13 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au sesizat, la data de 12 aprilie 2016, Curtea de Apel București, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, în vederea aprecierii asupra luării măsurii arestării provizorii față de persoana extrădabilă NEDELCU ANA MARIA, cetățean român, și continuarea procedurii de soluționare a cererii de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada.

Fapta reținută în sarcina persoanei extrădabile - constând în aceea că în anul 2014 a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privind pe minor erau exercitate de către ambii părinți - are corespondent în legislația penală română în infracțiunea de nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorilor, prev. de art. 379 alin. 1 C.p., pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă.

Prin încheierea din data de 13 aprilie 2016, Curtea de Apel București – Secția I-a Penală, instanța investită cu soluționarea cererii de extrădare formulată de autoritățile canadiene pe numele persoanei extrădabile NEDELCU ANA MARIA, a dispus arestarea provizorie a acesteia, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări, în vederea extrădării către autoritățile judiciare din Canada.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București nu a solicitat arestarea provizorie a persoanei extrădabile în cauză, apreciindu-se că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege nici pentru luarea măsurii arestării provizorii și nici pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracțiunea corespondentă din legislația penală română.

În aceste condiții,  împotriva încheierii pronunțată de Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a formulat contestație, în conformitate cu dispozițiile art. 43 alin.(9) din Legea nr. 302/2004 republicată, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.