21 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            În cauza constituită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila având ca obiect accidentul de circulație petrecut la data de 4 aprilie 2016 în municipiul Brăila, soldat cu decesul a cinci persoane, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au formulat contestație împotriva încheierii din data de 15 aprilie, prin care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu. Prin încheierea din 21 aprilie 2016, Tribunalul Brăila a admis contestația acestora și a dispus luarea măsurii arestului preventiv față de inculpatul Negoiță Marius  pentru o perioadă de 30 zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

            Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situație de fapt:

În ziua de 4 aprilie 2016, în  timp  ce  conducea  autoturismul marca Renault Megane pe  șoseaua Rîmnicu Sărat din municipiul Brăila,  pe  fondul  vitezei excesive (105 km/h), a pătruns  pe contrasens și,  pentru a  evita  coliziunea  cu un alt autoturism care  se  deplasa regulamentar  din sens opus, a părăsit  partea carosabilă, urcând  pe platoul din dreptul stației de transport  în comun și a intrat cu partea frontală într-un grup de cinci persoane. Patru dintre acestea au fost proiectate în peretele imobilului de pe traiectoria de deplasare, cauzând decesul acestora. Înainte de coliziunea autoturismului cu un stâlp de beton, a lovit tot cu partea frontală a mașinii o a cincea persoană, care se deplasa pe trotuar în acel moment.

            Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.