14 septembrie 2016

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SAVU OVIDIU, aflat în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și trafic de influență în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În cursul anului universitar 2015-2016, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, inculpatul a pretins și primit bani de la studenți, direct sau prin intermediari, atât pentru a efectua un act contrar atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru a-i declara promovați la examenele de an unde este titular, cât și pentru a-și trafica influența, prin intervenție pe lângă alte cadre didactice universitare, pentru a asigura studenților promovarea unor examene.

În mod concret, inculpatul a abordat pe Facebook o studentă și a invitat-o să se întâlnească cu el la birou. În discuția purtată cu studenta, inculpatul Savu Ovidiu i-a propus acesteia să îi dea o notă cu care să poată promova examenul la disciplina lui, în schimbul sumei de 600 de lei. Totodată, pentru o altă disciplină, la care era titular tatăl său, inculpatul i-a propus promovarea în schimbul a 900 de lei, precizând că oferta este valabilă și pentru ceilalți studenți restanțieri. Studenta a fost de acord cu propunerea inculpatului Savu Ovidiu și ulterior a fost contactată de către colegii săi de grupă și de an, fie direct de către colegi, care îi lăsau sume de bani în cuantumul menționat mai sus, fie de către șefii de grupe, care strângeau bani de la studenți și îi dădeau acesteia, împreună cu lista lor. După ce erau strânși de către studenta respectivă, banii erau dați inculpatului Savu Ovidiu împreună cu listele întocmite de ea sau de șefii de grupă.

Inculpatul a procedat în această manieră în sesiunea de restanțe, precum și în sesiunea de reexaminări dinainte de examenul de licență. De asemenea, a primit bani și pentru proba practică a examenului de licență, care s-a desfășurat în luna iulie a acestui an.

Din cercetările efectuate, care au presupus și audierea a câteva zeci de studenți, a rezultat că promovarea examenelor contra cost era o practică generalizată a cadrului didactic, care nu declara admiși studenții la examene, indiferent de modul cum tratau subiectele, pentru a-i determina să-i ofere bani.

În cauză, inculpatul Savu Ovidiu a fost prins în flagrant după ce a primit în biroul de la facultate suma de 10.500 lei, asupra căreia s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului. Aceeași măsură a fost luată și cu privire la suma de 70.600 lei pusă la dispoziția organelor judiciare cu ocazia percheziției domiciliare realizate la locuința inculpatului, precum și asupra conturilor bancare ale acestuia, în vederea recuperării prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun             fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.