COMUNICAT DE PRESĂ

 

În data de 11 mai 2016 s-au finalizat activitățile proiectului HOME/2013/ISEC/AG/FINEC/4000005184 „Îmbunătățirea metodelor și a cooperării instituționale în vederea combaterii fraudei cu TVA”, finanțat de Comisia European㠖 Direcția Generală Afaceri Interne și implementat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cu un buget de 219.850 de euro, proiectul a avut ca parteneri Parchetele Generale din Polonia și Bulgaria, precum și Inspectoratul General al Poliției Române și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

În intervalul august 2014 – mai 2016 au fost organizate șase ateliere de lucru regionale, la care au participat 120 de procurori de la Parchetele de pe lângă Tribunale, polițiști și specialiști fiscali, urmate de două mese rotunde, la Sofia și Varșovia.

Subiectele reuniunilor au fost selecționate din aria aspectelor teoretice privind TVA la nivel european, dimensiunilor fraudei cu TVA în România, modalităților de cooperare între autoritățile judiciare, metodologiei investigării infracțiunilor de evaziune fiscală, tehnicilor de investigare a evaziunii fiscale.

Proiectul s-a încheiat cu o conferință organizată la București, la care participanții au primit un raport final al proiectului, elaborat de doi experți români în domeniu, document care include referiri la etapele investigării infracțiunilor de evaziune fiscală în cazul grupurilor de criminalitate organizată, cooperarea interinstituțională în vederea combaterii fraudei cu TVA, contextul comunitar al fraudei cu TVA, precum și o serie de soluții propuse pentru întărirea capacității instituționale a României în tematica investigării fraudelor cu TVA.

Raportul final al proiectului a fost distribuit unităților de parchet de pe lângă Tribunale și Curți de Apel, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Departamentului pentru Lupta Antifraudă, ca și Eurojust și unor autorități judiciare din state membre ale Uniunii Europene.

 

 

Proiect cofinanțat de către Programul Prevenirea și Lupta împotriva Criminalității al Uniunii Europene

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă strict opiniile autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi considerată responsabilă de orice utilizare a informațiilor cuprinse în acest document.