8 ianuarie 2015

 

 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, la data de 7 ianuarie 2015, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inculpatului mihai puiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

La aceeași dată, inculpatul a fost prezentat cu propunere  de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți  din cadrul Tribunalului București, care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele  acestuia pentru o perioadă de 30  de zile.

În cauză, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de S.C. Metal international. S.R.L. Făgărașul Nou.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reținut faptul că inculpatul, în calitate de administrator al societății comerciale mai sus menționate, s-a sustras de la efectuarea controlului fiscal, prin nepunerea la dispoziția organelor de control  din cadrul Gărzii Financiare – Secția Tulcea, precum și a Administrației Finanțelor Publice Tulcea a documentelor societății. Totodată, a rezultat că, în perioada 01 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, acesta a efectuat operațiuni comerciale cu materiale feroase fără să înregistreze în evidența contabilă a societății un număr de 329 de facturi fiscale, aferente relațiilor comerciale cu un număr de 47 societăți comerciale, neevidențiind veniturile obținute și fără a vira la bugetul de stat T.V.A. colectată.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 8.772.715 lei (aprox. 2.000.000 euro).

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.