7 iulie 2016
COMUNICAT
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Lingurar Haiduc și Lingurar Patragică sub aspectul săvârșirii a câte trei infracțiuni de ultraj.
La data de 6 iulie 2016, inculpații, aflați în stare de reținere, au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Timișoara, care a admis cererile și a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele acestora pentru o perioadă de 30 de zile.
Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
La data de 3 iulie 2016, în jurul orei 20:30, în timp ce se aflau în cartierul de locuințe sociale amplasat în partea de nord-vest a localității Recaș, inculpații Lingurar Haiduc și Lingurar Patragică au amenințat persoanele vătămate, trei agenți de poliție, doi dintre ei din cadrul Poliției orașului Recaș și unul din cadrul Poliției locale Recaș, toți aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în legătură cu aplanarea unui scandal și aplicarea de sancțiuni contravenționale. Amenințările ar fi fost exprimate și prin manevrarea în mod repetat și intimidant a unui par din lemn, a unei lopeți, respectiv a unei coase.
În aceleași împrejurări, inculpatul Lingurar Patragică ar fi exercitat acte de violență asupra uneia dintre persoanele vătămate prin aplicarea unei lovituri cu un par din lemn în zona pumnului mâinii drepte, cauzând acesteia leziuni traumatice ce necesită un număr de 7 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.