12 iulie 2016   

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatei ȚIGANEA MARINELA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și folosire, cu rea-credință, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpata Țiganea Marinela, în calitate de administrator al SC A. SRL (cu obiect de activitate „Exploatarea forestieră”), a comercializat material lemnos, cherestea și deșeuri lemnoase către diferiți beneficiari, emițând facturi pe baza cărora a încasat valoarea mărfii vândute, achitată în numerar sau prin virament bancar, fără a înregistra aceste operațiuni în evidențele contabile ale societății și fără a le declara. Prin această modalitate a urmărit obținerea de avantaje fiscale, diminuându-și baza impozabilă și sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale, prejudiciind astfel bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit și a TVA-ului aferent.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpata nu a înregistrat în evidențele contabile ale societății, în același scop, veniturile obținute din prestarea de servicii forestiere.

Astfel, în perioada 16.03.2010 – 22.11.2012, inculpata Țiganea Marinela nu a înregistrat în contabilitate un număr de 48 de facturi fiscale emise către diverși clienți, în valoare totală de 419.387 lei (facturi fiscale emise către 9 societăți comerciale și două ocoale silvice), modalitate prin care s-a sustras de la plata T.V.A. în valoare de 38.717 lei și a impozitului pe profit în valoare de 60.907 lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 99.624 lei, prejudiciu care nu a fost recuperat.

În paralel, în cursul anului 2012, inculpata Țiganea Marinela a retras suma totală de 346.873 lei din conturile deschise în numele societății la două unități bancare, fără documente justificative și însușită în interes personal.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpatei (clădiri și terenuri).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.