20 octombrie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a participat astăzi, 20 octombrie 2016, la cea de-a VI-a Conferință Pan–Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni, ce se desfășoară în perioada 19 – 21 octombrie 2016 la București – Palatul Parlamentului.

            Alături de procurorul general, care a susținut un discurs, în deschiderea evenimentului au mai luat cuvântul domnul Dacian Cioloș, prim-ministrul României, doamna Raluca Prună, ministrul Justiției, doamna Monica Macovei, europarlamentar, reprezentant al Comisiei Europene, și domnul Simon Riondet, reprezentant al Europol.

            Evenimentul este organizat de către Comisia Europeană în cooperare cu Ministerul Justiției și Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) și reunește reprezentanți din peste 40 de jurisdicții.

            În cea de-a doua parte a conferinței, domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a prezentat modul de acțiune al autorităților judiciare române în instrumentarea unor cauze având ca obiect recuperarea unor piese de tezaur arheologic aparținând patrimoniului cultural național, cu accent pe cooperarea judiciară internațională atât cu state ale Uniunii Europene, cât și cu Statele Unite ale Americii.

            De remarcat a fost modul de utilizare a instrumentelor judiciare prevăzute de Convenția de asistență judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, în special a Ordinului european de indisponibilizare.

            Totodată, domnul Ernest Oberlander-Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României - instituția ce are în custodie tezaurul recuperat, a prezentat importanța științifică și istorică a acestor bunuri culturale.