13 iunie 2016

 

COMUNICAT

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va participa, marți, 14 iunie 2016, începând cu orele 11:00, la  Muzeul Național de Istorie a României, la următoarele evenimente:

1)     Conferință de presă organizată de Muzeul Național de Istorie a României, cu prilejul recuperării din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a unor bunuri culturale de patrimoniu exportate ilegal;

2)     Vernisajul unei expoziții cuprinzând astfel de valori reintrate în circuitul național cultural.

 În cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național, la 13.06.2016, au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, șapte monede antice din aur și din argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munților Orăștiei, care au fost recuperate de la case de licitație din Marea Britanie. Conform concluziilor experților, monedele sunt: un stater pseudo-Lysimachos unicat bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.; doi stateri emiși la Tomis și unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monogramă și două imitații după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius și N. Cordius, respectiv Marcus Antonius și Octavianus.

Serviciul de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a desfășurat acțiuni specifice în vederea repatrierii celor șapte monede antice din aur și din argint,  în condițiile în care artefactele erau puse în urmărire internațională.

Faptele au fost comise de persoane aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea și valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeași perioadă.

Ambasada României la Londra, prin Atașatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanență etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internațională. Autoritățile britanice competente au remis monedele antice din aur și din argint, mijloace materiale de probă autorităților judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București, unde se vor efectua examinări suplimentare.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracțiuni la regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea și spălarea pe piața internațională de antichități a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach și denari romani), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia și Piatra Roșie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Național, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire națională și internațională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpați.

Examinările științifice ale bunurilor aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experți care activează în Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Național de Fizică Atomică și Inginerie Nuclear㠄Horia Hulubei”, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR, Cabinetul Numismatic al Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Țării Crișurilor (Oradea) etc. Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.

Urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și ofițeri ai poliției judiciare din cadrul structurii specializate a Poliției Române.