11 iulie 2016
COMUNICAT
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au dispus, la data 9 iulie 2016, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul DOBRE DORU sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. Totodată, procurorii au solicitat instanței arestarea preventivă a inculpatului.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov a respins însă propunerea și a dispus față de inculpat măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile. Împotriva încheierii, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au depus contestație.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că pe data de 8 iulie 2016, în jurul orelor 17.40, un echipaj de poliție care supraveghea traficul rutier pe raza orașului Râșnov a fost anunțat că inculpatul Dobre Doru, care avea permisul de conducere reținut, se deplasa cu un autoturism din direcția Zărnești spre Brașov. Echipajul de poliție a plecat în urmărirea inculpatului și, folosind regulamentar semnalele acustice și luminoase, i-a solicitat acestuia să oprească autoturismul. Inculpatul nu s-a conformat însă și și-a continuat drumul spre municipiul Brașov, motiv pentru care echipajul de poliție a solicitat sprijin prin stație pentru oprirea autoturismului.
În aceste împrejurări, pe Șoseaua Cristianului, la intrarea în oraș, s-au format două baraje, constituite din polițiști din cadrul Poliției municipiului Brașov - Secția 2 și Biroul Rutier. Acestora li s-a alăturat și persoana vătămată, agent principal de poliție în cadrul Poliției municipiului Brașov- Biroul Rutier, aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu echipajul moto inscripționat cu însemnele MAI.
Inculpatul Dobre Doru a reușit să evite cele două baraje, echipajele de poliție pornind în urmărirea acestuia în încercarea de a-l opri în trafic. Totodată, polițistul aflat pe motocicletă, în paralel cu autoturismul condus de inculpat, l-a somat în mod regulamentar pe acesta să oprească, sens în care a îndreptat pistolul din dotare asupra acestuia. În acest moment inculpatul a efectuat o manevră bruscă cu autoturismul, la stânga, apropiindu-se la o distanță de câțiva zeci de centimetri de motocicleta condusă de persoana vătămată, încercând să o acroșeze, context în care aceasta s-a retras de îndată din direcția acestuia, evitând coliziunea.
Ulterior acestei manevre, inculpatul Dobre Doru și-a redresat direcția de mers, fiind în continuare urmărit de persoana vătămată cu echipajul moto și de echipajul de poliție din cadrul Biroului Rutier. Urmărirea autoturismului a continuat pe strada Carierei către strada Lungă din Brașov, unde inculpatul a efectuat manevre de frânare bruscă și schimbare a direcției de mers pentru a nu putea fi depășit. În acest fel inculpatul a reușit să-și continue deplasarea, fără a putea fi oprit, pe traseul Biserica Română Avram Iancu - Iuliu Maniu - Nicolae Iorga - Mihai Eminescu, unde a pus frână brusc. Persoana vătămată a reușit să-l blocheze cu motocicleta, însă inculpatul a încercat din nou să pună autoturismul în mișcare. Organele de poliție l-au imobilizat, apoi l-au încătușat, ocazie cu care inculpatul a amenințat persoana vătămată că o va călca cu mașina în trafic.
Ulterior, inculpatul a fost condus pentru recoltarea probelor biologice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, unde acesta, zărind din nou persoana vătămată, i-a adus din nou amenințări.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.