8 ianuarie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au dispus, prin ordonanța din data de 6 ianuarie 2016, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata Prigoană Beatrice Timea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune (70 de acte materiale), precum și pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 410 din OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului (respectiv desfășurarea de activități interzise de art. 5 de către o persoană, pe cont propriu sau pe contul unei entități care nu este instituție de credit) – 70 de acte materiale.

Totodată, față de acesta a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

            Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

            În cursul anului 2014, suspecții Mate Istvan și Gaspar Balint, reprezentanți ai S.C. FEG S.R.L. și S.C. S.F. S.R.L., împreună cu inculpata Prigoană Beatrice Timea care supraveghea activitatea efectivă a celorlalți angajați, au indus în eroare 70 de persoane vătămate prin publicarea unor anunțuri care descriau faptul că societățile mai sus menționate acordau credite avantajoase, cu rate lunare fixe.

La sediul societăților comerciale, persoanele vătămate au semnat contracte intitulate „contract de mandat” și „regulament de participare”, care făceau din dreptul lor unul aleatoriu.

Persoanele vătămate au fost determinate să plătească diferite sume de bani, drept garanție pentru acordarea împrumutului, avans sau rată, după caz.

Suspecții Mate Istvan și Gaspar Balint, precum și inculpata Prigoană Beatrice Timea au pus la dispoziția angajaților S.C. FEG S.R.L. și S.C. S.F. S.R.L. spațiile (deschise succesiv) în care să-și desfășoare activitatea, întreaga logistică necesară (tipizate ș.a), au deschis succesiv mai multe conturi bancare și au păstrat angajați din cadrul SC FEG SRL și ulterior în cadrul SC SF SRL.

Susnumiții au instruit angajații cu privire la inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin prezentarea ca certă a obținerii împrumutului, întărind aceasta prin solicitarea adeverinței de venit/cupon de pensie.

 Suspecții Mate Istvan și Gaspar Balint și inculpata Prigoană Beatrice Timea au supravegheat totodată întreaga activitate de inducere în eroare a persoanelor vătămate, dobândind în folosul lor sumele de bani achitate de victime.

De asemenea, susnumiții, în cursul anului 2014, în urma înființării S.C. FEG S.R.L. și S.C. S.F. S.R.L. (care nu erau instituții de credit), au desfășurat, fără drept, activități prevăzute de art. 5 alin. 1 din OUG nr. 99/2006, privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.

Astfel, aceștia au atras sume de bani provenite din contribuțiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective și acordarea de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziționarea de bunuri de către membrii acestora, activitate ilicită care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prev. de art. 410 teza I din OUG nr. 99/2006 raportat la art. 5 alin. 1 din același act normativ care reglementează instituțiile de credit și adecvarea capitalului, totul cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul Penal (70 de acte materiale).

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.