23 septembrie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, la data de 21 septembrie 2016, a inculpatului vasile dumitru sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exercitare fără drept a avocaturii și folosirea fără drept a denumirilor de „barou” și „U.N.B.R.”, prev. și ped. de art. 26 al.1 din Legea nr. 51/1995 rap. la art. 348 C.p. și art. 60 al. 6 din Legea nr. 51/1995, totul cu aplic. art. 38 al. 1,2 C.p.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

La data de 4 noiembrie 2015, inculpatul Vasile Dumitru s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, unde, arogându-și calitatea de avocat, a formulat o cerere prin care a solicitat aprobarea studierii unui dosar, folosindu-se de un document intitulat „împuternicire avocațial㔠(datat - 24.10.2015) și de o fotocopie a unei legitimații ce poartă antetul „Uniunea Națională a Barourilor din România – Baroul București”.

Ulterior, la data de 9 noiembrie 2015, inculpatul s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Piatra Neamț pentru studierea dosarului cu același număr, completând o cerere (3 file) în care și-a declinat în mod ilegal calitatea de avocat, derulând activități specifice profesiei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, la Judecătoria Piatra Neamț.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.