10 februarie 2015

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

·        MUTI MARIAN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat (victima G.D.) și lipsire de libertate în mod ilegal (victima H.T.);

·        muti victor zis „Tagoi”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat (victima G.D.) și lipsire de libertate în mod ilegal (victima H.T.);

·        muti veta  zis㠄Nunuca”, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor (victimă G.D.);

·        ghenciu tudorița zis㠄Cocica", sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor (victimă G.D.)

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat următoarea situație de fapt:

În luna martie a anului 2008, cei patru inculpați, frați, aflați în casa părinților lor din satul Heliade Rădulescu, județul Buzău, au aplicat în mod succesiv și repetat lovituri cu pumnii și picioarele victimei G.D. Acțiunile de violentă împletite și coordonate ale celor patru inculpați, desfășurate pe fondul consumului de alcool, au continuat și în timp ce victima era căzută la podea, astfel încât gravele leziuni traumatice produse au determinat decesul.

Pentru a ascunde fapta și  împrejurările în care aceasta a fost comisă, inculpații au luat decizia de a îngropa cadavrul victimei.

Astfel, aceștia, au înfășurat cadavrul cu o pătură și cu o folie după care 1-au transportat cu căruță în extravilanul satului Heliade Rădulescu, pe un câmp aflat în apropierea unei păduri, punându-l în adâncimea unei brazde de tractor peste care au aruncat pământ.

În ziua următoare, gândindu-se că victima putea fi lesne descoperită, atât din pricina faptului că în zona respectivă se efectuau lucrări agricole de primăvară cu utilaje, cât și datorită adâncimii brazdei în care a fost îngropat cadavrul, inculpații Muti Victor, Muti Veta și Ghenciu Tudorița s-au deplasat cu căruța la locul unde a fost îngropat cadavrul, au procedat la dezgroparea acestuia, după care s-au îndreptat către extravilanul satului Heliade Rădulescu, în zona cunoscută drept „Valea Colacului''.Aici au săpat o groapă în care au pus cadavrul, apoi au acoperit-o cu pământ ce a fost tasat cu picioarele.

După ce au revenit în sat, unde rămăsese inculpatul Muti Marian, aceștia au avut o nouă discuție în timpul căreia s-a ajuns la concluzia că locul în care a fost îngropată victima a doua oară ar putea da de bănuit datorită lipsei vegetației de la suprafața gropii respective. În acest context, inculpații au găsit o altă soluție, respectiv aceea de a acoperi locul unde fusese îngropată victima cu moloz, pe care l-au încărcat de la groapa de deșeuri a satului.

Fapta celor patru inculpați nu a fost descoperită până în anul 2014 când inculpatul Muti Marian a sesizat organele de poliție.

În urma cercetării la fața locului efectuată de către organele de poliție, conform celor declarate de către inculpat, au fost descoperite mai multe fragmente osoase, precum și bucăți de material textil.

Analizarea fragmentelor osoase de către Institutul Național de Medicină Legală a relevat faptul că materialul scheletic prezenta leziuni traumatice peri-mortem, precum fracturi ale mandibulei și ale mai multor coaste. Leziunile sus menționate denotă prezența a cel puțin două traumatisme, unul cranio-cerebral și cel de-al doilea toraco-abdominal.

În raport de morfologia și mecanismul de producere al leziunilor, a rezultat că victima a fost expusă unor acțiuni violente succesive și repetate.

Identitatea victimei a fost stabilită prin raport de expertiză genetică judiciară.

În ceea ce privește fapta de lipsire de libertate în mod ilegal reținută în sarcina inculpaților Muti Marian și Muti Victor, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în anul 2007 (anterior, așadar, infracțiunii de omor), la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, aceștia, aflați tot în casa părinților lor, l-au legat cu lanțuri și sârme pe martorul H.T., iar în timp ce acesta se afla în imposibilitate de a reacționa, au urinat pe el, momente surprinse într-o serie de fotografii care au fost răspândite ulterior la cunoscuți, una dintre acestea ajungând și în posesia organelor judiciare. Lipsirea de libertate a victimei a continuat până la venirea ajutorului șefului de post al comunei care a procedat la eliberarea acestuia.

Cauza, constituită inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, a fost preluată la data de 26 august 2014 în vederea efectuării urmării penale de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare,  Tribunalului Buzău.

 

  

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.