4 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, la data de 1 aprilie 2016, a inculpaților Andrei Ion, Andrei Daniel Ionuț, Andrei Liviu Gheorghiță, Lixandru Nicolae, Dobrinoiu Elena, Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe, Uță Vasile, Păduraru Petre, Andrei Livioara, Oancea Marius Virgil, Andrei Gheorghe, Matei Maria Cătălina, S.C. ANDRIS S.R.L. și S.C. IONI LIV FOREST S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, evaziune fiscală și spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada 2008 – 2012, inculpatul Andrei Ion, în calitate de administrator la S.C. ANDRIS S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Pești și Cumpăna – Vidraru), Nucșoara și Lerești, toate din județul Argeș.

Acesta a beneficiat de sprijinul inculpaților Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe și Uță Vasile, în calitate de funcționari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care au avut rolul de a încadra arbori sănătoși în produse accidentale I (arbori afectați de factori dăunători – rupți, doborâți, uscați, atacați de ipide etc.). Prin aceasta, inculpații au urmărit să dea o aparență de legalitate tăierilor ilegale de arbori. 

În aceeași perioadă, inculpatul Andrei Ion, cu sprijinul altor inculpați, în scopul sustrageri de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, nu a înregistrat în evidențele contabile ale S.C. ANDRIS S.R.L., toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase (bușteni) și a materialului lemnos (produse obținute din prelucrarea masei lemnoase) și sumele reale plătite cu titlul de salariu angajaților SC ANDRIS SRL, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.560.388 lei (cca. 574.079 euro).

De asemenea, în perioada 2008 – 2014, inculpatul Andrei Ion a disimulat adevărata proveniență a sumei de 8.361.829,5 lei reprezentând cca. 1.874.849 euro (provenită din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național), sub forma unor achiziții de terenuri forestiere și urmate de vânzarea masei lemnoase către inculpata S.C. ANDRIS S.R.L., precum și sub forma unor restituiri de împrumuturi acordate inculpatei S.C. ANDRIS S.R.L.

În scopul ascunderii sau a disimulării originii ilicite a unor suprafețe de teren forestier, inculpatul Andrei Ion, în perioada 2013 – 2014 (după începerea urmăririi penale față de acesta și față de S.C. ANDRIS S.R.L.), a transferat fictiv dreptul de proprietate asupra acestora către inculpatul Andrei Gheorghe (tatăl său) și către inculpatul Oancea Marius Virgil, persoane care au cunoscut că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni și au urmărit prin aceasta să-l ajute pe inculpatul Andrei Ion să se sustragă de la urmărire.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat și în vederea confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârșirea de infracțiuni, organele de  urmărire penală au instituit măsuri asigurătorii în valoare de cca. 16.000.000 lei (cca. 3.600.000 euro), asupra sumelor de 1.266.121 lei, 20.345 euro, 1.125 USD, asupra unor terenuri forestiere în suprafață de peste 700 ha, 6 autoturisme de lux, 8 autocamioane, precum și asupra a cca. 25 de imobile (case de locuit și terenuri intravilane).

Procurorii au solicitat instanței ca, în conformitate cu art. 112 lit. e C.pen., să dispună confiscarea specială de la inculpații Andrei Ion, Andrei Gheorghe, Andrei Livioara, Oancea Marius Virgil, S.C. ANDRIS S.R.L. și S.C. IONI LIV FOREST S.R.L. a sumei de 9.613.249,5 lei (cca. 2.155.436 euro) provenită din săvârșirea de infracțiuni.

În cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 273.895 lei (cca. 61.411 euro) ca urmare a achitării voluntare a prejudiciului de către o parte dintre inculpați și suspecți.

Dosarul a fost trimis, spre competență soluționare, Tribunalului Argeș.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.