5 iulie 2016

 

COMUNICAT

 

 

            Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au dispus, pe data de 3 iulie 2016, reținerea pentru 24 de ore și punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul IOAN MANIX sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, conducere a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și refuzul prelevării de mostre biologice.

           Totodată, ieri, pe 4 iulie 2016, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Timișoara, care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că la data de 3 iulie 2016, în jurul orelor 0:10, inculpatul Ioan Manix, a condus un autovehicul marca BMW pe str. Aviatorilor din municipiul Timișoara, fără a poseda permis de conducere și a refuzat să se supună prelevării mostrelor biologice de sânge necesare pentru determinarea cu exactitate a concentrației de alcool în sânge după ce, cu ocazia testării sale, aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

            Totodată, în momentul în care agentul-șef adjunct de poliție M.D., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, i-a solicitat în mod expres să oprească mașina condusă și să coboare din vehicul, inculpatul a efectuat manevre repetate de rulare a autovehiculului înainte și înapoi, provocând prin aceste acțiuni leziuni traumatice persoanei vătămate, la nivelul brațelor, gâtului și zonei cervicale. Leziunile au fost provocate în timp ce polițistul se afla cu mâinile și bustul în interiorul autovehiculului și necesită pentru vindecare un număr de 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.