3 iunie 2016

 

 

COMUNICAT

 

 

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind accidentul aviatic produs la data de 2 iunie 2016 în localitatea Haraghis, Republica Moldova, soldat cu decesul a patru persoane, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat  - în conformitate cu Convenția europeană de asistență judiciară în materie penală și cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală -  un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea și desfășurarea cu operativitate a investigațiilor în cauza menționată mai sus.

Totodată, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis autorităților judiciare din Republica Moldova o Cerere de asistență judiciară internațională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe și mijloace de probă.

În momentul de față, echipa de anchetă, formată din procurori militari și  specialiști, participă la cercetarea la fața locului și desfășoară activități specifice acestei faze a procesului penal.

Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei și a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice și de ADN ș.a.. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgență, unele dintre aceste activități fiind în curs de desfășurare.

În cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul  săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă (art. 192 din Codul penal),  neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă (art. 349 din Codul penal) și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă (art. 350 din Codul penal).

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.