25 martie 2015

                     

COMUNICAT

 

 

În completarea comunicatului din data de 24 martie 2015 privitor la cercetările care  se efectuează în cauza având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța din data de 24 martie 2015, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de:

·        PAHONI DAN și ANGHELUȚĂ CORINA-ANTOANETA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu;  

·        BĂRBULETE ELENA, DUMITROIU CRISTIAN și NICOLAE FLORICĂ sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită;

·        IVĂNUȘ - MIHĂILESCU DIANA – CARMEN sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Totodată, la aceeași dată, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoanele mai sus menționate.

În cursul zilei de astăzi, inculpații PAHONI DAN și ANGHELUȚĂ CORINA ANTOANETA (aflați în stare de reținere) au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Inculpatul Pahoni Dan, în calitate de director general administrativ și Angheluță Corina Antoaneta, în calitate de director tehnic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” (U.M.F.) din București, au atribuit contracte de achiziție publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achizițiilor publice, unor societăți comerciale deținute sau controlate de oameni de afaceri aflați în cercul lor relațional.

Pentru atribuirea contractelor de achiziție publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achizițiilor publice, Pahoni Dan și Angheluță Corina -  Antoaneta au pretins și primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani.

De asemenea, cei doi inculpați au dispus divizarea achizițiilor publice în mai multe contracte distincte care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziție directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcționate către firmele agreate.

Pentru același tip de activitate, în speță reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul UMF și aproximativ în aceeași perioadă de timp, iunie-noiembrie 2009, au fost încheiate mai multe contracte cu societățile deținute sau controlate de oameni de afaceri aflați în cercul relațional al celor doi inculpați.

Din cercetări a mai reieșit că inculpatul Pahoni Dan a solicitat sume de bani sub formă de ,,sponsorizare”, în favoarea unor persoane/entități din cercul său relațional, de la reprezentanții societăților cu care se afla în relații contractuale.

Toate aceste societăți menționate derulează sau au derulat cu U.M.F. contracte de prestări servicii,  în care au beneficiat de tratament preferențial, precum si de sprijin din partea directorului administrativ Pahoni Dan.

În cauză, procurorii au dispus față de inculpații Bărbulete Elena și Dumitroiu Cristian (administratori societăți comerciale) măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.