8 iulie 2015

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului STRUNGARU IONUȚ – ARTUR (arestat în altă cauză) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat, viol,  violare de domiciliu, tentativă la tâlhărie calificată, tâlhărie calificată, distrugere.

Prin același act de sesizare a instanței, procurorii au propus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

·        La data de 8 septembrie 2008, inculpatul Strungaru Ionuț - Artur a consumat băuturi alcoolice la un bâlci organizat în municipiul Călărași. În cursul serii s-a întors în localitatea de domiciliu situată în județul Călărași, unde a continuat să consume băuturi alcoolice. În timpul nopții, a luat decizia să intre în locuința victimei P.N. (în vârstă de 82 de ani), consăteană de-a sa, cunoscând faptul că aceasta locuiește singură. Astfel, a intrat în curte prin escaladarea gardului de la stradă și apoi a pătruns în casă, forțând una din ușile de acces cu umărul și piciorul și trăgând, totodată, de clanță. În contextul acțiunii de forțare a ușii, clanța din exterior s-a rupt, fiind găsită a doua zi în curte.

Inculpatul a căutat bani sau alte valori în prima cameră, după care a trecut în camera în care victima dormea. S-a deplasat la aceasta, a trezit-o prin aplicarea unor lovituri cu pumnii în față și a somat-o să-i spună unde ține banii. Neprimind un răspuns satisfăcător, inculpatul a continuat să lovească victima în zona feței și a coastelor. Pentru a-i atenua țipetele, acesta i-a pus perna peste față, iar la un moment dat i-a aplicat un căluș improvizat, scop în care a folosit furoul acesteia.

Inculpatul a dezbrăcat victima de lenjeria intimă și a violat-o. După consumarea raportului sexual, bănuind că victima l-ar putea recunoaște, inculpatul a continuat să o lovească până când aceasta a decedat ca urmare a agresiunilor, după care a lăsat cadavrul ascuns parțial sub pat.

Ulterior, inculpatul s-a spălat de sânge la o fântână din apropierea domiciliului său, după care s-a culcat, iar a doua zi a ars hainele purtate la comiterea faptei, în curtea casei.

Potrivit Raportului de expertiză medico-legală întocmit în cauză, moartea numitei P.N. a fost violentă, ea s-a datorat asfixiei mecanice cu aspirat sanguin, consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de piramidă nazală.

·        În seara de 8 mai 2009, inculpatul Strungaru Ionuț - Artur s-a deplasat la un bar din localitatea de domiciliu  pentru a viziona un meci de fotbal, care a început la ora 21.00. A consumat băuturi alcoolice, iar cu câteva minute înainte de pauză s-a deplasat la locuința victimei M.N. (în vârstă de 71 de ani), despre care știa că locuiește singură.

A pătruns în casă prin escaladarea gardului și forțarea ușii de acces, după care a căutat bani în prima cameră. În continuare, s-a deplasat în camera în care victima dormea cu televizorul pornit. Având în vedere că victima s-a trezit și a început să țipe, inculpatul a lovit-o în cap cu o săpăligă luată de la fața locului, iar apoi a întrebat-o unde se găsesc banii. Întrucât victima i-a spus în mod repetat că nu are bani, inculpatul a continuat să o lovească în zona capului, cu săpăliga și cu un ciocan găsit în cameră.

Inculpatul a adunat covoarele existente în două camere și le-a așezat deasupra victimei, după care le-a dat foc. Și-a însușit telefonul mobil aparținând acesteia, iar pe traseul de ieșire din casă a observat o butelie de gaz sigilată. A desfăcut sigiliul și a dat drumul la gaz, în ideea producerii unei explozii.

Ulterior, s-a întors la barul de unde plecase și a mai comandat băuturi alcoolice. A doua zi a aruncat hainele pe care le-a purtat cu ocazia comiterii faptei, iar telefonul mobil sustras l-a aruncat în WC-ul săpat în curtea unei familii din aceeași localitate.

Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat că moartea numitei M.N. s-a datorat șocului combustional, consecința unor arsuri prin flacără urmate de carbonizare cvasitotală a victimei; leziunile traumatice care au dus la deces s-au produs prin flacără și nu sunt specifice unei explozii.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, la Tribunalul Călărași.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.