29 ianuarie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inculpaților:

·        NECULAIE IOAN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani;

·        PĂUNESCU STELIAN FLORIN sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală sub forma complicității.

            În cursul zilei de astăzi, 29 ianuarie 2016, inculpații au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov.

      Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

            În perioada martie 2013 - mai 2015, inculpatul Neculaie Ioan, în calitate de acționar majoritar la SC I. SA Brașov și SC F.C.B. SA, s-a asociat cu inculpatul Păunescu Stelian Florin și suspecta SLĂVILĂ CORINA EUGENIA (jurist în cadrul grupului de firme controlate de către inculpatul Neculaie Ioan), cu scopul de a ajuta SC F.C.B. SA. să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de 6.969.266,88 lei prin înregistrarea în contabilitatea SC F.C.B. SA a unei operațiuni nereale, respectiv a achiziției unei presupuse investiții de la SC I. SA Brașov constând într-o  bază sportivă situată în municipiul Brașov.

            Valoarea pretinsei investiții atestată de înscrisurile înregistrate în contabilitatea SC F.C.B. SA a fost stabilită la suma de 36.007.878,88 lei, deși în realitate societatea anterior menționată nu a dobândit niciun drept concret și niciun bun în urma respectivei tranzacții, această tranzacție neavând valoare economică, însă a compensat până în luna februarie 2015 suma de 6.969.266,88 lei, reprezentând TVA deductibil aferent pretinsei achiziții rezultată din documente ce atestă operațiuni nereale.

            De asemenea,  în calitate de acționar majoritar,  administrator de fapt al SC F.C.B. SA și singura persoană cu drept de semnătură în această firmă, la  data de 27 decembrie 2010, inculpatul Neculaie Ioan a retras fără justificare legală din contul de casă al acestei societăți suma de 9.830.000 lei, iar la data de 30 decembrie 2011 suma de 3.900.000 lei, iar pentru a da aparență de legalitate acestor retrageri a înregistrat în evidențele societății un antecontract de vânzare-cumpărare din 18 mai 2012 încheiat între Neculaie Ioan și SC F.C.B. SA prin care primul s-a obligat, în schimbul sumei de 4.156.400 euro, să transfere proprietatea asupra a două terenuri din extravilanul comunei Sânpetru, județul Brașov, pe care acesta le achiziționase în data de 20 septembrie 2011 cu suma de 871.346, 41 lei, bunul fiind vândut astfel la un preț de peste 20 de ori mai mare față de prețul de achiziție.

            Totodată, în perioada martie 2013 – februarie 2015, inculpatul Păunescu Stelian Florin, în calitate de director economic al grupurilor de firme controlate de inculpatul Neculaie Ioan (P. SA și R. SA) și președinte al Consiliului de Administrație la SC I. SA Brașov și SC F.C.B. SA, s-a asociat cu inculpatul Neculaie Ioan și suspecta Slăvilă Corina, în scopul de a crea posibilitatea evidențierii frauduloase de către SC F.C.B. SA a unui TVA deductibil în sumă de 6.969.266,88 lei, prin înregistrarea în contabilitatea celei din urmă societăți a unei operațiuni nereale, constând în achiziționarea de la SC I. SA Brașov, la data de 24 ianuarie 2014, a unei investiții realizate într-o presupusă bază sportivă situată în municipiul Brașov, valoarea scriptică a acestei investiții fiind de 36.007.878 lei.

            În cauză, procurorii au colaborat cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Secției Regionale a Poliției Transporturilor Brașov și ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Brașov și Covasna și au beneficiat de sprijinul tehnic de specialitate din partea Serviciului Român de Informații,

 

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.