12 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, prin ordonanța din data de 11 aprilie 2016, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul DIANU FELIX sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor prev. de art. 174 alin.1 din Codul penal din 1969 și  profanare de morminte, prev. și ped. de art. 319 din Codul penal din 1969,         cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal.

            Astăzi, 12 aprilie 2016, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.

            În referatul cu propunere de arestare preventivă s-au reținut următoarele:

            La data de  22 februarie 2010, Poliția din Târgu Cărbunești, județul Gorj a fost sesizată de către N.D. cu privire la faptul că, în 15 februarie 2010, victima (fratele său) a dispărut în împrejurări suspecte de pe raza orașului Târgu Cărbunești și nu a mai revenit la domiciliu.

            Întrucât din primele cercetări s-a conturat săvârșirea unei infracțiuni grave contra persoanei, I.P.J. Gorj s-a sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. În cauză procurori ai  Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au dispus la data de 27 aprilie 2010 începerea urmăririi penale față de inculpatul Dianu Felix pentru comiterea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. și ped. de art. 189 al. 1 și 6 din Codul penal din 1969, săvârșită asupra numitului N.D., victima fiind dispărută.

            Prin rezoluția procurorului general din 28 iulie 2010 s-a dispus preluarea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

            În urma cercetărilor efectuate în cauză, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus schimbarea încadrării juridice în infracțiunea de omor, iar ulterior, la data de 23 februarie 2016, au extins urmărirea penală și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de morminte.

            Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat următoarele:

            În cursul zilei de 15 februarie 2010, la intrarea în orașul Târgu Cărbunești, victima N.D. s-a urcat în autoturismul condus de inculpatul Dianu Felix, situație de fapt confirmată de declarațiile a trei martori. În aceeași seară, N.D. a fost victima infracțiunii de omor, comisă de inculpatul Dianu Felix, care i-a ascuns ulterior cadavrul pentru a evita tragerea la răspundere penală. Practic, relația tensionată dintre inculpat și victim㠖 cauzată de existența unei relații apropiate dintre inculpat și fosta soție a victimei - a degenerat în acțiunea violentă care a dus la suprimarea vieții victimei.

Intenția inculpatului de a induce în eroare rudele victimei reiese dintr-o serie de acțiuni ale acestuia, care a încercat prin diverse modalități să le creeze apropiaților victimei convingerea că aceasta este plecată în străinătate. Astfel, prin transmiterea unor mesaje telefonice, inculpatul a încercat să justifice absența victimei, cu motivarea că ar fi plecat din țar㠖 obținând astfel întârzierea sesizării dispariției.

            La data de 10 februarie 2016 a rămas definitivă sentința civilă prin care s-a hotărât declararea judecătorească a morții victimei.

            Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.

             

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.