29 martie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor într-o cauză penală având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații comise în legătură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje, în cursul zilei de azi, 29 martie 2016, pe baza autorizațiilor emise de către instanță, sub coordonarea procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică, ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu lucrători ai Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale și beneficiind de sprijinul de specialitate al Institutului Național de Criminalistică, efectuează 4 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județului Giurgiu. Acestea vizează locuințele unor suspecți (dintre cei 50, persoane fizice sau juridice cercetați în cauză) în legătură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje, reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European și a Consiliului.

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, numai în anul 2014, una dintre societățile prestatoare de servicii de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce face obiectul cercetărilor a înregistrat operațiuni fictive de achiziție și reciclare a unei cantități de 113.131.060 kg deșeuri de ambalaje, care au fost raportate unui număr de 6 operatori economici licențiați în vederea preluării obligațiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici, care au introdus pe piața națională bunuri ambalate și ambalaje de desfacere.

Prin înregistrarea documentelor ce atestă operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje primite de la această societate, cei 6 operatori licențiați au declarat, în anul 2014, în mod nereal, îndeplinirea obiectivelor minime prevăzute în anexa nr. 3 la O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, ceea ce a condus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către Fondul pentru mediu, în cuantum total de 167.938.548 lei (peste 37 milioane euro).

Totodată, prin evidențierea în actele contabile ale societății reciclatoare și ale celor 6 operatori licențiați cărora această societate le-a emis facturi de prestări servicii (în anul 2014), de cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale ori prin evidențierea de operațiuni fictive, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 4.292.469 lei (peste 947 mii euro), reprezentând TVA și impozit pe profit.

Reamintim că în cauză au mai fost efectuate percheziții la data de 17 noiembrie 2015 (a se vedea comunicatul PÎCCJ: http://www.mpublic.ro/presa/2015/c_17_11_2015.htm )

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.