21 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            La data de 19 aprilie 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe timp de 24 de ore a inculpaților HUNERYAN ALEN ZAVEN și CELIKKIRAN CEMIL, cetățeni turci, primul proprietar iar al doilea comandant de facto al unui pescador, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de pescuit comercial fără licență sau autorizație, de pescuit comercial în perioada de prohibiție, de folosirea la pescuit de persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comerciale, de punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță, de încredințarea conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător și de conducerea navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.

În cursul zilei de 20 aprilie 2016, inculpații au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, care a admis cererile și a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele inculpaților.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 17 aprilie 2016, lucrătorii poliției de frontieră din cadrul Gărzii de Coast㠖 Grup Nave Constanța au depistat în zona economică exclusivă a României un pescador sub pavilion turcesc, la bordul căruia se aflau proprietarul navei, inculpatul Huneryan Alen Zaven, comandantul de fapt al navei, inculpatul Celikkiran Cemil, precum și alte șapte pescari, toți cetățeni turci. La momentul depistării, o altă navă a reușit să se sustragă controlului Gărzii de Coastă și să fugă în apele internaționale. Pe pescadorul turcesc au fost descoperite o instalație de ridicat plase tip setci, peste 27 plase de pescuit lungi de 70 de metri folosite, alte 40 de plase nefolosite, viscere și alte piese de pește (calcan) prelucrate, 120 de saci cu gheață, iar din apele mării au fost recuperați 1200 metri de plasă întinsă pentru braconaj piscicol. Din relatările membrilor de echipaj a reieșit că vasul lor avea misiunea de a strânge marfa recoltată din mare de alte nave, aspect ce a explicat cantitatea mare de material de răcire găsit pe pescador.

S-a constatat că pescadorul nu avea licență sau autorizație de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2016, în zona depistării navei respective funcționează interdicția de a pescui. Din relatările celor șapte pescari a rezultat că nu erau în cunoștință de cauză cu privire la inexistența licenței de pescuit și că fuseseră angajați fără forme legale de către proprietarul pescadorului, cu promisiunea de a primi 40 % din peștele recoltat.

La control s-a mai constatat că pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiții de siguranță, că inculpatul Huneryan Alen Zaven, ca proprietar, îi încredințase conducerea navei inculpatului Celikkiran Cemil, care însă nu avea brevet de comandant de navă pentru a putea exercita legal o asemenea funcție. Pe de altă parte, s-a mai constatat că nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenție în cazul unor evenimente de navigație, iar că așa-zișii membrii de echipaj erau de fapt pescari angajați fără forme legale de către proprietarul pescadorului.

Imediat după depistare a fost luată măsura sechestrului asigurător asupra pescadorului depistat.

 

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.