2 iunie 2016

 

                                                                                 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

·                    Grigorescu Ștefan, la data faptelor director general al Institutului de Geologie al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată;

·                    Ilie Eugen-Adrian, la data faptelor expert achiziții publice în cadrul Institutului de Geologie al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată și fals intelectual (două infracțiuni);

·                    Moisescu Mihaela și Robu Tania Paulina,  la data faptelor ambele îndeplinind funcția de director economic în cadrul Institutului de Geologie al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu;

·                    Babici Pavel Bogdan, în calitate de administrator al S.C. TECON S.R.L. și S.C. TECON S.R.L. sub aspectul săvârșirii infracțiunii abuz în serviciu sub forma complicității.

Față de inculpații Ilie Eugen-Adrian și Babici Pavel Bogdan a fost luată măsura controlului judiciar.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

În cursul lunii noiembrie 2011, între Institutul Geologic al României și inculpata S.C. TECON S.R.L., s-a încheiat fără respectarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice un contract privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru „Reabilitarea și consolidarea Muzeului Național de Geologie”, în valoare de 14.500 euro (fără TVA), în condițiile în care elaborarea studiului de fezabilitate este prevăzută de H.G. nr. 28/2008 doar în situația obiectivelor de investiție noi.

Contractul a fost încheiat fără o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate, stabilindu-se ca valoare o sumă mai mică de 15.000 euro în vederea alegerii procedurii de achiziție directă.

De asemenea, au fost încălcate prevederile OUG 34/2006 și ale normelor de aplicare a acestora cu privire la documentația ce trebuie întocmită cu prilejul încheierii și derulării contractului, o parte din documente fiind întocmite ulterior încheierii contractului, în fals, de către inculpatul Ilie Eugen Adrian.

La data de 20.12.2011, între Institutul Geologic al României și S.C. TECON S.R.L. s-a încheiat un contract de prestări servicii de proiectare și întocmire a documentației tehnice complete necesare realizării obiectivului de investiții „Realizarea și modernizarea Muzeului Național de Geologie”, în valoare de 339.500 euro.

Contractul a fost încheiat fără o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate și prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, aspecte care au dus la încălcarea legislației specifice privind achizițiile publice.

De asemenea, au fost încălcare prevederile OUG 34/2006 și ale normelor de aplicare a acestora cu privire la documentația ce trebuie întocmită cu prilejul încheierii și derulării contractului.

La data de 28.12.2012, între reprezentantul Institutului de Geologie și S.C. TECON S.R.L. a fost întocmit în fals un proces-verbal de predare – primire prin care se justifică predarea documentației ce face obiectul contractului, la acea dată fiind efectuată și plata integrală de către instituția publică.

În fapt, o parte din documentația aferentă proiectului a fost întocmită ulterior, din luna ianuarie până în luna august 2012.

În vederea recuperării prejudiciului total cauzat Institutului Geologic al României în cuantum de 354.000 euro, au fost instituite sechestre asupra unor bunuri ale inculpaților.

În vederea identificării și ridicării unor mijloace de probă, în baza autorizațiilor emise de instanță, sub supravegherea procurorilor, au fost efectuate percheziții la 5 adrese de către polițiști specializați în investigarea fraudelor din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice - Poliția Sectorului 1 București.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.