24 mai 2016

                                                                                                    

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București efectuează cercetări față de 48 de suspecți într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În cursul zilei de astăzi, 24 mai 2016, pe baza autorizațiilor emise de către instanță, sub coordonarea procurorilor, polițiști ai S.I.C.E. și S.A.S. din cadrul I.P.J. Ilfov, polițiști ai S.I.A.S. – I.G.P.R., ai D.G.P.M.B., precum și jandarmi din cadrul I.G.J.R., beneficiind de sprijinul de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă și al Direcției de Operațiuni Speciale, au efectuat 82 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Brăila, Arad, Dolj, Sibiu, Constanța, Mehedinți, Hunedoara și Prahova. Acestea vizează sediile sociale ale unor societăți comerciale, precum și domiciliile unor persoane fizice. De asemenea, în vederea asigurării prezenței la audieri, au fost emise 28 de mandate de aducere.

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada 2014 – 2016, în contabilitatea mai multor societăți comerciale active au fost înregistrate achiziții/prestări de servicii fictive, de la un număr de 11 societăți cu comportament de tip fantomă (înființate în acest sens), prejudiciul astfel cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de cca. 50 milioane lei (echivalentul sumei de aprox. 10 milioane euro), reprezentând impozit pe profit și TVA de plată.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.