8 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus punerea în mișcarea acțiunii penale față de inculpatul VASIC BORIVOJE sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

La data de  7 aprilie 2016, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele acestuia.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarele:

 În noaptea de 05/06.04.2016,  inculpatul VASIC BORIVOJE, împreună cu un cetățean sârb, neidentificat până în prezent, a transportat și călăuzit opt persoane (doi dintre aceștia fiind cetățeni irakieni, unul sirian și cinci din Sri Lanka), contra sumei de 1000 de euro, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României. Cele opt persoane au fost aduse de inculpat  și cetățeanul neidentificat până la granița dintre Serbia și România, după care cele opt persoane au început să se deplaseze pe jos, trecând ilegal frontiera de stat din Serbia în România, cu intenția de a ajunge în Austria și apoi în Germania.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.