15 ianuarie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Nedelcu răzvan SORIN și NEDELCU DELIA FLORICA, fiecare sub aspectul săvârșirii a câte 16 infracțiuni de șantaj.

            Inculpații urmează a fi prezentați, în cursul zilei de astăzi, 15 ianuarie 2016, cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Timișoara.

            Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

            În perioada iunie 2015 – noiembrie 2015, inculpații Nedelcu Răzvan Sorin și Nedelcu Delia Florica, reprezentanți ai SC Î.G.A. SRL și SC B.T. SRL, ar fi pus la dispoziția angajaților aflați în parcarea de pe str. Miresei nr.1 din Timișoara, dispozitivele de blocare a roților, autoutilitarele pentru ridicarea autoturismelor parcate pe locurile închiriate de societățile pe care le reprezintă, casa de marcat și ar fi ocupat parțial, fără temei legal/contractual, locurile de parcare de pe strada mai sus menționată, aparținând altor persoane juridice, pentru ca cele 16 persoane vătămate să fie obligate să parcheze pe locurile de parcare închiriate de firmele la care am făcut referire anterior.

             Ulterior, pe autoturismele victimelor ar fi fost montate dispozitivele de blocare a roților de către angajații societăților ascunși în diferite autovehicule.

            Totodată, inculpații Nedelcu Răzvan Sorin și Nedelcu Delia Florica ar fi instruit angajații cu privire la modul de operare, sens în care le-ar fi pus la dispoziție autoturisme nefuncționale în care să aștepte, fără a putea fi observați de persoanele vătămate.

            Inculpații ar fi desfășurat aceste activități în scopul de a dobândi, în mod injust, un folos patrimonial constând în taxa de deblocare/de ridicare/de depozitare a autovehiculelor.

            Persoanele vătămate ar fi achitat taxa de deblocare a roții, de cele mai multe ori, în incinta parcării, taxa oscilând între 488 lei și 888 lei, întrucât ar fi primit din partea angajaților amenințarea faptului că riscă să piardă folosința autovehiculului care, la scurt timp după blocarea roții, urma să fie ridicat din parcare și depozitat la sediul societății, iar pe toată perioada depozitării vor fi taxați cu 25 lei/minut.

 

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.