30 septembrie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au finalizat cercetările și au dispus, la data de 26 septembrie 2016, trimiterea în judecată a inculpatei mercea sanda daniela sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în declarații, conflict de interese și purtare abuzivă.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Inculpata Mercea Sanda Daniela, în calitate de funcționar public în cadrul Administrației Imobiliare a Consiliului Local Oradea, a omis, cu știință, să menționeze în declarațiile de interese din perioada 2007 – 2010 calitatea de acționar și administrator al unei societăți comerciale, pentru a ascunde astfel starea sa de incompatibilitate și a evita sancțiunile legale.

De asemenea, în perioada 2011 - 2012, în calitate de funcționar public în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, inculpata a omis menționarea aceleiași calități de acționar și administrator în declarațiile de interese date.

Din cercetările efectuate a mai rezultat faptul că, la data de 31 iulie 2016, în exercitarea atribuțiilor funcției de conducere de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, inculpata a semnat o dispoziție de plată, în baza căreia s-a achitat contravaloarea unui bloc chitanțier achiziționat de la o societate comercială la care soțul său deținea calitatea de asociat, obținând indirect un folos material pentru acesta.

Prin decizia din 20 mai 2013 a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, modificată în data de 24 mai 2013, inculpata Mercea Sanda Daniela a revenit pe funcția publică de execuție de consilier la Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, continuând să coordoneze și activitatea întregii agenții pe perioada cât directorul executiv se afla în imposibilitatea  de a-și exercita atribuțiile. Ulterior, a intrat în vigoare O.U.G. nr. 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcționalității administrației publice locale și reducerea cheltuielilor la instituțiile și autoritățile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, act normativ în baza căruia s-a aplicat și la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în subordinea căruia se afla Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, o reducere a posturilor ocupate de 4%.

Ca urmare a acestei prevederi, la data de 23 august 2013, inculpata (funcționar pe post de execuție), în exercitarea atribuțiilor funcției de coordonare a Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, a luat decizia de păstrare a postului pe care îl ocupa pentru sine însăși, obținând astfel, în mod direct, folosul patrimonial ce decurgea din activitatea salarizată a postului.

De asemenea, în perioada 20-27 mai 2013, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpata Mercea Sanda Daniela a întrebuințat expresii jignitoarea față de persoana vătămată M.A.M., angajat al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Judecătoriei Oradea.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.