întrucât legea-cadru ce reglementează activitatea consilierilor juridici nu stipulează acordarea unor astfel de sporuri consilierilor juridici ce au statutul de funcționari publici, și nici nu derogă de la statutul legal al funcționarilor publici, sub aspectul salarizării. (Anexa II)

                       

                        Apreciez că acest ultim punct de vedere este în conformitate cu litera și spiritul legii.

 

                        Potrivit dispozițiilor art.2 din Legea nr.514/2003, modificată prin Legea nr.246/2006 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, „consilierul juridic poate să fie numit în funcție sau angajat în muncă, în condițiile legii”.

                     De asemenea, în conformitate cu dispozițiile art.3 din același act normativ:

                        „(1) Consilierul juridic numit în funcție are statutul funcționarului potrivit funcției și categoriei acesteia.

                        (2) Consilierul juridic angajat în muncă are statut de salariat”.

                        Așadar, profesia de consilier juridic se exercită, fie în baza unui raport de serviciu, în condițiile prevăzute de Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, fie în baza unui raport juridic de muncă, în urma încheierii unui contract individual de muncă, în conformitate cu reglementările din Codul muncii.

                        Consilierilor juridici numiți în funcție, în privința drepturilor și obligațiilor decurgând din raporturile de serviciu,  li se aplică, atât norma generală, reprezentată de Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cât și normele speciale, conținute de Legea nr.514/2003, modificată, privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic.

                        De asemenea, potrivit dispozițiilor art.52 din Statutul profesiei de consilier juridic, adoptat la data de 6 martie 2004 de Congresul Extraordinar al Colegiilor Consilierilor Juridici din România, „consilierului juridic, funcționar public, îi sunt aplicabile și beneficiază și de prevederile legii funcționarului public”.

                        În ceea ce privește consilierul juridic angajat în muncă, acesta are statut de salariat, fiindu-i aplicabile dispozițiile Codului muncii, ca normă generală, dar și normele speciale conținute de Legea nr.514/2003, modificată.

                        Drepturile și obligațiile consilierilor juridici sunt reglementate prin dispozițiile art.6 din Legea nr.514/2003, modificată, care prevăd: „Consilierii juridici au drepturile și obligațiile prevăzute de lege, potrivit statutului profesional și reglementărilor legale privind persoana juridică în serviciul căreia se află sau cu care are raporturi de muncă”.

                        Ca atare, însuși legiuitorul face distincție între cele două categorii de consilieri juridici, din punct de vedere al statutului acestora, cu importante consecințe în ceea ce privește sfera și conținutul drepturilor și obligațiilor ce le revin.

                        Această distincție se regăsește și în cuprinsul Statutului profesiei de consilier juridic, în ceea ce privește sistemul de remunerare al consilierilor juridici.

                        Astfel, potrivit dispozițiilor art.60 alin.1 din acest statut: „Pentru activitatea sa profesională consilierul juridic are dreptul la o remunerație de bază, stabilită prin negociere pentru consilierul juridic ce are statut de salariat, sau conform legilor speciale pentru cel numit în funcție”.

                    De asemenea, potrivit dispozițiilor art.13 lit.b din același act: „Pentru activitatea depusă, consilierul juridic are dreptul să fie remunerat conform prevederilor formei scrise a raportului juridic care stă la baza exercitării profesiei față de beneficiar”.

                        Drepturile salariale suplimentare decurgând din clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate au fost stabilite prin alin.2 al art.60 din Statutul profesiei de consilier juridic: „Deosebit de remunerația de bază astfel stabilită, în considerarea specificului muncii și a importanței sociale a serviciilor profesionale, în temeiul art.25 și 26 din Legea nr.53/2003, cu modificările ulterioare, consilierul juridic poate negocia prestații suplimentare în bani reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate”.

                        Prin sintagma „consilierul juridic poate negocia” a fost avută în vedere, în mod clar, numai categoria consilierilor juridici, care au statut de salariați, ale căror raporturi cu persoana juridică pe care o reprezintă sau căreia îi asigură consultanță decurg dintr-un contract individual de muncă,  dispozițiile legale, anterior citate, nefiind aplicabile consilierilor juridici cu statut de funcționari publici.

                        În cazul acestei de-a doua categorii, potrivit dispozițiilor art.2 alin.2 și art.4 alin.1 din Legea nr.188/1999, republicată, numirea în condițiile legii, într-o funcție publică, la conferă statutul de funcționari publici, iar pe baza actului administrativ de numire se nasc și se exercită raporturile de serviciu cu autoritatea sau instituția publică, față de care este asigurată consultanța și reprezentarea.

                        În privința drepturilor salariale ale funcționarilor publici este exclusă stabilirea acestora prin negociere, întrucât determinarea lor se realizează în baza unor acte normative.

                   Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.31 din Legea nr.188/1999, republicată,

                        „(1) Pentru activitatea desfășurată, funcționarii publici au dreptul la un salariu compus din:

                        a) salariul de bază;

                        b) sporul de vechime în muncă;

                        c) suplimentul postului;

                        d) suplimentul corespunzător treptei de salarizare.

                        (2) Funcționarii publici beneficiază de prime și alte drepturi salariale, în condițiile legii.

                        (3) Salarizarea funcționarilor publici se face în conformitate cu prevederile legii privind stabilirea sistemului unitar de salarizare pentru funcționarii publici”.

                        Așadar, funcționarii publici au un statut legal și nu contractual, care se realizează în conformitate cu dispozițiile legii privind stabilirea unui sistem unitar de salarizare.

                        Elementele specifice acestei structuri salariale sunt sporul de vechime, suplimentul postului și cel al gradului, la care se pot adăuga prime și alte drepturi salariale, cu condiția ca acestea să fie prevăzute de lege.

                        În referire la prestațiile suplimentare în bani, reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, trebuie precizat faptul că acestea sunt reglementate expres de dispozițiile art.20 alin.1 și 2 lit.c și d din Codul muncii, constituind clauze specifice, negociate de părți, altele decât clauzele generale ale contractului individual de muncă stabilite de art.17 din Codul muncii și sunt definite de dispozițiile art.25 și art.26 din acest act normativ.

                        Astfel, potrivit dispozițiilor art.25 din Codul muncii: „Prin clauza de mobilitate părțile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestații suplimentare în bani sau în natură”, iar potrivit dispozițiilor art.26 din același act normativ „prin clauza de confidențialitate părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă”.

                  

 

                    Aceste prestații suplimentare sunt aplicabile și altor raporturi de muncă reglementate prin legi speciale, având în vedere dispozițiile art.1 alin.2 din Codul muncii care arată c㠄Prezentul cod se aplică și raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conțin dispoziții specifice derogatorii”.

                        Pe de altă parte, aceleași dispoziții se regăsesc și în Legea nr.188/1999, republicată, respectiv în cuprinsul art.117, potrivit cărora: „Dispozițiile prezentei legi se completează cu prevederile legislației muncii, precum și cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislației specifice funcției publice”.

                        Ca atare, dreptul comun pentru diferitele categorii de funcționari publici, este reprezentat de Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, iar nu de Codul muncii.

                        Eventual, dispozițiile din Codul muncii, precum și cele care reglementează statutul unor diverse categorii profesionale pot fi aplicate, dar numai în măsura în care nu contravin legislației specifice funcției publice, deci esenței raporturilor de serviciu existente între funcționarul public, pe de o parte, și autoritatea sau instituția publică, pe de altă parte.

                        Or, dispozițiile Statutului profesiei consilierului juridic derogă și contravin legislației specifice funcției publice, întrucât funcționarii publici au un statut legal, și nu contractual, iar drepturile lor salariale se stabilesc pe baza unui sistem unitar de salarizare.

                   Totodată, sporurile cuvenite funcționarilor publici nu pot fi altele decât cele prevăzute de legislația specifică acestei categorii.

                        În această situație, negocierea unor astfel de clauze este inadmisibilă pentru categoria consilierilor juridici cu statut de funcționar public, iar adoptarea punctului de vedere contrar echivalează cu o nesocotire a regulilor ce guvernează raportul dintre norma generală și cea specială și aplicarea acesteia din urmă în afara limitelor permise de legea-cadru.

                        De altfel, prin acte normative succesive, de salarizare a funcționarilor publici, s-a prevăzut un spor de confidențialitate,  cuantumul și beneficiarii acestuia fiind reglementate expres și limitativ.

                   Totodată, s-a prevăzut și că funcționarii publici beneficiază de sporurile sau de alte drepturi salariale prevăzute de legislația specifică autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea.

                        În acest sens, sunt dispozițiile art.18 și art.40 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.92/2004, aprobată prin Legea nr.76/2005 privind reglementarea drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici pentru anul 2005, care arată că sporul de confidențialitate se acordă funcționarilor publici din aparatul de lucru al Guvernului în cuantum de până la 15% din salariul de bază, precum și funcționarilor publici din cadrul Administrației Prezidențiale, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Ministerului Afacerilor Externe, direcțiilor subordonate ministrului delegat pentru comerț din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, Consiliului Legislativ, iar categoriile de funcționari publici, cuantumurile sporului de confidențialitate și condițiile de acordare se stabilesc în limitele prevăzute de lege, prin actul administrativ al ordonatorilor principali de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul aprobat.

                        S-a mai prevăzut și că funcționarii publici beneficiază de sporurile sau de alte drepturi salariale prevăzute de legislația specifică autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea.

                        Dispozițiile mai sus enunțate au fost, ulterior, preluate de  prevederile art.15 și 42 din Ordonanța Guvernului nr.2/2006, aprobată prin Legea nr.417/2006 privind reglementarea drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici pentru anul 2006, precum și de prevederile art.15 și 41 din Ordonanța Guvernului nr.6/2007, aprobată prin Legea nr.232/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici, până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare și alte drepturi ale funcționarilor publici, precum și creșterile salariale, care se acordă funcționarilor publici în anul 2007.

                        Din interpretarea acestor dispoziții, rezultă că sporul de confidențialitate poate fi acordat funcționarilor publici din cadrul instituțiilor și autorităților publice expres și limitativ prevăzute prin actele normative de salarizare, numai în condițiile stabilite prin actul administrativ al ordonatorului principal de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal, prevăzute în bugetul aprobat, iar celelalte sporuri (sporul de mobilitate și/sau de confidențialitate) pot fi acordate funcționarilor publici din cadrul altor structuri, doar dacă sunt prevăzute de legislația specifică autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea.

                        Așadar, consilierii juridici cu statut de funcționari publici nu pot negocia clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate în condițiile prevăzute de art.60 alin.2 din Statul profesiei de consilier juridic, raportat la dispozițiile art.25 și 26 din Codul muncii, însă pot beneficia de sporurile corespunzătoare, în condițiile prevăzute de actele normative de salarizare a funcționarilor publici și de legislația specifică autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea.

                         Adoptarea acestei soluții cu privire la consilierii juridici, cu statut de funcționari publici nu crează premisele unei discriminări, în raport de cealaltă categorie de consilieri juridici, cu statut de salariați, întrucât principiul egalității de tratament nu exclude, ci dimpotrivă, presupune soluții diferite, pentru situații diferite, justificate pe baza unor criterii obiective și raționale.

 

 

 

                        Pentru aceste motive, în temeiul dispozițiilor art.329 din Codul de procedură civilă, solicit admiterea recursului în interesul legii și pronunțarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor  art.6 din Legea nr.514/2003, modificată prin Legea nr.246/2006 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic raportate la dispozițiile art.60 alin.1 și 2 din Statutul profesiei de consilier juridic, art.31 (fost art.29) și art.117 (fost art.93) din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, în sensul că nu se pot negocia, de consilierii juridici cu statut de funcționari publici, prestațiile suplimentare reprezentând clauza de mobilitate și clauza de confidențialitate, în condițiile prevăzute de art.25 și 26 din Codul muncii, însă această categorie poate beneficia de aceste sporuri salariale în condițiile stabilite prin actele normative de salarizare a funcționarilor publici și de legislația specifică autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea.

 

 

 

PROCUROR GENERAL

Laura Codruța Kövesi