29 iulie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul SAVU OVIDIU, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

            În cursul zilei astăzi, inculpatul (aflat în stare de reținere) urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bucureșți.

            În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, unde este titular al disciplinei de Știința alimentară, printr-un mesaj pe Facebook, inculpatul Savu Ovidiu i-a adresat unei studente ce avea restanțe invitația de a-l vizita la birou. În acest context, inculpatul i-a propus studentei să se ocupe de colectarea unor sume de bani de la alți studenți aflați în aceeași situație, în schimbul promovării examenelor restante, atât la disciplina pe care o preda, cât și la cele la care era titular tatăl său, și acesta cadru didactic în facultate. După ce a acceptat propunerea, studenta, fie era contactată direct de către colegi, care îi lăsau diferite sume de bani, fie de către șefii de grupe, care strângeau bani de la studenți și îi predau ei lista cu numele acestora și sumele date. După ce erau strânși de către studentă, banii erau dați inculpatului Savu Ovidiu, împreună cu listele întocmite, de ea sau de către șefii de grupă. Inculpatul a pretins sume în cuantum de 800-900 de lei pentru promovarea examenelor la disciplinele la care preda tatăl său și de 600 de lei pentru disciplina la care era el însuși titular.

Totodată, din referatul procurorilor rezultă că, în modalitatea menționată, s-a procedat de către inculpat atât în cursul anului universitar 2014-2015, mai precis în semestrul II, cât și în anul universitar 2015-2016, în sesiunile de iarnă, vară, restanțe, dar și în cea de reexaminări, înaintea examenului de licență. 

Inculpatul a fost prins ieri în flagrant, în timp ce primea cu titlu de mită suma de 10.500 lei, aceasta fiind găsită într-unul dintre sertarele biroului său de la facultate. De asemenea, cu ocazia percheziției domiciliare încuviințată de instanță și efectuată în aceeași zi, a fost ridicată de către organele judiciare dintr-o cutie de carton suma de 70.600 de lei.

Atât asupra sumei ridicate în urma flagrantului, cât și a celei identificate cu ocazia percheziției, s-a instituit sechestru asigurator, aceeași măsură fiind dispusă și cu privire la conturile bancare deținute de către inculpat.

În cauză se efectuează cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență săvârșite de un număr de 40 de studenți.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

 Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.