12 martie 2015

                      

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Tiberiu-Mihail Nițu,  consideră că este necesară modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. În acest sens, Ministerul Public a formulat, în septembrie 2014,  o serie de propuneri Guvernului României,  iar în martie 2015, Camerei Deputaților.

Propunerile Ministerului Public au în vedere asigurarea celerității acelor proceduri parlamentare care influențează cursul procedurilor judiciare, precum și stricta delimitare a întinderii atribuțiilor autorității legislative în cadrul acelorași proceduri, în sensul că evaluarea probelor și a oricăror aspecte privind oportunitatea măsurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare.

Conducerea Ministerului Public apreciază că modificările solicitate se impun în condițiile în care, în cursul acestui an, două anchete penale au fost împiedicate prin respingerea solicitărilor procurorilor privind ridicarea imunității parlamentare.