13 mai 2015

 

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârșirea unor fapte de corupție de către polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brăila – Biroul Rutier, Biroul de ordine publică și Serviciul Rutier, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: BĂLAN CRISTIAN, PARALEU ALIN-PETRIȘOR, PASCU DRAGOȘ, PODARU FĂNEL, BUNEA MARIUS, MEIROȘU DANIEL, OPRESCU FLORIAN-VALENTIN, HAGIU DANIEL, SIMION MARIUS, MEIROȘU COSMIN-VALENTIN, ION EMANUEL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a reieșit faptul că, în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, inculpații (agenți de poliție), în schimbul unor sume de bani sau alte foloase, nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării și sancționării contravenționale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier. De asemenea, aceștia și-au folosit funcția deținută pentru a înlesni unele activități ilicite și, implicit, pentru a obține foloase necuvenite.

Astfel, din probele administrate până la acest moment a rezultat faptul că, în foarte multe situații, în momentul opririi în trafic, agenții de poliție cercetați le prezentau persoanelor oprite abaterile săvârșite, subliniind că sancțiunile sunt destul de mari. În acest context, aceștia făceau aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepția șoferilor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre și că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlul de mită.

Practica de a primi sume de bani drept mită pentru unii dintre agenții de poliție era un lucru obișnuit, chiar la intrarea în tură aceștia își făceau deja calculele cu privire la sumele pe care urmau să le primească, fiecare având un anumit plan de abordare a conducătorilor auto pentru a-i determina să le ofere sume de bani, lăsând să se înțeleagă că sunt pretabili în a primi astfel de sume din gesturi sau chiar pretinzând în mod direct acest lucru. Sumele percepute de agenții de poliție erau între 100 și 1.500 lei.

În cursul zilei de ieri, inculpații au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă pentru inculpații Bălan Cristian, Pascu Dragoș, Meiroșu Daniel, Oprescu Florian-Valentin și Ion Emanuel pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, pentru ceilalți 6 dintre aceștia instanța dispunând măsura arestul la domiciliu.

Față de 11 inculpați procurorii au dispus măsura controlului judiciar.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.