24 aprilie 2015

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus, prin ordonanța din data de 22.04.2015, punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva următorilor inculpați: DRAGOMIR FLORIAN, IVAȘCU ION, PUICA SORIN, NICOLAE JEAN, OCNAȘU ILIE, IVAN PAUL-CRISTIAN, ILIE COSTIN, LAZĂR ALEXANDRU-CĂTĂLIN, ION CRISTINA-NICOLETA, MANEA IONEL, IVAN GHEORGHE, DUMITRESCU GEORGE, NEAGU ALEXANDRU-OCTAVIAN, ILIE ALEXANDRU-MIHAIL, TRACHE MARIA, LUNGAN LUIZA-MARIA, VASILE CONSTANTIN, COSTESCU IONUȚ-CLAUDIU și alții sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de proxenetism.

            În cauză, organele de poliție din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției Sectorului 1 București, sub supravegherea procurorului de caz, au dispus, prin ordonanță, la data de 22.04.2015, reținerea unui număr de 16 persoane pentru o durată de 24 de ore.

            În cursul zilei de 23.04.2015, inculpații: DRAGOMIR FLORIAN, IVAȘCU ION, PUICĂ SORIN, NICOLAE JEAN, OCNAȘU ILIE, IVAN PAUL-CRISTIAN, ILIE COSTIN, MANEA IONEL, DUMITRESCU GEORGE, LUNGAN LUIZA-MARIA (toți reținuți în data de 22.04.2015) au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile, cerere admisă de către judecătorul de drepturi și libertăți care, la data de 23 aprilie 2015, a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele acestora.

            Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

            În perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015 inculpații, având aceleași preocupări infracționale pe linie de proxenetism, racolau clienți amatori de servicii sexuale contracost în vecinătatea unor restaurante și hoteluri situate în centrul Bucureștiului.

            În îndeplinirea activității infracționale inculpații foloseau mai multe femei ce practică prostituția.

            Inculpații colaborau în desfășurarea activității infracționale pentru plasarea prostituatelor în locațiile solicitate de clienți. Aceștia racolau cu precădere turiști, cetățenii străini, cazați în incinta hotelurilor din zona centrală a municipiului București, majoritatea membrilor grupării cunoscând limbi străine de circulație internațională (engleză, italiană).

            Activitățile de înlesnire a practicării prostituției constau de regulă în căutarea clienților, prezentarea serviciilor sexuale, oferirea de cărți de vizită în acest sens, negocierea tarifului, intermedierea relației client - prostituată, asigurarea transportului prostituatelor la și de la adresele solicitate de clienți, supravegherea și coordonarea acestora pe timpul desfășurării activității de prostituție, obținând astfel diferite sume de bani, atât de la clienți cât și de la prostituate. Prin activitatea infracțională, inculpații obțineau foloase materiale de pe urma serviciilor sexuale prestate de prostituate, de regulă, prostituatele locuind împreună cu proxeneții, având relații de concubinaj și împărțind sumele de bani provenite din practicarea prostituției.

            Totodată, în dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. De asemenea, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus, prin ordonanța din data de 23.04.2015, luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de următorii inculpați: Vasile Constantin și Trache Maria, precum și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o perioadă de 60 de zile față de următorii inculpați: Lazăr Alexandru-Cătălin, Ivan Gheorghe, Neagu Alexandru-Octavian și Ilie Alexandru-Mihail.

            În cauză au fost efectuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – DGPMB, sub supravegherea procurorului de caz, percheziții la 24 de adrese, de unde au fost identificate și ridicate o serie de bunuri având legătură cu cauza.

            Activitățile de urmărire penală vizând probarea participației penale a inculpaților s-au desfășurat cu sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale - DGPMB și cu suportul informativ și tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale (DOS).

 

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.