6 iunie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 03 iunie 2016, domnul LAZĂR AUGUSTIN, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a participat la cea de a XI-a Reuniune a Forumului Consultativ al Procurorilor Generali și al Directorilor Procuraturilor Publice ale statelor membre ale Uniunii Europene, care s-a desfășurat la Haga.

 Subiectele dezbaterilor au fost următoarele:

·         Criminalitatea cibernetic㠖 chei spre spațiul cibernetic - înființarea Rețelei Judiciare a Uniunii Europene în materia criminalității cibernetice, raportor fiind reprezentantul național al României la EUROJUST, doamna procuror Daniela Buruiană.

      Domnul LAZĂR AUGUSTIN, în calitate de  reprezentant al Ministerului Public din România, a prezentat poziția instituției de susținere a proiectului, apreciind că înființarea acestei rețele judiciare va contribui la întărirea cooperării între autoritățile judiciare ale statelor membre în materia criminalității informatice și își va dovedi utilitatea în executarea, în viitor, a Ordinelor Europene de  Anchetă  în materie penală.

·         Cooperarea cu țările terțe cheie în cazuri de criminalitate gravă și organizată, inclusiv terorism și trafic ilegal de migranți.

Membrii forumului precum și reprezentanți ai Uniunii Europene, prezenți la lucrări, au făcut schimb de opinii cu privire la posibile modalități de sporire a cooperării cu autorități judiciare din state terțe, pe tema mai sus menționată. Totodată, participanții au împărtășit propria experiență în ceea ce privește lecțiile învățate și cele mai bune practici.