20 septembrie 2016

 

COMUNICAT

 

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Curte de Apel Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul gafon iulian sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, conducerea unui autovehicul având suspendat dreptul de a conduce și părăsirea locului accidentului.

La data de  18 septembrie 2016, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Iași care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele acestuia.

            Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

            La data de 17 septembrie 2016, în jurul orei 17:00, în timp ce conducea un autoturism pe șoseaua Nicolina din municipiul Iași, deși avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule, inculpatul Gafon Iulian a pierdut controlul direcției de deplasare și a pătruns pe trotuar accidentând două persoane, dintre care una a decedat. Ulterior, acesta a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, abandonând autoturismul implicat în accident.

            Inculpatul Gafon Iulian a fost depistat la aproximativ o oră și jumătate de la momentul producerii accidentului și, în urma testării cu aparatul tip Dragger, s-a constatat că prezenta o alcoolemie de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital în vederea prelevării probelor de sânge.

            Totodată, din referatul procurorilor rezultă că, anterior, la data de 10 iunie 2016, inculpatul Gafon Iulian a mai fost depistat în trafic conducând același autoturism, având o alcoolemie de 2,25 mg/l alcool pur în sânge, motiv pentru care a fost întocmit dosar de urmărire penală și i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

            Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

 Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.