22 decembrie 2015

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului dan stelian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere la dispoziția publicului de opere, fără acordul titularilor.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Din cursul anului 2011, un site înființat de către inculpatul Dan Stelian a început să funcționeze efectiv (înregistrarea domeniului comunicată de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică datând din 25.10.2010), oferind pentru difuzare seriale de filme și alte opere, fără a avea acordul titularilor de drepturi, dând astfel posibilitatea terților de a încheia abonamente. Tarifele acestor abonamente au fost inițial de 45 de lei, urmând ca, în cursul anului 2014, un abonament pentru o perioadă de 6 luni să ajungă la un tarif de 90 de lei, respectiv 140 de lei pentru o perioadă de 1 an.

Modalitatea de plată a abonaților a fost aceea de a trimite suma la un număr de SMS afișat pe site sau de a plăti online la un procesator de plăți, pe baza unui contract încheiat de către inculpat cu acesta. De asemenea, clienții au putut plăti contravaloarea abonamentelor prin curierat și direct, trimițând sumele de bani în conturi bancare deschise la diferite unități bancare.

Activitatea propriu-zisă s-a desfășurat într-un sediu din muncipiul Târgu-Mureș, în care era biroul inculpatului, iar difuzarea serialelor pe site-ul acestuia s-a realizat prin intermediul serverelor aparținând unei societăți comerciale ce avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii electronice, firmă ce a devenit ulterior cocontractanta inculpatului pentru asigurarea funcționării paginilor web, conform contractului încheiat cu acesta.

În vederea recuperării prejudiciului creat titularilor de drepturi, prin ordonanța din 7 iulie 2015 s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile, asupra unui domeniu aparținând inculpatului, precum și asupra sumelor prezente și viitoare aflate la diferite unități bancare și al căror titular este inculpatul.

Totodată, prin actul de sesizare a instanței s-a solicitat confiscarea bunurilor/domeniului/sumelor de bani care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii, până la concurența sumei de 1.948.190,12 lei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Judecătoriei Târgu-Mureș.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.