18 mai 2016 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților STĂNESCU TIBERIU și STĂNESCU MĂRIOARA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Cercetările penale au stabilit că S.C. M. S.R.L. D. a fost înființată în anul 2008 cu sediul social într-o comună din județul Suceava, avându-i ca asociați pe inculpații Stănescu Tiberiu și Stănescu Mărioara, obiectul principal de activitate al societății fiind colectarea deșeurilor nepericuloase. La data de 14.06.2012 a fost cooptată în societate numita S.B., iar la data de 16.07.2012 inculpații s-au retras din societate, unic asociat rămânând S.B., sediul social fiind schimbat într-o altă comună din județul Iași.

În perioada 2010 – iunie 2012, societatea a fost administrată efectiv de inculpații Stănescu Tiberiu și Stănescu Mărioara și activitatea a constat, în principal, în livrarea de deșeuri fier vechi și neferoase către S.C. S.R. S.R.L. B. Astfel, la două puncte de lucru ale S.C. M. S.R.L. D. erau colectate deșeurile feroase și neferoase, iar în relația cu S.C. S.R. S.R.L. B. aceste bunuri erau colectate în două containere puse la dispoziție de cumpărător care le prelua, de cele mai multe ori, și le descărca la un alt punct de lucru. Întrucât inculpații nu știu să scrie, avizele de însoțire a mărfii și facturile erau completate fie de angajați ai S.C. S.R. S.R.L. B., fie de cunoștințele inculpaților care îi însoțeau la locul de descărcare și erau semnate de aceștia din urmă sau de inculpați.

Plata facturilor emise de S.C. M. S.R.L. D. administrată de inculpați a fost efectuată de S.C. S.R. S.R.L. B.  în conturile  S.C. M. S.R.L. D.

Efectuându-se verificări în evidențele contabile ale celor două societăți s-a constatat că, în perioada mai 2010 – iunie 2012, S.C. S.R. S.R.L. B. a înregistrat în evidența contabilă un număr de 139 operațiuni comerciale de achiziție deșeuri fier vechi și neferoase de la furnizorul S.C. M. S.R.L. D. în valoare totală de 4.879.114,85 lei, în timp ce această din urmă societate a înregistrat 29 facturi privind livrări către beneficiarul S.C. S. R. S.R.L. B. în valoare de 555.560,10 lei.

Ca urmare, în perioada mai 2010 – iunie 2012, inculpații Stănescu Tiberiu și Stănescu Mărioara, în calitate de administratori ai S.C. M. S.R.L. D., nu au înregistrat în evidența financiar – contabilă livrări deșeuri fier vechi și neferoase în cantitate totală de 3.590.314 kg (4.165.232 kg – 574.918 kg), reprezentând 86,20% din volumul cantitativ tranzacționat, și nu au evidențiat veniturile obținute în sumă totală de 4.323.554 lei (4.879.114 lei – 555.560 lei), reprezentând 88,61% din venitul total aferent relației comerciale cu S.C. S.R. S.R.L.

Prin infracțiunea săvârșită, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 691.768 lei  prin sustragerea de la plata impozitului pe profit.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpatului Stănescu Tiberiu, respectiv cu privire la o casă de locuit, cota de ½ din suprafața unui teren arabil intravilan, o autoutilitară și un autoturism.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.