20 ianuarie 2016

                          

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de Decizia Curții Constituționale din data de 20 ianuarie 2016 potrivit căreia prevederile art. 318 alin. 1 din Codul de procedură penală  - „Renunțarea la urmărirea penal㔠au fost declarate neconstituționale. Decizia este obligatorie și, pe cale de consecință, procurorii o vor respecta întocmai. Având în vedere însă impactul major asupra activității procurorilor din cadrul Ministerului Public (în anul 2015 au fost soluționate prin renunțare la urmărire penală 134.436 de cauze, în timp ce în 2014 fuseseră soluționate 86.883 de cauze), se va acționa pentru  identificarea măsurilor de natură să diminueze efectele asupra activității de urmărire penală. Totodată, după motivarea deciziei Curții Constituționale, va fi sesizat Ministerul Justiției, pentru a se promova în regim de urgență un proiect de act normativ în vederea punerii în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu Decizia Curții Constituționale.

În atașament poate fi consultată documentația depusă la dosarul cauzei, la solicitarea Curții Constituționale, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.