21 iulie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei PODEA DELIA-MARINA, medic primar psihiatru, profesor universitar al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

·         abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale)

·         fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale)

·         fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale)

·         uz de fals (53 acte materiale)

·         luare de mită în formă continuată (23 acte materiale)

·         abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale)

·         fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

Totodată, în aceeași cauză, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei HAIDUC CLAUDIA pentru complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea infracțiunii de  fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Inculpata Podea Delia-Marina, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației. Totodată, utilizând ascendentul moral și profesional de care beneficia în relația cu medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le era îndrumător de rezidențiat, inculpata i-a determinat și i-a constrâns pe aceștia să săvârșească astfel de ilegalități. În mod concret, Podea Delia-Marina a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, inculpata a acționat în două modalități:

·         prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize;

·         contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienților.

Pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, Podea Delia-Marina a inclus în studii și pacienți care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acesteia, medicii rezidenți și asistentele medicale au consemnat în foile de observație simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale. Totodată, Podea Delia-Marina nu a consemnat în foile de observații administrarea unei medicamentații suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat, pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conținând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacienților erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale secției. Pe fondul administrării medicamentației experimentale, starea de sănătate a subiecților s-a înrăutățit semnificativ.

Potrivit dispozițiilor inculpatei Podea Delia-Marina, la externare, pacienților înrolați în studiu li s-au întocmit două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat, și altele contrafăcute, înmânate pacientului și care consemnau administrarea unui tratament clasic, fără menționarea includerii în studiu. Prin modalitățile descrise, Podea Delia-Marina a urmărit includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți și efectuarea chiar fictivă a cât mai multe vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor (producători de medicamente), dat fiind că inculpata primea de la aceștia un onorariu, dar și câte 400 de euro/vizită/pacient. Astfel, pentru studiile clinice desfășurate, aceasta a încasat de la un singur sponsor suma totală de 179.994 euro.

 

În mod concret, activitatea infracțională a inculpatei Podea Delia-Marina a constat în următoarele fapte:

1. În perioada 2014 - mai 2016, cu ocazia derulării a 10 studii clinice, în care era investigator principal, inculpata  Podea Delia-Marina, fără consimțământul informat al subiecților, a consemnat în documentele medicale întocmite, personal sau prin intermediul subinvestigatorilor, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic și simptomatologie, starea de sănătate a pacienților, prezența la vizitele de studiu, tratamentul de urmat și efectele acestuia, cauzând un prejudiciu fiecărei persoane juridice implicate, precum și pacienților.

2. Totodată, în perioada ianuarie -  noiembrie 2015, inculpata a procedat, direct sau dând dispoziție subinvestigatorilor, la falsificarea a opt foi de observație, înscrisuri oficiale, prin contrafacerea scrierii și a subscrierii.

3. În perioada august 2014 - aprilie 2016, inculpata a efectuat consemnări medicale necorespunzătoare adevărului în registrele de consultații de la cabinet sau în foile de observație, consemnări în fals referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul de urmat (21 de mențiuni), fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (45 de consultații medicale fictive).

4. De asemenea, în perioada august 2014 - mai 2016, inculpata a folosit, anexând la dosarele de studii clinice ale pacientului copii de pe înscrisurile falsificate pentru a fi îndeplinite criteriile de includere pe studiu și pentru a fi prezentate monitorilor cu ocazia vizitelor de monitorizare (53 acte de uz de fals).

5. În perioada decembrie 2010 – aprilie 2016, inculpata Podea Delia-Marina a primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a proceda la exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și anume la diagnosticarea fictivă și la internarea acestora în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obținerea unei pensii de invaliditate sau pentru menținerea în gradul de invaliditate (23 acte materiale).

6. Totodată, în cursul anului 2016, inculpata Podea Delia-Marina a diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile.

7. În luna februarie 2016, a procedat la diagnosticarea fictivă a unei persoane și, ulterior, la internarea acesteia în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie, fiindu-i eliberată, prin consemnarea în fals a foii de observație și a rețetei medicale, documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate. De asemenea, pe 27 mai 2016 a procedat la diagnosticarea fictivă cu „Tulburare de anxietate” a inculpatei Haiduc Claudia și, ulterior, la internarea acesteia în mod fictiv, în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie, fiindu-i eliberate, prin consemnarea în fals a foii de observație, în care la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv, și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere. Documentele medicale au fost eliberate în fals cu scopul de fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

 

Acordarea prin decizii medicale de drepturi de asigurări sociale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condițiile necesare a produs prejudicii bugetului de stat, iar infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată inculpata Podea Delia-Marina sunt fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, ce afectează negativ starea de sănătate a populației, dar și drepturile pacienților.

Infracțiunile de care este acuzată inculpata sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul și încrederea opiniei publice în actul medical, dar și în studiile clinice care duc la omologarea pe piață a unor substanțe active.

 

În ceea ce o privește pe inculpata Haiduc Claudia (fostă pacientă), aceasta a determinat-o și a ajutat-o pe inculpata Podea Delia-Marina ca, în calitatea de medic specialist psihiatru, să procedeze  în data de 27 mai 2016 la diagnosticarea sa fictivă cu „Tulburare de anxietate” și ulterior la internarea sa în mod fictiv, în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie pentru perioada 27 mai – 1 iunie 2016, ajutând-o astfel la  eliberarea, prin consemnarea în fals, a foii de observație, unde la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere, documente medicale eliberate în fals de inculpata Podea Delia, pentru a fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală, cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile.

 

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a comiterii infracțiunilor a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra următoarelor bunuri mobile și imobile aparținând inculpatei Podea Delia-Marina: 22 de tablouri și o sculptură (bunuri în valoare de aproximativ 91.400 de euro), un teren intravilan în comuna Tudor Vladimirescu, județul Arad (în suprafață de 603 mp), un imobil situat în municipiul Arad (compus din teren și casă de locuit), un teren intravilan situat în comuna Livada, județul Arad (în suprafață de 600 mp), precum și 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD și 645 GBP, sume ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare. De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 71.306 lei, 111.635 euro și 140.468 USD, sume aflate în conturi bancare.

În documentarea activității infracționale, procurorii au colaborat cu ofițeri de poliție din cadrul IGPR – Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigare a Criminalității Economice, precum și cu Serviciul Român de Informații.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Tribunalului Arad.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.