13 mai 2016

                                                                        

COMUNICAT

 

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și polițiștii din cadrul I.P.J. Hunedoara - Serviciul de Investigații Criminale efectuează cercetări într-un dosar penal în care s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la furt calificat de bunuri aparținând patrimoniului cultural național.

În cauză au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare în județul Hunedoara la locuințele unora dintre persoanele cercetate, în urma cărora au fost recuperate următoarele bunuri aparținând patrimoniului cultural național: trei statuete din bronz reprezentând zeități antice (Seraphis, Minerva și Júpiter), o cupă metalică și 3 monede Koson din aur. Acestea urmează să fie depuse la Muzeul Național de Istorie a României în vederea expertizării.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție