28 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații DOGĂNOIU SILVIU ELISEI zis „Bazar”, STOICA DANIEL, VĂDUVA ISAHAR, CÎRSTEA IOSIF IONATAN zis „Iosif” sau „Cloșcă”, PETRACHE VICENȚIU zis „Vici”, RĂDUTĂ IONUȚ CIPRIAN și DOGĂNOIU ERIC LUCIAN (aflați în stare de reținere), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal.

La data de  27 aprilie 2016, inculpații au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Târgoviște care a admis cererile și a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele acestora.

            Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, la data de 26 aprilie 2016, persoana vătămată A.F.L., instituționalizată în cadrul unui centru din Târgoviște a sesizat prin plângere organele de poliție din aceeași localitate cu privire la faptul că, în noaptea de 25/26.04.2016, inculpații Dogănoiu Silviu Elisei, Stoica Daniel, Cîrstea Iosif  Ionatan, Petrache Vicențiu, Văduva Isahar, Rădută Ionuț Ciprian și Dogănoiu Eric Lucian, au lipsit-o de libertate în mod ilegal și prin constrângere au obligat-o să întrețină raporturi sexuale cu aceștia. 

            Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că, la data de 25 aprilie 2016, persoana vătămată (fiind învoită din centrul social unde locuia), se deplasa cu un autoturism din localitatea Ungureni către Târgoviște, context în care l-a apelat telefonic pe inculpatul Cîrstea Iosif  Ionatan pe care l-a rugat să o găzduiască la domiciliul său. Persoana vătămată avea încredere în inculpat pentru că o mai ajutase și cu alte ocazii. Inculpatul Cîrstea Iosif Ionatan i-a spus că va trimite un prieten, respectiv pe inculpatul Dogănoiu Silviu Elisei care să o conducă cu un autoturism la domiciliul său.

            Inculpatul Dogănoiu Silviu Elisei a preluat-o pe minoră dintr-un cartier al orașului Târgoviște cu un autoturism condus de inculpatul Stoica Daniel, luându-l, totodată, dintr-o stație de autobuz și pe inculpatul Văduva Isahar, deplasându-se cu toții în localitatea Mănești la domiciliul inculpatului Dogănoiu Silviu Elisei.

            Ajunși aici, inculpații Dogănoiu Silviu Elisei, Stoica Daniel, Cîrstea Iosif Ionatan, Petrache Vicențiu, Văduva Isahar, Rădută Ionuț Ciprian și Dogănoiu Eric Lucian, au lipsit-o de libertate pe persoana vătămată și au constrâns-o prin exercitarea unor violențe fizice și verbale să întrețină cu ei raporturi sexuale.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.

 

 Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.