18 februarie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului moca roland sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Inculpatul Moca Roland, în calitate de inginer topograf, a fost contactat să întocmească o documentație cadastrală pentru un imobil situat în Municipiul Timișoara, cu motivarea că este necesară pentru finalizarea unor lucrări de construcție.

Cu prilejul întocmirii respectivei documentații cadastrale solicitate pentru imobilul mai sus menționat, care a fost depusă ulterior de către acesta la O.C.P.I. Timiș, nu a menționat corpul B de clădire și a consemnat, în mod fals, că proprietara imobilului ocupă efectiv o suprafață de 887 m.p., față de 807 m.p. cât era menționat în cartea funciară, deși în realitate suprafața de teren ocupată de aceasta, unde a și fost fixată limita de proprietate era de 920 m.p.

Prin datele false consemnate în documentația cadastrală cu privire la suprafața de teren ocupată în plus de către proprietara imobilului (care se încadra în limita a 10% cât prevedea Ordinul Directorului A.N.C.P.L din 18.01.2013), această suprafață în plus de teren a fost înscrisă în cartea funciară și a trecut în proprietatea deținătoarei imobilului. Limita de hotar pentru această suprafață în plus de teren a fost stabilită de către inculpatul Moca Roland în spatele corpului B de clădire deși, în realitate, aceasta se află amplasată în interiorul corpului B de clădire.

În situația în care inculpatul Moca Roland ar fi menționat suprafața reală de teren folosită în plus de către proprietara imobilului la care am făcut referire anterior, aceasta nu se mai putea înscrie în cartea funciară doar în baza documentației cadastrale, ci era necesară formularea unei acțiuni în instanță. 

Prin rechizitoriul întocmit s-a solicitat instanței de judecată să dispună desființarea totală a documentației cadastrale întocmită de către inculpatul Moca Roland cu privire la imobilul în cauză, precum și a încheierii din data de 13 august 2013 a O.C.P.I. Timiș – B.C.P.I. Timișoara prin care s-a admis cererea formulată de către inculpat și s-a recepționat documentația cadastrală pentru modificarea suprafeței de teren de la 807 m.p. la 887 m.p. și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, în sensul rectificării cărții funciare privind modificarea suprafeței de teren de la 887 m.p. la 807 m.p.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Timișoara.

  

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.