19 octombrie 2015

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații BORACIU ION, BOBOC VASILE și  OPINCARU ANGHEL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea  cu rea-credință a  bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea.

            La data de 15 octombrie 2015, inculpații, aflați în stare de reținere, au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Ialomița, care a admis cererile și a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele inculpaților BORACIU ION și BOBOC VASILE, precum și a unui mandat de arest la domiciliu pe numele inculpatului OPINCARU ANGHEL.

            Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat faptul că, în perioada octombrie - decembrie 2012, inculpații BORACIU ION și BOBOC VASILE, în calitate de reprezentanți ai S.C. S.C. S.R.L., nu au întocmit documentele de proveniență a cărnii comercializate în cadrul desfășurării activității de sacrificare a animalelor, înregistrând în contabilitatea societății cheltuieli ce nu au la bază operațiuni comerciale reale.

            Astfel, s-a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare de 283.025 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

            De asemenea, în perioada 2013 - 2014, aceeași inculpați BORACIU ION și BOBOC VASILE nu au înregistrat în contabilitate operațiunile comerciale efectuate și nu au declarat organelor fiscale veniturile realizate din activități de comercializarea cărnii, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 1.302.320 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

            Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că inculpatul OPINCARU ANGHEL, în calitate de împuternicit al inculpatului BOBOC VASILE, a retras din contul bancar al aceleiași societăți comerciale suma totală de 4.052.700 lei, ce a fost folosită în scopuri contrare intereselor societății, respectiv în folosul personal al inculpaților.

            De asemenea, în perioada 2013 - 2014, inculpații BORACIU ION și OPINCARU ANGHEL, în calitate de reprezentanți ai S.C. A.C.I. S.R.L., s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat prin neînregistrarea și nedeclararea veniturilor obținute în urma activității de comercializare a cărnii, cauzând, astfel, un prejudiciu bugetului consolidat al statului în cuantum de 1.318.545 lei.

            În aceeași perioadă, inculpatul OPINCARU ANGHEL a retras din contul bancar al S.C. A.C.I. S.R.L. suma totală de 4.073.960 lei, sumă ce a fost folosită în scopuri contrare intereselor societății,  respectiv în folosul personal al inculpaților.

                       

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.