19 iunie 2015

 

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

• DRĂGHICI ILIE (arestat preventiv în lipsă) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și uzurpare de calități oficiale și

• CONSTANTIN GABRIEL MIHAI sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și complicitate la uzurpare de calități oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

La data de 3 aprilie 2015, inculpații, după o prealabilă înțelegere, s-au deplasat în municipiul Brașov cu scopul de a obține foloase injuste de la diverși agenți economici pe care, inițial, îi induceau în eroare, prezentându-se în mod mincinos că sunt inspectori ANAF, după care efectuau controale pe linie fiscală. Sub pretextul identificării unor  presupuse nereguli ce ar fi atras aplicarea de amenzi contravenționale, pretindeau foloase necuvenite pentru a nu aplica respectivele amenzi.

Inculpatul Constantin Gabriel Mihai se prezenta ca inspector ANAF și efectua controlul documentelor contabile, în timp ce inculpatul Drăghici Ilie îi asigura complicitatea morală și materială, însoțindu-l și abordând o anumită atitudine profesională care crea convingerea gestionarilor controlați că și el este inspector ANAF.

În timpul presupuselor controale inculpatul Constantin Gabriel Mihai cerea gestionarilor documentele contabile, le examina, după care emitea concluzia că a constatat unele nereguli. În continuare, inculpatul Constantin Gabriel Mihai cerea să vorbească telefonic cu administratorii unităților comerciale controlate cărora le expunea situația mincinoasă că este inspector ANAF și că a efectuat un control al firmei, după care fie le pretindea sume de bani pentru a nu aplica amenzi – într-un caz fiindu-le remisă suma de 500 de lei de către gestionara firmei pretins controlate, fie le cerea să se întâlnească pentru a ajunge la o înțelegere.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Brașov.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.