7octombrie2016

 

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În perioada 26 - 30 septembrie 2016, două delegații de procurori  și polițiști din Ucraina, care dețin funcții de conducere în cadrul Parchetului Special Anticorupție (SAPO) și Biroului National Anticorupție (NABU), au avut întâlniri la sediile DNA și PÎCCJ cu procurori, polițiști judiciari și specialiști. 

Vizitele au avut loc în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității instituțiilor judiciare ucrainene de investigare a cauzelor de corupție”, implementat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în parteneriat cu DNA și Misiunea de Asistență a Uniunii Europene în Ucraina (EUAM Ucraina).  De asemenea, doi reprezentanți ai EUAM Ucraina au participat la activitățile întreprinse de procurorii din cadrul SAPO. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și Programul de Asistență pentru Dezvoltare și are ca obiectiv transferul de expertiză anticorupție din partea României către noile instituții anticorupție din Ucraina.

Agenda celor două vizite a inclus prezentarea modului de organizare și de lucru al instituțiilor judiciare anticorupție din România:  proceduri, folosirea resurselor operative, colaborare interinstituțională, selectarea și recrutarea personalului, dar și comunicarea cu mass-media. Modul de lucru a fost unul deschis, prin încurajarea unor discuții libere între participanți.

Un număr de cinci procurori și cinci polițiști ucraineni au avut ocazia să cunoască  experiența de 15 ani a instituțiilor din România specializate în combaterea corupției.

În cursul anului viitor, vor avea loc la Kiev trei sesiuni de pregătire pentru cele două instituții din Ucraina, sesiuni ce vor fi susținute de procurori români.